Στην ουρά για τα αναδρομικά: Ποιοι θα τα πάρουν τώρα και ποιοι το φθινόπωρο

Στην ουρά για τα αναδρομικά: Ποιοι θα τα πάρουν τώρα και ποιοι το φθινόπωρο

Πρώτοι στη σειρά από τους εναπομείναντες στην ουρά δικαιούχους αναδρομικών που απορρέουν από το νόμο Βρούτση είναι οι 29.039 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης

ilikiomenos-17
Σ΄ένα «κουβάρι» πολλών κατηγοριών αναδρομικών βρίσκεται μπλεγμένος εδώ και δύο χρόνια ο ΕΦΚΑ ανακοινώνοντας συνεχώς νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων oι οποίες οφείλονται στις χρονοβόρες διαδικασίες του επαναυπολογισμού των συντάξεων αλλά και στην απουσία λογισμικού. Ως εναλλακτική λύση για να αποφύγει νέες καθυστερήσεις, ο φορέας προτάσσει την πληρωμή των συνταξιούχων κατά κύματα ,με τακτικές και εμβόλιμες πληρωμές με στόχο να έχουν εξοφληθεί όλοι έως το τέλος του χρόνου.

Πρώτοι στη σειρά από τους εναπομείναντες στην ουρά δικαιούχους αναδρομικών που απορρέουν από το νόμο Βρούτση είναι οι 29.039 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επαναυπολογισμού.

Μια μερίδα από αυτήν την ομάδα θα λάβει τα αναδρομικά τις επόμενες 4 ημέρες μαζί με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους υπόλοιπους θα γίνεται σταδιακά μέσα στο Φθινόπωρο.

Οι εν λόγω ειδικές περιπτώσεις είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος. Τελευταίοι στην ουρά θα μείνουν οι κληρονόμοι για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις 29.032 ειδικές περιπτώσεις οι υπόλοιποι περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά. Ο μέσος όρος των αναδρομικών ήταν για το δημόσιο τομέα 989 ευρώ και για τον ιδιωτικό 863,70 ευρώ.

Επίσης στην ουρά περιμένουν και οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 στη σύνταξη. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ σύντομα θα ξεμπλοκαριστούν και τα αναδρομικά αυτής της ομάδας.

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά μέσα στο φθινόπωρο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πληρωμές να καθυστερήσουν έως το τέλος του χρόνου. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αναμένονται περισσότερα από δύο κύματα πληρωμών καθώς με χωριστή πληρωμή θα δοθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις στους "παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου και με άλλη πληρωμή τους "παλιούς” συνταξιούχους” του ιδιωτικού τομέα).

Ωστόσο μόλις πάει να πάρει «ανάσα» το σύστημα , «ξεπηδούν» αξιώσεις για νέα αναδρομικά.

Στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη παραπέμφτηκαν προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:

α. Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

β. Αν το δημόσιο e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.

γ. Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

Το Δικαστήριο, επειδή τα θέματα αυτά απασχολούν περίπου 280 με 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, τα παρέπεμψε με προδικαστικά ερωτήματα, ως προς το παραδεκτό και το βάσιμο των κατ’ ιδίαν ερωτημάτων, με βάση όσα έγιναν δεκτά με τις σχετικές 244/2017 και 504/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατ’άρθρο 108 παρ. 1 του π.δ. 1225/1981 και του προδικαστικού ερωτήματος κατ’άρθρο 108Α παρ. 2 του π.δ. 1225/1981.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται τη υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων επισημαίνει ¨Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου , που θα ασχοληθεί με τα ως άνω προδικαστικά ερωτήματα, στρέφουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς αφορά τους πάντες, και είναι σημαντικά τα χρήματα που θα λάβουν, αν υπάρξει ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα

Το Δημόσιο λογαριάζοντας ένα κόστος, ίσως και 1,5 δις ευρώ θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Η Δικαιοσύνη τώρα έχει το λόγω στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ελπίζω, βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων , που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο Δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις. »

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου , που θα ασχοληθεί με τα ως άνω προδικαστικά ερωτήματα, στρέφουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς αφορά τους πάντες, και είναι σημαντικά τα χρήματα που θα λάβουν, αν υπάρξει ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμαΖητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχόμενα θα θέσει το δημόσιο και το e-ΕΦΚΑ, πιστεύω δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότηση της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στην διετία.

Όπως άλλες φορές έχω τονίσει η Δικαιοσύνη, καθ’όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε μια βασανιστική διαδικασία δικαιοδοτικής κρίσης, ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον, αμύνεται ασκώντας τον οριακό έλεγχο των νομοθετικών ρυθμίσεων και προστατεύει τις αρχές του κράτους δικαίου, δυστυχώς πάντα κάτω από την διαρκή πίεση του δικαίου της ανάγκης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Φονικές πλημμύρες στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 20 νεκροί και 17 αγνοούμενοι - Δείτε βίντεο

Τρομάζουν οι αριθμοί: Υπό πίεση το ΕΣΥ - Σχέδιο ενίσχυσης του

Κρήτη: Εκκλησία μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης