Ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Στην Ολομέλεια οι νέες επικουρικές - Τι αλλάζει

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Στην Ολομέλεια οι νέες επικουρικές - Τι αλλάζει

Νέο Επικουρικό Ταμείο: Ψηφίζεται την Πέμπτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες - Στο μοντέλο του «ατομικού κουμπαρά» βασίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων - Παράδειγμα

epikouriko-asfalistiko-sidakseis
Σήμερα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να τεθεί προς ψήφιση, πιθανότατα την Πέμπτη, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» με επίκεντρο το νέο επικουρικό ταμείο την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο  προβλέπει  τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» επικουρικών συντάξεων

Το ύψος της επικουρικής που θα παίρνει ο κάθε ασφαλισμένος θα εξαρτάται από τα χρήματα που θα «αποταμιεύει», ενώ η ελάχιστη επικουρική θα είναι απολύτως εξασφαλισμένη, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας αλλά και για όσους είναι κάτω των 35 και θελήσουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθεί ένας ατομικός κουμπαράς.

Τα χρήματα του κουμπαρά θα τα διαχειρίζεται και θα τα επενδύει το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ασφαλισμένοι: θα μπορούν να διαλέξουν συντηρητικό επενδυτικό προφίλ, ισορροπημένο, ή επιθετικό.

Το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλισή δεν αλλάζει. Θα παραμείνει στο 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και ύστερα θα πέσει στο 6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Παράδειγμα

Εργαζόμενος Χ με 1.000 ευρώ μισθό  και 40 χρόνια ασφάλισης θα έπαιρνε σύνταξη 235 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα μπορεί να φθάσει έως και τα 479  ευρώ. 

Ποιους αφορά

Αφορά υποχρεωτικά νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022.



Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έρχεται η πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία την Κυριακή, δεν επηρεάζεται η Αθήνα - Πού θα βρέξει σήμερα

Τένις: Toilet breaks, mind games και ο Τσιτσιπάς

«Μάχη» για την Αμάλ: Καταδικάζει ο δήμος Λάρισας τα επεισόδια - «Γιατί τόσο μίσος για μια κούκλα;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης