Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι, πότε και πόσα θα πάρουν για πρώτη φορά

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι, πότε και πόσα θα πάρουν για πρώτη φορά

Πρώτα οι αιτήσεις (προς το τέλος του χρόνου) και μετά οι πληρωμές (από το 2022), πιθανώς σε δύο δόσεις - Πώς αυξάνονται οι δικαιούχοι, ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των τέκνων

thermansis-main
Αμέσως μετά την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν, δηλαδή μετά τις τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον νέο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης (από 100 - 750 ευρώ).

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα ακολουθηθεί ο περσινός σχεδιασμός, δηλαδή οι δικαιούχοι βάσει των νέων και διευρυμένων κριτηρίων θα υποβάλουν τις αιτήσεις, με τη διαδικασία ολοκληρώνεται ίσως και μέσα στον Ιανουάριο του 2022. Οι πληρωμές των επιδομάτων -εφόσον ακολουθεί το περσινό μοντέλο- θα γίνουν σε δύο δόσεις, με τη μία παρτίδα να πληρωμών να πραγματοποιείται αρχές του 2022 και περιλαμβάνει το επίδομα για τις αγορές καυσίμων που είχαν μέχρι και το τέλος του 2021 και την δεύτερη παρτίδα πληρωμών να γίνεται μέσα στην άνοιξη του 2022 και να αφορά τις αγορές καυσίμων μέχρι και τότε.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet.

Φέτος το ενδιαφέρον για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι αυξημένο καθώς διπλασιάζεται αριθμός των δικαιούχων (λόγω διεύρυνσης των κριτηρίων). Αυξάνεται δε και το ύψος του ποσόυ καθώς προβλέπονται μεγαλύτερες προσαυξήσεις λογω τεκνων. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αυξάνει τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης κατά 25% έως 68% και ταυτόχρονα προχωρεί στην αύξηση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας ακίνητης περιουσίας για την ένταξη πολιτών στους δικαιούχους είσπραξης του επιδόματος.

Ειδικότερα:

α) Η βάση υπολογισμού του επιδόματος – η οποία πολλαπλασιάζεται με “συντελεστή βαθμοημέρας” κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, για να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος – αυξάνεται κατά 36%, από τα 220 στα 300 ευρώ. Το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται κατά 25%, από 80 σε 100 ευρώ. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται κατά 15%, από τα 650 στα 750 ευρώ.

Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι το ύψος του επιδόματος να αυξηθεί κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 εξαρτώμενο τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 εξαρτώμενα τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

Κλείσιμο
* Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
* Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
* Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
* Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Δείτε πίνακα με το νέο επίδομα θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

β) Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται  ως εξής:

– από 12.000 σε 14.000 ευρώ για τον άγαμο
– στα  20.000 παραμένει για τους έγγαμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ανεβαίνει (από 2000 ευρώ) στα 3.000 ευρώ. Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται ως εξής:

-από 22.000 σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
-από 24.000 σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
-από 26.000 σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

γ) Τα περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται. Συγκεκριμένα, τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο δικαιούχο.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για θέρμανση και ρεύμα: Διπλασιάζεται η επιδότηση - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Γεωργιάδης: «Θυμάμαι που είχα πυρετό και ο Πολάκης με καλούσε να πάρω ιβερμεκτίνη» - Η έρευνα του BBC

Επίθεση με βιτριόλι: Η Έφη Κακαράντζουλα αντιμέτωπη με δικαστές και ενόρκους - Τι θα πει στην απολογία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης