Φορολογικές δηλώσεις: Πώς μπορείτε θα διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς μπορείτε θα διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις

Ακόμα και να έχετε υποβάλει την φορολογική δήλωση μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις έως τις 10 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόστιμο - Τι πρέπει να προσέξετε

eforia_newmom
Με τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που μπορούν να υποβληθούν – χωρίς πρόστιμο έως τις 10 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι-φυσικά πρόσωπα μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος αυτό.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων βρίσκεται σε λειτουργία στο σύστημα ΤΑΧΙSnet και επιτρέπει τις διορθώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Μετά αρχίζουν οι ποινές!

Μόλις ο φορολογούμενος επιλέγει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του φορολογούμενου και αφορούν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της Φορολογικής Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους μεταφέρονται στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Ουσιαστικά η αρχικά υποβληθείσα δήλωση μεταφέρεται ως προσωρινά αποθηκευμένη τροποποιητική δήλωση. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις.

Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που προκύπτει μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος αντικαθιστά την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα εξομοιώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Κλείσιμο
Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου) που εκδίδεται και αναρτάται στο σύστημα TAXISnet αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.
Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης μειώνεται ή αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που προέκυψε από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν εκδίδεται αμέσως από το ΤΑΧΙSnet και δεν αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Επίσης δεν αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που βεβαιώθηκε με την τροποποιητική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό γίνεται την μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης. Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά την λήξη της προθεσμίας της 27ης Αυγούστου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.



Ειδήσεις σήμερα

Για 2η σερί χρονιά στους «32» του US Open ο Τσιτσιπάς - Νίκησε 3-1 σετ τον Γάλλο Αντριάν Μαναρινό

Γεμίζουν οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους - Κοντά στις 6.000 οι αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς

Θύμα τροχαίου ο ράπερ Mad Clip - Μεταφέρθηκε σε βαριά κατάσταση στο Ασκληπιείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης