Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές, στο «κόκκινο» η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές, στο «κόκκινο» η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση κοντά στο 1,25% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και 1% στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές -  Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του CEO της Moderna ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης

ptwsi_xrimatistirio_xr
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Η αγορά ακολουθεί το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οι οποίες επέστρεψαν στο «κόκκινο» εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της μετάλλαξη Όμικρον και την πρόβλεψη της Moderna ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες στο 1%, ενώ σημαντική πτώση δείχνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 860,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,25%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 857,87 μονάδες (-1,55%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,77%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+0,83%), των ΕΛΠΕ (+0,68%) και του ΟΤΕ (+0,56%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-2,78%), της Alpha Bank (-2,73%), της Motor Oil (-2,55%) και της ΕΧΑΕ (-2,41%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,66%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,96%) και των Τραπεζών (-2,05%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 3,881.905 και 3.138.003 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η ΔΕΗ με 5,422 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,924 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 29 μετοχές, 88 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Logismos +13,86% και Μπήτρος Συμμετοχών +13,29%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -20,00% και Αγροτικός Οίκος Σπύρου -18,90%.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Κλείσιμο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,94%, με τις μετοχές του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ολοι οι κλαδικοί δείκτες είναι σε αρνητικό έδαφος.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,78%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,99%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,90%, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ με πτώση 0,82% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 1,33%.

Η στροφή των δεικτών σε αρνητικό έδαφος συνέβη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna, Στέφαν Μπασέλ, στους FT ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον και στη συνέχεια είπε στο CNBC ότι θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να αναπτυχθούν και να διατεθούν ειδικά εμβόλια για την Όμικρον.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του μήνα που κλείνουν τα βιβλία τους οι ξένοι και παρότι χτες υπήρξε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις μετά από το sell-off της Παρασκευής με την να πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμα χρόνο για να κάνει τον κύκλο της και τα δεδομένα να βγαίνουν μέρα με την ημέρα είναι σίγουρο ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας.

Ο φόβος για νέο lockdown μαζί με τις όποιες παρενέργειες στις οικονομίες και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στις ξένες αγορές, έδωσαν το αποτέλεσμα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα το οποίο είναι πολύ πιθανόν να το ξαναζήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Πλέον, η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Νοεμβρίου θα επηρεαστεί από τα επιστημονικά δεδομένα για το νέο στέλεχος «Όμικρον» του πανδημικού ιού, καθώς θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της Covid-19, εφόσον αυτές απαιτηθούν.

Ειδήσεις σήμερα:

GNTM 4: Η υποβρύχια δοκιμασία και το μοντέλο που… πνίγηκε – Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Το CDC προτρέπει όλους τους ενήλικες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις λόγω της μετάλλαξης Omicron

Έρχεται νέα τριλογία της Marvel με τον Τομ Χόλαντ στο ρόλο του Spiderman – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης