Γερμανία: Άλμα του πληθωρισμού τον Μάιο σε ρεκόρ δεκαετίας

Γερμανία: Άλμα του πληθωρισμού τον Μάιο σε ρεκόρ δεκαετίας

H αύξηση οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος των ενεργειακών προϊόντων

oil_prices
Στο 2,5% - το υψηλότερο ποσοστό από το 2011 - έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, κυρίως λόγω των τιμών των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27,5% και 35,4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αυξημένο κόστος των ενεργειακών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο, ώθησε τον γερμανικό πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδό του για τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι τιμές στα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 2,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, με τον πληθωρισμό να καταγράφει άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Η τελευταία φορά που βρισκόταν σε τέτοιο επίπεδο ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt, οι περσινές χαμηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονταν στην κρίση του κορωνοϊού. «Τώρα η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται και πάλι δυναμικά», επισημαίνει η εφημερίδα. Επιπλέον, τα ορυκτά καύσιμα έχουν επιβαρυνθεί από την αρχή του έτους με 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, στοιχείο το οποίο τα καθιστά ακριβότερα.

Τα είδη διατροφής κόστισαν τον Μάιο κατά 1,5% περισσότερο από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2020, οι υπηρεσίες κατά 2,2% και τα ενοίκια κατά 1,4% περισσότερο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς που επικαλείται η Welt, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω κατά το β΄εξάμηνο του έτους. «Σε μερικούς μήνες, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμη και στο 4%», αναφέρεται σε σχετική έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Deutsche Bank. Βασικός λόγος θα είναι η αντιστροφή της πτώσης των τιμών που σημειώθηκε στο β' εξάμηνο του 2020, λόγω του προσωρινά μειωμένου ΦΠΑ που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά περισσότερο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση της πίεσης των τιμών και πάλι από το επόμενο έτος. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, «με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται συνεχής αύξηση του πληθωρισμού».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στα δικαστήρια η Κεραμέως για την απεργία της Τετάρτης - Εμποδίζει τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Ο Μισέλ Βουνάτσος στον Δανίκα: «Αυτό το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ θα λυτρώσει τις οικογένειες»

Δήμητρα της Λέσβου: Θάφτηκε ως «αγνώστων στοιχείων» - Οργή για το πώς αντιμετωπίστηκε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης