Φόρουμ των Δελφών - Γιούνκερ: Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας είναι από τα καλύτερα στην ΕΕ

Φόρουμ των Δελφών - Γιούνκερ: Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας είναι από τα καλύτερα στην ΕΕ

«Δεν αρέσει στον Ερντογάν ο ευρωπαϊκός τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού» είπε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας  την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο - Τι είπε για το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και τις συζητήσεις για το «Grexit»

Jean_claude_junker
Για όλους και για όλα μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, καθώς αναφέρθηκε από τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, την επιθετική ρωσική πολιτική στην Κριμαία και τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ -Κίνας, μέχρι την οικονομική κρίση της Ελλάδας και το δημοψήφισμα του 2015, υπογραμμίζοντας τον δικό του, προσωπικό ρόλο, στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε το πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για τη μεταπανδημική εποχή «ως ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, καθώς θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο».

Μιλώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο του 2015, όταν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπάθησε να κάνει το παν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια ορισμένων κυβερνήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαχελά αναφορικά με εάν η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επισήμως την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι «στο τέλος της ημέρας η Μέρκελ άλλαξε τη στάση της».

«Το 2015 ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη μέλη, μου έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρατήσω την Ελλάδα στη σφαίρα αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς αυτό είναι υπόθεση των κρατών μελών. Εγώ απάντηση ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό της ΕΕ και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της ΕΕ. Στο τέλος η Μέρκελ συμφώνησε με αυτήν τη θέση αλλά δεν ήταν εύκολο να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ

Όπως υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2015 συνομιλούσε τακτικά με τον Αλέξη Τσίπρα, 3-4 φορές την εβδομάδα, όπως έκανε άλλωστε και με τον «φίλο του» Αντώνη Σαμαρά πιο πριν και χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό ως «ειλικρινείς, αλλά κάποιες φορές δραματικές». Ο κ Γιούνκερ δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας και ευτυχώς συνεχίζει να επηρεάζει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης ορισμένα γερμανόφωνα κράτη δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια των απλών Ελλήνων πολιτών που υπέφεραν. Το μότο μου ήταν πάντα ότι πρέπει να βοηθήσουμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά επένδυσε πολύ χρόνο για να βρεθεί μια λύση για την ενοποίηση της Κύπρου και δηλώνει απογοητευμένος που δεν κατόρθωσε να το πετύχει. «Στον πρόεδρο Ερντογάν δεν άρεσε ο τρόπος μου αλλά αυτός ήταν, όχι μόνο ο δικός μου αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμα ότι δεν περίμενε τις έρευνες της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου και τη στάση της έναντι της Ελλάδας.

Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ την εποχή του Τραμπ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούσε να κατανοήσει τη λειτουργία της ΕΕ, λέγοντας ότι χρειάστηκε να του τονίσει επανειλημμένα ότι η εμπορική πολιτική είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν και όχι των κρατών – μελών. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γιούνκερ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξεπλάγη όταν έμαθε ότι ο κ. Γιούνκερ θα επέστρεφε από την Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες με πολιτική πτήση. «Δεν μπορούσε να κατανοήσει για ποιον λόγοι δεν διέθετε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα Air Force 1», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις: Ξεκίνησε η έξοδος από τις πόλεις - Κίνηση σε λιμάνια και διόδια

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται, μετά την άρση του lockdown

Οι πρώτες ώρες στην αγορά χωρίς SMS και τον φόβο προστίμων - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης