Έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ιαπωνία

Έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ιαπωνία

Την ωρα που η Αντιπολίτευση πιέζει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και η οικονομία της χώρας έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ χρέους...

Έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ιαπωνία
Έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ιαπωνία
Ένα πακέτο έκτακτων οικονομικών μέτρων εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση που καλείται να αντιπαρέλθει της πρωτοφανούς τραγωδίας και του ανυπολόγιστου κόστους της σε μια εξόχως αρνητική χρονική στιγμή γι’ αυτήν, με την Αντιπολίτευση να πιέζει τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να παραιτηθεί και την οικονομία της χώρας να έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ χρέους!

Τα νέα δεδομένα εξαναγκάζουν την κυβέρνηση να προσπαθήσει να συνδυάσει ένα πακέτο μέτρων που θα καλύψει κατά το δυνατόν όλο το κόστος της βιβλικής καταστροφής που υπέστη η χώρα και παράλληλα θα αποτελέσει τη βάση για την επαναφορά της οικονομίας  σε τροχιά ανάκαμψης, έστω και μέσω της τιτάνιας προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση Καν πρέπει να παραιτηθεί  από κάθε σχέδιο χαλιναγώγησης του μεγαλύτερου δημόσιου χρέους σε όλο τον πλανήτη (πάνω από το 185% το 2010), τουλάχιστον στο ορατό μέλλον!

Η πραγματικότητα θέλει την περιοχή που επλήγη κυρίως από τον σεισμό και το τσουνάμι, την περιοχή Tohoku, να αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, καθώς είναι η βάση δεκάδων βιομηχανιών, ιδίως δε των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και μιας σειράς εταιρειών τροφίμων και μεγάλων ζυθοποιιών. 

Πέραν αυτών – όπως τόσο δραματικά διαπιστώνει όλος ο πλανήτης τις τελευταίες ώρες – είναι η περιοχή που φιλοξενεί και μεγάλο μέρος των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ιαπωνίας, με τουλάχιστον 4 πυρηνικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα (το ένα πλέον φαίνεται πως θα αποτελέσει παρελθόν σε κάθε σενάριο) και τρία από τα εφτά μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, ένα εκ των οποίων, αυτό της Cosmo Oil, να έχει ήδη γίνει στάχτη.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ΜΟΝΟΝ οι καταστροφές που έχουν συντελεστεί μέχρι αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας για μια περίοδο πολλών μηνών, έστω αν στη συνέχεια, και με οδηγό τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, η «συνεισφορά» της περιοχής στο ΑΕΠ θα είναι εξόχως θετική (!). Σήμερα όμως το μόνο που γνωρίζουν οι αναλυτές είναι πως σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, στο σεισμό του Kobe τον Ιανουάριο του 1995, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας είχε υποχωρήσει κατά 2,6% μέσα στον επόμενο μήνα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αμέσως μετά όμως κατέγραφε μια σταθερή μηνιαία άνοδο της τάξης του 1,3% για όσο διάστημα διήρκησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Γενικότερα όμως η οικονομία της Ιαπωνίας ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τότε …
Κλείσιμο

Σε πρώτη φάση πάντως η οικονομική παράμετρος της καταστροφής έχει … νούμερο: 200 δις γιεν, ήτοι 2,4 δις δολάρια περίπου, όσα – κατά τον Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Yukio Edano – είναι τα κεφάλαια που δεν έχουν προσώρας διατεθεί από τον … προηγούμενο προϋπολογισμό, του οικονομικού έτους που ολοκληρώνεται επισήμως στις 31 Μαρτίου. Αυτά θα αποτελέσουν και τα πρώτα κεφάλαια που θα καλύψουν τα κόστη αποκατάστασης των καταστροφών. Για τον ίδιο λόγο οι ενδιάμεσες, τοπικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές Απριλίου μάλλον αναβάλλονται, με τη συναίνεση και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Sadakazu Tanigaki, ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Αντιπολίτευσης, ο οποίος αφενός μεν τόνισε πως θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε κάθε παράμετρο, αφετέρου ξεκαθάρισε πως εφόσον χρειαστεί να συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για να καλυφθούν τα κόστη αποκατάστασης, το  κόμμα του θα τον υπερψηφίσει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης