Θεσσαλονίκη: Στήριξη για τη δημιουργία eshop ζήτησαν χιλιάδες επιχειρήσεις λιανεμπορίου

Θεσσαλονίκη: Στήριξη για τη δημιουργία eshop ζήτησαν χιλιάδες επιχειρήσεις λιανεμπορίου

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δράση «E-λιανικό» - Οι περισσότερες υποβολές αφορούν κυρίως στους τομείς ειδών ιματισμού, υποδημάτων, γυναικείων ετοίμων ενδυμάτων, κοσμημάτων

e-shop
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται ότι στρέφονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, που μετά και την πανδημία, εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για την υπαγωγή τους στη δράση «E-λιανικό» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν μέσω του προγράμματος να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα. Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πανελλαδικά στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, αλλά και το ύψος της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Σύμφωνα με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ, οι επιχειρήσεις των δύο περιφερειών υπέβαλαν συνολικά 2561 αιτήσεις χρηματοδότησης, συνολικού χρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού και αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 11,93 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις προέρχονταν κατά κύριο λόγο από πολύ μικρές επιχειρήσεις (δεν κατεγράφη ενδιαφέρον από μεγάλες), κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης.

Το προφίλ των επιχειρήσεων 

Αναλυτικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων (2.197) προήλθε από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στο σύνολό τους σχεδόν (97,5%) πολύ μικρές (προσωπικό έως δέκα ατόμων). Δεν υπήρξαν υποβολές από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες αιτήσεις (πάνω από 63%) προέρχονταν από επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν κατά σειρά εκείνες της Πιερίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, των Σερρών και του Κιλκίς.

Κλείσιμο
Από επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν συνολικά 364 αιτήσεις χρηματοδότησης, με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1,7 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περιφέρεια, οι επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης για τη δημιουργία ενός eshop είναι αναμενόμενα οι πολύ μικρές (97,8% των αιτήσεων), ενώ δεν υπήρξαν υποβολές ούτε από μεσαίες, ούτε από μεγάλες επιχειρήσεις.

Το 55,22% των αιτήσεων προήλθε από την ΠΕ Κοζάνης και ακολούθησαν οι περιοχές της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών.

Και στις δύο περιφέρειες οι περισσότερες υποβολές αφορούν στους τομείς των ειδών ιματισμού, υποδημάτων, γυναικείων ετοίμων ενδυμάτων, κοσμημάτων κ.ά.

Η δράση επιχορηγεί σε ποσοστό 100% και έως 5.000 ευρώ κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Επίσης, η δράση επιχορηγεί σε ποσοστό 100% έως 1.500 ευρώ την αναβάθμιση υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 1,5 εκατ. οι εμβολιασμένοι - «Μαζί διευρύνουμε το τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία»

«Τσουνάμι» δυσαρέσκειας για την κάλυψη του θανάτου του Φιλίππου από το BBC - 110.000 άτομα παραπονέθηκαν!

Ερωτοχτυπημένος Ιταλός ιερέας ομολόγησε τα αισθήματά του και... κρέμασε τα άμφια!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης