Το παζλ με τις δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Το παζλ με τις δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Τι πρέπει να κάνουν οι λογιστές για την αναμόρφωση – Δείτε χρήσιμα βίντεο και για τις οφειλές στο ΙΚΑ – Πώς πρέπει να καταβληθεί ο ΦΠΑ

Το παζλ με τις δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Με απόφαση  που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Κουσελάς, ρυθμίζονται θέματα υποβολής καταστάσεων από λογιστές – φοροτεχνικούς. 

Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2010 με το νόμο 3842/2010 αλλάζει η  φιλοσοφία σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου, αφού πλέον  οι δηλώσεις θεωρούνται ειλικρινείς  και ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε δείγμα υποθέσεων το οποίο θεσπίζεται με ανάλυση κινδύνου. 

Με το άρθρο 17 του νόμου 3842/2010 υπάρχει πρόβλεψη για τις υποχρεώσεις των λογιστών – φοροτεχνικών κατά την υποβολή  των δηλώσεων.  Για το λόγο αυτό οι λογιστές – φοροτεχνικοί έχουν  υποχρέωση να υποβάλλουν για τους επιτηδευματίες πελάτες τους, αναλυτική κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και καταστάσεις με τις δηλώσεις και τους οφειλόμενους φόρους. 

Κλείσιμο

 Ι. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (άρθρ.31 ΚΦΕ) 

Α/Α

( 1 )

ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

( 2 )

* 1. Έξοδα μισθοδοσίας  και αμοιβής προσωπικού (Μη καταβολή ή βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών κ.τ.λ.)-( § 1, περ. α υποπ., αα)
   2. Μισθοί και  κάθε είδους απολαβές εταίρων ή μελών  Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ. δεν αναγνωρίζονται. (§ 1 υποπ.αα,περ.α)
   3. Δωρεές –  Χορηγίες (μέχρι 10% του συνολικού  ποσού καθαρού εισοδήματος ή  των κερδών που προκύπτουν από  ισολογισμούς και εφόσον έχουν κατατεθεί  στο Παρακατηθηκών & Δανείων ή  σε άλλη Τράπεζα.) – (§1,περ.α.,υποπ.γγ)
   4. Ασφάλιστρα  για ομαδική ασφάλιση ζωής εργατοϋπαλληλικού προσωπικού (κατά το μέρος που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο) – (§ 1, περ.α, υποπ. δδ).
   5. Δαπάνες για  την επισκευή και συντήρηση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων είτε είναι ιδιόκτητα  ή μισθωμένα ή με leasing, (πάνω από το προβλεπόμενο όριο).  *Συμπληρώνεται ο αντίστοιχος πίνακας ΙΙ. (§ 1,περ.β).
   6. Τόκοι δανείων  ή πιστώσεων γενικά που δεν  αναγνωρίζονται (§ 1.,περ.δ.)
   7. Φόροι – Τέλη – Δικαιώματα (φόρος εισοδήματος  κτ.λ.) που δεν αναγνωρίζονται (§ 1, περ. ε).
   8. Αποσβέσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων (πλέον των νομίμων) –

(§ 1,περ.στ.)

   9. Δαπάνες διαφήμισης (μη καταβολή του διαφημιστικού τέλους υπέρ Ο.Τ.Α. κ.τ.λ.) – (§1,περ.ιδ).
  10. Μισθώματα σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων (κατά το μέρος που αναλογούν στην αξία του οικοπέδου) – (§ 1,περ.ιστ).
  11. Αναμόρφωση  δαπανών λόγω ύπαρξης αφορολογήτων εσόδων (§ 8)
  12. Έξοδα κινητής  τηλεφωνίας για λογαριασμούς που  ανήκουν στην επιχείρηση (περιορισμός  στο 50% και ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων και εταίρων.) – (§1,περ.ψ)

* Συμπληρώνεται  ο αντίστοιχος πίνακας ΙΙΙ).

  13. Ποινικές ρήτρες, πρόστιμα και χρηματικές ποινές (§ 17.)
  14. Καταβολή αποζημιώσεων.  Έλεγχος για την κατάθεση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αντίγραφου της απόφασης ή του εγγράφου, βάση του οποίου καταβάλλεται.

(§ 9)

  15. Δαπάνες χωρίς  δικαιολογητικά του Κ.Β.Σ.
  16. Παροχές σε χρήμα  ή σε είδος προς εργαζόμενους (δωροεπιταγές – διατακτικές ενοίκια – πιστωτικές κάρτες στελεχών κτλ (εφόσον δεν έχουν  ενταχθεί στην μισθοδοσία).  Δεν αναγνωρίζονται (§1, περ.χ.)
  17. Παραλαβή αγαθών από τρίτο πρόσωπο σε σχέση  με αυτόν που τιμολογεί εφόσον βρίσκεται εκτός Ελλάδος (τριγωνικές συναλλαγές). Δεν αναγνωρίζονται για  έκπτωση (§1 περ.γ).
  18. Λοιπές δαπάνες


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

 Αν δεν έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές ή δεν έχουν καταλογιστεί ή δεν έχουν υποβληθεί Α.Π.Δ. προς το ΙΚΑ, ο υπόχρεος υποβάλλει αίτηση προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο για την βεβαίωση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών και στοιχεία της αίτησης αυτής συνυποβάλλονται με τη κατάσταση της φορολογικής αναμόρφωσης. Στην περίπτωση αυτή, διατηρείται το δικαίωμα αναγνώρισης της δαπάνης μισθοδοσίας, εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ (ΦΠΑ κ.τλ.) 

ΕΙΔΟΣ ΦΟΡΟΥ
ΜΙΣΘΩΤΕΣ  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

ΑΡΘΡΟ 57 ΚΦΕ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟ 55 ΚΦΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΡΘΡΟ 58 ΚΦΕ
ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ 

ΑΡΘΡΟ 54 ΚΦΕ

ΦΠΑ
ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ
ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

ΑΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ 

  1. Όποιος  δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα  στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς  του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

    α) έως ένα  έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από  κάθε αιτία,συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ,

    β) έξι τουλάχιστον  μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα  με τα οριζόμενα  στην ανωτέρω περίπτωση  α΄, υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ,

    γ) ενός τουλάχιστον  έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α΄, υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ,

    δ) τριών τουλάχιστον  ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα  με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση  α΄, υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. 

    Χρόνος τέλεσης  του αδικήματος είναι το χρονικό  διάστημα από την  παρέλευση των  τεσσάρων μηνών μέχρι την συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. 

    Η ποινική  δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων. 

    Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό. 

    Β. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ  ΤΟΥ ΦΠΑ 

    Ο φόρος που  οφείλεται βάσει των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων, καταβάλλεται εφάπαξ, με την υποβολή των δηλώσεων που προβλέπουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου. 

    Ο φόρος που  οφείλεται με βάση τις εμπρόθεσμες  περιοδικές δηλώσεις μπορεί να καταβάλλεται και σε τρεις δόσεις, η πρώτη  από τις οποίες καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης  και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσοστό που ορίζεται με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 38 ( δηλαδή 40% ).  Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται προσαυξημένο κατά δύο τοις εκατό, σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.  Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριακοσίων ευρώ.  Ποσό που οφείλεται βάσει οποιασδήποτε άλλης δήλωσης καταβάλλεται εφάπαξ. 

    Αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μία δόση, ο φορολογούμενος στερείται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο. 

    Από τον έλεγχο ΦΠΑ που οφείλεται μετά την  υπογραφή του πρακτικού και την καταβολή του 1/5 του συνολικά οφειλόμενου φόρου, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του ν.2523/1997 (ΦΕΚ179 Α΄), καταβάλλεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση, στις περιπτώσεις:

    α) διοικητικής  επίλυσης της διαφοράς,

    β) κατάργησης της φορολογικής δίκης, σύμφωνα  με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.δ. 4600/1966, επί οριστικής πράξης προσδιορισμού του φόρου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης