Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Οι δύο πρώτες δόσεις μπορούν να καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου

Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Οι δύο πρώτες δόσεις μπορούν να καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου

Χωρίς επίπτωση η πληρωμή της διπλής δόσης - O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος»

staikouras_dilwseis_xr
Την προαναγγελία ρύθμισης για πληρωμή διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε μιλώντας το κανάλι της Βουλής «επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυτό».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αιτία είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών (αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη) έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

«Επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο, χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυ­τό», είπε ο κ. Σταϊκούρας αποκαλύπτοντας τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ανακοίνωση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτός εάν έχουν μεταβληθεί: η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων, ή ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών, ή το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας. Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» και τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος».

Χρήστος Σταϊκουρας: Χωρίς επίπτωση η πληρωμή δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ


Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ακρίβειας

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι «οι πολίτες βίωσαν το 2015 και δεν θέλουν επιστροφή σε τέτοιου είδους πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι είναι προσκολλημένος στο παρελθόν. Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανεργία είναι στο 14,2% μειωμένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την τελευταία διετία. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουμε δώσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια. Έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε με νηφαλιότητα αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο ιδιαίτερα υπέρ της μεσαίας τάξης που στραγγάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει ακρίβεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εκτίμησε όμως ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό και υπολογίζεται ότι θα κρατήσει έως τις αρχές του 2022».

Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες για να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια. Πρώτος άξονας η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη. Δεύτερος, οι έλεγχοι για να αποφευχθούν υπερβολικά κύματα αυξήσεων. Τρίτος, μέτρα παροδικά ως υποστυλώματα στα κύματα ακρίβειας στην αγορά, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές ως τον Ιούνιο του 2022, ή οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ως το Δεκέμβριο του 2021.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Πρώην πορνοστάρ, έγινε πάστορας και 4 χρονιά μετά... επιστρέφει στο OnlyFans λόγω «πολλών επικρίσεων»

Πάτρα: Ώρες αγωνίας για τον 6χρονο που τραυματίστηκε στον αγώνα καρτ - Πέντε συλλήψεις - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης