Μετά την Ελλάδα, η φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει σε 7 χώρες της ΕΕ για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Μετά την Ελλάδα, η φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει σε 7 χώρες της ΕΕ για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχίζει την περιοδεία για να δώσει το «πράσινο φως» σε εθνικά σχέδια ανάκαμψης - Από τις 27 χώρες, μόνο η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ολλανδία δεν έχουν υποβάλει ακόμη το σχέδιό τους

von_der_leyen
Την περιοδεία της σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα δώσει το «πράσινο φως» στα εθνικά σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε χθες στην Αθήνα, για την παρουσίαση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αρχαία Αγορά.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, στην Αυστρία και τη Σλοβακία, την Τρίτη 22 Ιουνίου θα επισκεφθεί τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Λετονία και την Τετάρτη 23 Ιουνίου τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τρεις χώρες δεν έχουν υποβάλλει σχέδιο

Είκοσι τέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Οι χώρες που δεν έχουν υποβάλει ακόμα σχέδιο είναι η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ολλανδία.

Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους, συγκεντρώνοντας 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF, που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU, θα διαθέσει έως και 672,5 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ (407,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 386 δισ. ευρώ δάνεια).

Κύριοι δικαιούχοι Ισπανία και Ιταλία

Κλείσιμο
Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι δικαιούχοι του Ταμείου Ανάκαμψης, με περίπου 70 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Το τελικό «πράσινο φως» θα δοθεί για τα εθνικά σχέδια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι πρώτες θετικές γνωμοδοτήσεις αναμένονται στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις 13 Ιουλίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ο πιλότος ισχυρίσθηκε ότι έπαιζε θέατρο για το παιδί του

Συγκλόνισε η ομιλία του Γιαννάκη στο Hall Of Fame: «Θα συνεχίσω να φυλάω τις δικές μου Θερμοπύλες, το μπάσκετ»

Επιτροπή Βιοηθικής: «Έσχατη λύση» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης