Στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τι συζητήθηκε στην τριμερή σύνοδο - Εξετάζεται η ανάπτυξη σταθμού LNG στην Κύπρο και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από Αίγυπτο

lng_symfwnia_xr
Για τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα συμβάλλουν στην σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας, συζήτησαν σήμερα στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ την Ιερουσαλήμ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι συναρμόδιοι υπουργοί Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος.

Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν δύο σταθμοί LNG, ένας στην Δαμιέτα και ένας δεύτερος στο Ίντκου. Ωστόσο, καθώς η Αίγυπτος εξάγει πολύ αέριο, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών της ΕΕ, για αυτό και διερευνάται η δημιουργία ενός νέου σταθμού LNG στην Κύπρο, στον οποίο θα μεταφέρεται με πλοία το φυσικό αέριο, εκεί θα υγροποιείται και στην συνέχεια θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Αστάθμητος παράγοντας του σχεδιασμού παραμένει η Τουρκία, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά και την εμπλοκή της ακόμη και στον EastMed.

Το φιλόδοξο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το καύσιμο από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας, παραμένει στο τραπέζι για τις δύο χώρες που το συντηρούν μέσω της κοινοπραξίας IGI Poseidon (ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Edison) ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ το ενταφίασαν πρόσφατα για δεύτερη φορά μέσω των δηλώσεων που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαν. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τάχθηκε κατά της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δίνοντας έμφαση στην μεταφορά του με LNG. Κινητικότητα παρατηρείται και για το έργο του EuroAsia Interconnector που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και για το οποίο προχωρούν οι διεργασίες για το Κύπρος –Ελλάδα με συνολική χρηματοδότηση 657 εκ. ευρώ.

Στην τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ συμμετείχαν ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης λόγω της τεχνογνωσίας αλλά και της εμπειρίας του διαχειριστή στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και της εμπλοκής του στο έργο του Euroasia Interconnector αλλά και ο διευθύνων της Εnergean κ. Μαθιός Ρήγας, ο οποίος έχει προτείνει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την μεταφορά αερίου από την ΑΟΖ του Ισραήλ που η εταιρεία διαθέτει δικά της κοιτάσματα, στην Κύπρο. Δεν συμμετείχε ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς.

Κλείσιμο
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι στόχος της τριμερούς είναι η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως είπε, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.


Ειδήσεις σήμερα

Εφετείο: Διακοπή για τον Μάιο στη δίκη του ντράμερ Γ. Γιαννόπουλου για την αποπλάνηση 6χρονης

Μπακογιάννη για γαλλικές εκλογές: Αναστεναγμός ανακούφισης στην Ευρώπη

Αγωνία για 41χρονο στη Λάρισα - Αγνοείται για 12η ημέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης