Ηλεκτρική ενέργεια: Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές - Στα €416 η μεγαβατώρα

Ηλεκτρική ενέργεια: Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές - Στα €416 η μεγαβατώρα

Το υψηλό κόστος στην πρωτογενή αγορά της ενέργειας αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα τιμολόγια τόσο για τους οικιακούς πελάτες όσο και για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες

ilektriki_energeia_new_xr
Συνθήκες εκτόξευσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που σήμερα ξεπερνούν κάθε ιστορικό προηγούμενο αφού η τιμή στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF διαπραγματεύεται πάνω από τα 172 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το «μαρτύριο» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι παρομοιάζει με ατομική βόμβα που απειλεί τα θεμέλια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ξέφρενη κούρσα τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού συνεχίζεται και σήμερα με την ελληνική αγορά να χτυπά νέα ρεκόρ στο χρηματιστήριο ενέργειας καθώς η χονδρεμπορική τιμή προσεγγίζει τα 416 ευρώ/MW, ενώ με εξαίρεση την Ελβετία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές ξεπερνούν τα 400 ευρώ / MW. Θεωρείται πολύ πιθανό οι αυξήσεις αυτές να μετακυλιστούν ξανά στην «πλάτη» των καταναλωτών όταν θα παραλάβουν τους νέους λογαριασμούς ρεύματος με την κατανάλωση της προηγούμενης περιόδου.

Παραλλήλως, το υψηλότερο κόστος της ενέργειας μπορεί να φρενάρει επενδύσεις, ή ακόμη και να αναγκάσει ορισμένες εταιρείες να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους, την ώρα που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καλπάζει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εξαιτίας και της κατακόρυφης ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει τη στιγμή που η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, ρίχνοντας βαριά σκιά στις οικονομικές προοπτικές.

PINAKAS1
Κλείσιμο

Το γεγονός μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση τιμών δεν είναι ορατή ούτε και μετά το α΄τρίμηνο του 2022, αποδεικνύεται και από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνουν τα 165 ευρώ/MW με πρόβλεψη για 123,5 ευρώ/MW το καλοκαίρι του 2022.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Σας αγαπώ»: Το μήνυμα που έσωσε την 19χρονη που βρέθηκε γυμνή στο υπόγειο του απαγωγέα της στη Γιούτα

Η μετάλλαξη Omicron απλώνει δίχτυ πάνω από την Ευρώπη - Δύο «γραμμές άμυνας» από την Αθήνα

Μεγάλη απάτη στον ΕΦΚΑ: Κυκλώματα «φούσκωναν» τα ποσοστά αναπηρίας - Πώς δρούσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης