Κουρέματα ενοικίων: Οι διαφωνίες ιδιοκτητών - ενοικιαστών που «μπλοκάρουν» τις φορολογικές δηλώσεις

Κουρέματα ενοικίων: Οι διαφωνίες ιδιοκτητών - ενοικιαστών που «μπλοκάρουν» τις φορολογικές δηλώσεις

«Σπαζοκεφαλιά» η δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια για όσους «κόπηκαν» ως μη πληττόμενοι και για όσους -εκ παραδρομής- δεν έκαναν δήλωση COVID - Πρακτικές συμβουλές και αιτήματα προς το ΥΠ.ΟΙΚ

akinita_airbnb
Δυο κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια μέσα στο 2020, παλεύουν και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλουν φέτος:

Οι ιδιοκτήτες για τους οποίους αποδείχτηκε -εκ των υστερών- οτι οι ενοικιαστές τους δεν ήταν πληττόμενοι, άρα λανθασμένα κούρεψαν μονομερώς τα ενοίκια.
Οι ιδιοκτήτες που -εκ παραδρομή- δεν έκαναν δήλωση COVID καθώς ενημερωθήκαν καθυστερημένα από τους ενοικιαστές ότι κάποιον ή κάποιους μήνες του 2020 είχαν βγει σε αναστολή, αρά ήταν πληττόμενοι και έτσι ζητούν κουρέψουν μελλοντικά ενοίκια! Οι ιδιοκτήτες όμως έχουν το πρόβλημα ότι, εκ παραδρομής, δεν έκαναν δήλωση COVID και έτσι δεν μπορούν να αποτυπώσουν τα σωστά εισοδήματα στην φορολογική δήλωση.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις (και όχι μόνο) αποτελούν «βραχνά» για όσους προσπαθούν να συμπληρώσουν τις φορολογίες δηλώσεις -καθώς πολλές φορές- τα μισθώματα που εισπράχθηκαν είναι λιγότερα από αυτά που έπρεπε κανονικά να εισπραχθούν και να δηλωθούν στην εφορία! Δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο μη πληττόμενος ενοικιαστής αρνείται να καλύψει την διαφορά για τα «κουρέματα» που αποδείχθηκε ότι έγινα λανθασμένα. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες θέλουν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση COVID για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει την πλατφόρμα για αυτήν την περίοδο.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες που έχουν λάβει εκκαθαρίσεις δηλώσεων COVID με απόρριψη, λόγω του ότι ο μισθωτής τους δεν ήταν πληττόμενος, θα πρέπει να δηλώσουν τα ενοίκια τους στο σύνολο τους και να διεκδικήσουν εν συνεχεία τα οφειλόμενα! Επειδή όμως μέχρι σήμερα παρά τα συνεχή αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για δηλώσεις COVID Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, και οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πως θα κάνουν τις δηλώσεις τους, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες να δηλώσουν μόνο τα ενοίκια που πράγματι εισέπραξαν κατά το έτος 2020, και για διασφάλιση τους σε πιθανό έλεγχο, να κρατήσουν τις εκκαθαρίσεις του έτους 2020 και τις τραπεζικές καταθέσεις πληρωμής των ενοικίων, χωρίς να εμπλακούν σε κοινοποιήσεις εξωδίκων, υποβολή αγωγών κλπ.

Εξάλλου, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά να διαιτηθούν τα παρακάτω ζητήματα που θα ξεμπλοκάρουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα δώσουν τέλος στις διενέξεις ιδιοκτητών - ενοικιαστών:

Άνοιγμα πλατφόρμας: Προέχει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων έτους 2020, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.
Επίλυση εκκρεμοτήτων: Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών έτους 2020, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να επανέλθει η εικόνα εκκαθαρίσεων στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων/ενημέρωση για δηλώσεις COVID.
Ρητή αναγραφή στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ: ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.» και ότι: «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολόκληρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά του 2020 στο Ε2 των ιδιοκτητών.

Κλείσιμο
Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ ζητά σε όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων COVID που απορρίφθηκαν να δηλωθούν τα πράγματι εισπραχθέντα!




Ειδήσεις σήμερα

Ηλιούπολη: Στον ανακριτή ο αστυνομικός και ο πατέρας της 19χρονης που την κακοποιούσαν σεξουαλικά

Θήβα: Πάνω από 180 σεισμοί σε δύο μέρες – «Υπομονή» συνιστούν οι σεισμολόγοι

Άνω-κάτω η Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα της ταινίας του Αντόνιο Μπαντέρας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης