Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό 7,5% το 2021

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό 7,5% το 2021

Ανάκαμψη τύπου V, με τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά κέρδη το 2ο τρίμηνο να υπερβαίνουν τις επιδόσεις του 2019, διαπιστώνει η τράπεζα

εθνικη-τραπεζα
Η Εθνική Τράπεζα σε σημερινή της ανάλυση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο για ισχυρή ανάκαμψη, σημειώνοντας πως το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους επιστρέφει στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2019, τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές. Συγκεκριμένα:

Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021 (16,2% ετησίως και 3,4% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2021) υπερέβη τις προσδοκίες, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2019 τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές.

Αν και η επίδοση αυτή δε θα πρέπει να εκληφθεί ως πλήρης αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία, ωστόσο, συνιστά ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης που προηγήθηκαν.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 13,2% ετησίως, συνεισφέροντας 9,0 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, και προσεγγίζει τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, δαπάνες που είχαν αναβληθεί κατά την πανδημία.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν επιταχυνόμενη άνοδο (12,9% ετησίως και 4,3% σε τριμηνιαία βάση) και υπερέβησαν κατά €0,8 δισ. την αξία των επενδύσεων του 2ου τριμήνου του 2019, μειώνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η επιχειρηματική κερδοφορία, όπως προσεγγίζεται από το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μεικτό εισόδημα, το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2021 υπερέβη αυτή των αντίστοιχων τριμήνων του 2019 κατά €0,7 δισ. (3,4%) και €1,8 δισ. (8,4%), αντίστοιχα, εν μέσω ταχείας ανόδου του κύκλου εργασιών και αύξησης εξαγωγών.

Κλείσιμο
Οι εξαγωγές αγαθών επιταχύνθηκαν περαιτέρω στο 17% ετησίως το 2ο τρίμηνο, ωθούμενες κυρίως από τα αγαθά εκτός ενέργειας, και ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο σε απόλυτες τιμές, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29% ετησίως εν μέσω ταχείας ανάκαμψης του τουρισμού από πολύ χαμηλή βάση (αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά 320% ετησίως το 2ο τρίμηνο).

Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές), είχαν αρνητική συνεισφορά της τάξης των 1,2 ποσοστιαίων μονάδων στη μεταβολή του ΑΕΠ 2ου τριμήνου λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών – κυρίως για παραγωγικές εισροές, μη-βασικά καταναλωτικά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, καθώς και κεφαλαιουχικά αγαθά – η οποία, εν μέρει, αντανακλάται και στην αύξηση των αποθεμάτων.

Οι ανωτέρω εξελίξεις μας οδηγούν σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής μας για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 7,5%, από προηγούμενη εκτίμηση 5,7%, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 12% ετησίως το 3ο τρίμηνο και κατά 5,5% το 4ο.

Ειδήσεις σήμερα:

AUKUS: Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια στην Κίνα - Οι αντιδράσεις από Πεκίνο και Παρίσι

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι: «Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» δήλωσε η Ιωάννα

Τρίτη δόση: Πόσοι την έλαβαν το πρώτο 48ωρο - Τι ακολουθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης