Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα κάνουν φέτος «πρεμιέρα», ποιες προθεσμίες παρατάθηκαν και τι πρέπει να πληρωθεί

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα κάνουν φέτος «πρεμιέρα», ποιες προθεσμίες παρατάθηκαν και τι πρέπει να πληρωθεί

Εφορία: Πληθώρα παρατάσεων για φόρο-υποθέσεις, δείτε βίντεο

eforia-taxeis
Στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει φέτος νωρίτερα  και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του 2023.

Έτσι οι  τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιουλίου εξετάζεται να γίνουν μηνιαίες με τον αριθμό τους να αυξάνεται ακόμη και στις δέκα. 

Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Οι οδηγίες Πιτσιλή

Οσον αφορά στις βεβαιώσεις αποδοχών που θα πρέπει να εκδώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου, στις οδηγίες Πιτσιλή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

– Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

– Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

Κλείσιμο
– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

– Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και η οποία απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

– Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Παρατάσεις προθεσμιών

Η πανδημία όπως είναι φυσικό έχει αναστατώσει την κοινωνική και επιχειρηματική ζωή του τόπου. Η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία μετάβασης σε δημόσιες υπηρεσίες καθώς και η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε παρατάσεις προθεσμιών.

Παρατάσεις που φτάνουν και μέχρι και το καλοκαίρι.

Αναλυτικά: 

- Ρύθμιση κορωνο-χρεών σε 36 έως 72 δόσεις, αιτήσεις έως και την 26 Ιανουαρίου

- Μεταβιβάσεις ακινήτων, υπογραφή συμβολαίων μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου με βασική προϋπόθεση την υποβολή δήλωσης μεταβίβασης έως το τέλος του έτους

-Πόθεν έσχες, έως και τις 16 Φεβρουαρίου

-Τέλη κυκλοφορίας, πληρωμή και κατάθεση πινακίδων έως και την 28 Φεβρουαρίου

Παρατάσεις για Επιστρεπτέα Προκαταβολή:

-Πληρωμή 1ης δόσης στις 30 Ιουνίου 2022

-15% έκπτωση σε εφάπαξ εξόφληση, παράταση έως 31 Μαρτίου 2022.

Πάγιες Δαπάνες: Επέκταση εξαργύρωσης του πιστωτικού έως 30 Ιουνίου 2022.

Πρόγραμμα «Συνεργασία»: Επέκταση του μέτρου έως 31 Μαρτίου 2023.

Μειωμένος ΦΠΑ: Επέκταση έως 30 Ιουνίου για τα υλικά αιμοκάθαρσης καθώς και για τα μέσα ατομικής υγιεινής.

Δαπάνες για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση: Επέκταση για 3 έτη της έκπτωσης κατά 100%.

Σύνδεση Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών και POS: Παράταση προθεσμίας έως το 2024.
Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα - Επίδομα 534 ευρώ: Η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται αναστολές συμβάσεων τον Ιανουάριο

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Χαμός στο NFL: Παίκτης αποχώρησε πετώντας την φανέλα του και η ομάδα του τον «τελείωσε» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης