Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσαν τα χρηματιστήρια μετά την άκαρπη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσαν τα χρηματιστήρια μετά την άκαρπη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έπεσε στις 808 μονάδες ενώ αρχικά σήμερα κινούνταν πάνω από τις 820 - Απώλειες 2% στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας - Άνοδος 5% για το πετρέλαιο

Untitled-1
Απογοήτευση στις διεθνείς αγορές προκάλεσε η αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για να βρεθεί λύση στο θέμα της Ουκρανίας, μετά και την άκαρπη συνάντηση του του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά και έγιναν στην νότια Τουρκία παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες.

«Δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους... Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Δεν κάναμε καμία πρόοδο. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να βρούμε κάποια λύση για τα ανθρωπιστικά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αγορά πέρασε σε αρνητικό έδαφος, μετά από ένα ήπιο ανοδικό ξεκίνημα. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 808,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,77% Αρχικά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 828,79 μονάδες (+0,71%).

Κλείσιμο
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,25 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,83%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,64%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-4,82%), της Alpha Bank (-4,50%), της Πειραιώς (-4,42%) και της Eurobank (-3,91%).

Αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 1% μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Ο δείκτης έκλεισε 4,7% υψηλότερα την Τετάρτη στην καλύτερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές των εμπορευμάτων να πέφτουν απότομα.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 2% στις 13.557 μονάδες ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC χάνει 2%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1%. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης του Μιλάνο υποχωρεί 2,5%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πετρελαίου επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα, με την αξία του αμερικανικού αργού να αυξάνεται κατά 4% και τα 113 δολάρια ανά βαρέλι και την αξία του Brent να ενισχύεται κατά 5% και τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: «Όχι» σε άσκοπες μετακινήσεις, η χιονόπτωση θα ενταθεί τις επόμενες ώρες

Δολοφονική επίθεση στο Παλαιό Φάληρο: «Γάζωσαν» με σφαίρες 63χρονο επιχειρηματία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης