Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 - Χρήστος Σταϊκούρας: Τέλη Απριλίου οι καταβολές

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 - Χρήστος Σταϊκούρας: Τέλη Απριλίου οι καταβολές

Τονωτική ένεση 1 δισ. ευρώ για 300.000 επιχειρήσεις - Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και οι σκέψεις για Επιστρεπτέα 8

epitages_trapezes
Στα τέλη του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν οι καταβολές των κρατικών δανείων μέσω του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1.

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα με τις πληροφορίες να αναφέρουν οτι θα ευνοηθούν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει προς τα μέσα Απριλίου.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις.


Για τη χορήγηση των κρατικών δάνειων θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου με μία μικρή προσαρμογή για το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου του 2020 που ξεκίνησε το πρώτο lockdown. Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών από το Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2021 και είχαν αποκλειστεί από τους δύο προηγούμενους κύκλους, ανεξαρτήτως τζίρου.

Και σε αυτό τον κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί ενώ όσοι λάβουν ενίσχυση θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να επιστρέφεται από το 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και για 8η Επιστρεπτέα τον Μάιο που θα καλύψει επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για μέρος ή για ολόκληρο το μήνα Απρίλιο.

Στην 8η επιστρεπτέα προκαταβολή, κριτήριο θα αποτελέσει η πτώση τζίρου στο τετράμηνο Ιανουάριο-Απρίλιο 2021. Ωστόσο τυχόν άλλα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί, θα συνυπολογιστούν και θα αφαιρεθούν, αποκλείοντας εν τέλει έτσι και πολλούς υποψηφίους.

Κλείσιμο
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολές στον τρόπο πληρωμής του φόρους εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για για αύξηση (και φέτος) των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες (από 3 διμηνιαίες) και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για τα εισοδήματα των αγροτών. Επίσης ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε οτι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα τεκμήρια και τις αποδείξεις του 2020.


Ειδήσεις σήμερα: 

Εμβόλιο AstraZeneca: Τα «ύποπτα» περιστατικά στην Ελλάδα - Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Σβήνουν σήμερα οι μηχανές των Pitsos και Pipelife

Survivor: Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Τριαντάφυλλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης