Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές

Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές

Γιατί η Ελλάδα μπορεί και χωρίς το ευρωομόλογο  - Παροχές μέσω «πλατφόρμας» σε ευάλωτους, μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα και επιδοτήσεις έως 5 δισ. ευρώ για ρεύμα και αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Staikouras
Σε ένα δύσκολο μονοπάτι 100 ημερών βαδίζει η κυβέρνηση, από το Eurogroup και το Ecofin σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, μέχρι και τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου. Στο διάστημα αυτό θα δώσει μάχες σε Ελλάδα και Ευρώπη, για να διαμορφώσει τους κατάλληλους όρους, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την αγορά με νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει -λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης διεθνώς- αλλά χωρίς οι έκτακτες παρεμβάσεις αυτές να ακυρώσουν τα σχέδιά της για μόνιμες φοροελαφρύνσεις για τα επόμενα χρόνια, που στόχο έχουν να τονώσουν τα εισοδήματα και την ανάκαμψη, ακόμα και όταν θα παρέλθουν οι σημερινές δυσκολίες –ή και αν ανακύψουν άλλες- για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα βήματα για την χάραξη και ανακοίνωση νέων μέτρων και παροχών ως τον Ιούνιο, θα είναι τα εξής:

· Σήμερα, αν και η ανησυχία για τις εξελίξεις και οι κυρώσεις στη Ρωσία σκιάζουν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ψηλά στην ατζέντα μπαίνουν η Ελλάδα και τα σχέδια των νέων προϋπολογισμών για το 2023. «Η καλή είδηση της ημέρας» για την Ευρώπη θα είναι η Ελλάδα και η θετική έκθεση Αξιολόγηση για τη χώρα μας. Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του και για τα νεότερα δεδομένα για το ελληνικό ΑΕΠ, που δείχνουν για την Ελληνική οικονομία Ανάπτυξη 8,3% το 2021, αξιοσημείωτες αντοχές στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση στο δύσκολο β ΄εξάμηνο που πέρασε, αλλά και αναπτυξιακή «ορμή» προς το 2022 (carry over) με 7,7% ρυθμό ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο

· Σήμερα συζητείται και η διαδικασία για τον καθορισμό των στόχων του επόμενου κρατικού Προϋπολογισμού, για το 2023. Η Αθήνα ζητά χαλάρωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για να προωθήσει φοροελαφρύνσεις που θα δίνουν μόνιμη “ανάσα” στα νοικοκυριά κάθε χρόνο, όπως η πλήρης και οριστική και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα. Η συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς ξεκινάει σήμερα, αλλά οι αποφάσεις αναμένονται Ιούνιο. Τότε αναμένεται, με βάση και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, να ανάψει «πράσινο φως» για χαλάρωση της λιτότητας και το 2023.

Για την χώρα μας πάντως, η απόφαση αυτή θα είναι σημαντικότερη ακόμα και από την έκδοση Ευρωομολόγου, για τα μέτρα στήριξης ή άλλες παροχές.

Διαβαστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η Γερμανία θα αγοράσει μαχητικά F-35

Ένοχοι δύο ιερείς στα Φάρσαλα για «αμαρτωλές» δωρεές μισού εκατ. ευρώ

Μητσοτάκης-Ερντογάν έβαλαν υποθήκη για πιο ήρεμα νερά- Το παρασκήνιο για το πώς «έσπασε» ο πάγος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης