Αναδρομικά: Γιατί δεν πληρώθηκαν χθες σε 30.000 δικαιούχους - Αύριο πιστώνονται στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Αναδρομικά: Γιατί δεν πληρώθηκαν χθες σε 30.000 δικαιούχους - Αύριο πιστώνονται στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Εκατοντάδες διαμαρτυρίες στον ΕΦΚΑ - Τι θα γίνει με τον επανυπολογισμό και τις εμβόλιμες καταβολές - Ποιες κατηγορίες δικαιούχων δεν είδαν να τους πιστώνονται τα ποσά

efka_main
Εκατοντάδες διαμαρτυρίες έχει δεχθεί ο ΕΦΚΑ από δικαιούχους αναδρομικών, οι οποίοι δεν τα έλαβαν χθες, παρά τις ανακοινώσεις του φορέα.

Πρόκειται για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων επανυπολογίστηκαν με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα καταβληθούν κατά κύματα έως και το φθινόπωρο, καθώς ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται δύσκολες και απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Ετσι, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, χθες έλαβαν τα αναδρομικά και την αύξηση της σύνταξης του μηνός Αυγούστου 53.912 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, έλαβαν συνολικά 46.565.403 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 863,70 ευρώ.

Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Τα ποσά δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις, καθώς ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές. Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου, όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι' αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μάιου 2016. Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν δει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 989 ευρώ.

Κλείσιμο
Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και οι διεθνείς, θα μείνουν πίσω, για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση το φθινόπωρο.

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

- 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

- 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η πειθώ το μεγαλύτερο όπλο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας - Με φειδώ οι περιορισμοί

Φιλιππίδης: Καταιγισμός στο Twitter για την προφυλάκισή του - «Επίδαυρος οι φυλακές της Τρίπολης»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πέντε περιφέρειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης