H μετάλλαξη Δέλτα φοβίζει τις αγορές: Με βαριές απώλειες έκλεισε η Wall Street

H μετάλλαξη Δέλτα φοβίζει τις αγορές: Με βαριές απώλειες έκλεισε η Wall Street

«Βουτιά» 725 μονάδων για τον Dow Jones - Με μεγάλη πτώση έκλεισαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών

wall
Με μεγάλη πτώση έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο αυτή να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 725 μονάδων (-2.34%) στις 33.962 μονάδες, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να χάνει έως και 900 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε στις 4.258,49 μονάδες (-1,59%) και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 14.274,98  μονάδες (-1,06%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών, ο βασικός λόγος της πτώσης είναι η η αναζωπύρωση της ανησυχίας για την ταχύτητα της παγκόσμιας ανάκαμψης, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι αρκετά πιο μεταδοτική από την λεγόμενη βρετανική.

«Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, η επιστροφή στην προ-Covid κανονικότητα φαίνεται αμφισβητήσιμη»,  δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος και εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Παράλληλα,η νευρικότητα ενισχύεται λόγω της εμφανιζόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ- Ευρώπης και Κίνας, μετά από τις κατηγορίες ότι η κινεζική κυβέρνηση στρατολόγησε μισθοφόρους χάκερ για να εισβάλλει στα δίκτυα χιλιάδων οργανισμών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, αξιοποιώντας κενά ασφάλειας στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange.

Ο δείκτης FTSE 100 Index του Λονδίνου υποχώρησε 2,6% κάτω από το επίπεδο των 7.000, ενώ στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 2,67% , με απώλειες άνω των 900 μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Apple (AAPL) σημείωσε πτώση σχεδόν 3%, ενώ της Microsoft (MSFT) μειώθηκε 0,7%. Από την άλλη, η Tesla (TSLA) υποχώρησε περίπου 2,5% τη Δευτέρα.

Ανάλογη είναι και η πτώση σημαντικών δεικτών μετοχών σε Γαλλία και Γερμανία.

Με μεγάλες απώλειες τιμών έκλεισε και το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 830 μονάδων, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,283 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Ο διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, Russ Mold, δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC: «Η μεγάλη ανησυχία για την αγορά είναι εάν θα δούμε επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη». Από την πλευρά της η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown επισήμανε: «Η αισιοδοξία που βρισκόταν στον ορίζοντα πριν από λίγες εβδομάδες επισκιάστηκε και πάλι από σκοτεινά σύννεφα, ειδικά με την γρήγορη απόφαση να επιβληθεί καραντίνα 10 ημερών για αφίξεις από τη Γαλλία».

Ειδήσεις σήμερα

Κατ' οίκον εμβολιασμοί: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Ραντεβού αυθημερόν με όλα τα εμβόλια - «Καμπανάκι» για την παχυσαρκία

Βρετανία: Πρώτη μέρα ελευθερίας με εξαγγελίες Τζόνσον για covid free κλαμπ, αλλά και δεύτερες σκέψεις από τα πολλά κρούσματα

Blue Origin: Ο Τζεφ Μπέζος πετάει αύριο στο διάστημα με το New Shepard
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης