Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Έρχεται νέα παράταση στη βεβαίωση μηχανικού

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Έρχεται νέα παράταση στη βεβαίωση μηχανικού

Την παράταση προανήγγειλε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς: «Τελευταία παράταση έως 31/12/2021 για τη βεβαίωση μηχανικού» - Η παράταση αναμένεται να κυρωθεί άμεσα με σχετική νομοθετική ρύθμιση - Την ταυτότητα θα αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός και θα πρέπει να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας

akinita_eurokinissi_psigeio
Προς παράταση στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κύρια αιτία  η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων αυτή την περίοδο, λόγω της εξαγγελίας περί αύξησης του αφορολογήτου στις γονικές παροχές, σε συνδυασμό με την έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Τη νέα παράταση προανήγγειλε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, υποστηρίζοντας ότι θα είναι και η τελευταία, όπως ανέφερε (στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Ο υφυπουργός υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  διευκρίνισε:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης -εξαγγελία που οδήγησε σε μεγάλο όγκο νέων μεταβιβάσεων ακινήτων- σε συνδυασμό δε με τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και αξιολογώντας τις αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, των Συμβολαιογράφων καθώς και του τεχνικού κόσμου, παρατείνουμε την ισχύ της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν των ευεργετικών νέων δεδομένων, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία».

Σημειώνεται επίσης, ότι από το νέο έτος όλες οι πράξεις θα γίνονται υποχρεωτικά μέσα από την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. 

Κλείσιμο
Από το νέο έτος όλες οι πράξεις θα γίνονται υποχρεωτικά μέσα από την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Η διαδικασία δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου ενός κτιρίου που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που το αφορούν, όπως:
-Τα σχέδια κάτοψης.
-Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
-Την οικοδομική άδεια.
-Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
-Τον πίνακα χιλιοστών.

Εκτός από κτίρια, στην ίδια νομοθεσία υπάγονται και αδόμητα οικόπεδα/γήπεδα καθώς και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

-Τι είναι το ηλεκτρονικό μητρώο

Σε ηλεκτρονικό μητρώο θα είναι όλες τις καταχωρήσεις ιδιοκτησιών με τα στοιχεία της καθεμιάς, όπως την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα πιστοποιητικά ελέγχου, τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, τους κυρίους του έργου, το πιστοποιητικό πληρότητας και άλλα.

-Πώς καταχωρείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – Διαδικασία

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό, αφού παραδοθούν τα σχετικά απαιτούμενα έγγραφα. Σε πρώτη φάση, πρέπει να καταχωρηθεί το οικόπεδο/γήπεδο και σε δεύτερη η ιδιοκτησία. Κατόπιν, ο μηχανικός εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου. Το κάθε Απόσπασμα έχει το δικό του κλειδί γνησιότητας και αποκλειστικό Κωδικό Ταυτότητας.

Στη συνέχεια, ο μηχανικός κάνει αίτηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου, που περιλαμβάνει τη βεβαίωση του ιδίου ότι το ακίνητο έχει (ή δεν έχει) αυθαιρεσίες και το κατά πόσο οι τυχόν αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί, καθώς και τα στοιχεία του Αποσπάσματος.

Το κόστος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Το κόστος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 300 ευρώ. Αυτό θα είναι το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα. Εφόσον το εν λόγω ακίνητο είναι νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο.

Ειδήσεις σήμερα:

Εφορία: «Δύσκολη» Πέμπτη με… 5 ραντεβού!

arogi.gov.gr: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης - Πώς θα αποζημιωθούν

Πιερρακάκης: Πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο των δωρεάν data 50 GB στους εμβολιασμένους νέους 15-17
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης