30ετές ομόλογο: Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές - Στο 1,8% το επιτόκιο

30ετές ομόλογο: Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές - Στο 1,8% το επιτόκιο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών - Tο ποσό που στοχεύει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη και θα προσαρμοστεί στη ζήτηση των επενδυτών - Bloomberg: «Η Ελλάδα επιστρέφει στο παιχνίδι»

bank-dealing-room-arthro
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να προσεγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο κινείται κοντά στο 1,8%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8%, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο.

Εκτιμήσεις της αγοράς ανέφεραν νωρίτερα ότι μια απόδοση κοντά στο 1,75% – 1,80% θα αποτελούσε μία «δίκαιη τιμολόγηση» για το30ετές, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,425% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,582%.

Tο ποσό που στοχεύει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη και θα προσαρμοστεί στη ζήτηση των επενδυτών. Πάντως, ένα ποσό κοντά στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει το εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης αργότερα μέσα στο έτος.

Με την έκδοση, ελληνική Δημοκρατία και διεθνείς αγορές επιχειρούν ξανά μαζί να ξεπεράσουν όρια και εμπόδια (ιδίως ψυχολογικά) που τους χωρίζουν επί 9 χρόνια τώρα. Εμπόδια που είχαν θέσει οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές, ήδη από το 2012 μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Κλείσιμο
Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης του νέου 30ετούς ομολόγου, η Αθήνα απευθύνεται ξανά στους επενδυτές και τους καλεί να εμπιστευτούν τα λεφτά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αποπληρωθούν… το 2052!

Το 30ετές είναι το μεγαλύτερης διάρκειας που διαχρονικά εξέδιδε η Ελλάδα. Ξυπνάει όμως μνήμες, γιατί ήταν από αυτά που «κουρεύτηκαν» το 2012. Τώρα η κυβέρνηση θέλει με ένα νέο 30ετές ομόλογο, να μπει έτσι ξανά η χώρα στις οθόνες των dealing rooms.

Για πρώτη φορά μετά τη δραματική τριετία 2020-2021, όταν οι dealers την έσβησαν από το ταμπλό των επιλογών τους και ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν την λέξη «Ελλάδα». Και αυτό γιατί είχαν χάσει τον ύπνο τους, με τηλέφωνα αγωνίας και φόβου μέρα και νύχτα από αγανακτισμένους επενδυτές από όλον τον κόσμο, μη χάσουν τα λεφτά τους (που τελικά τα χάσανε) μετά από κάθε είδηση που ταξίδευε από την Αθήνα για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα και την οικονομία τότε.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ



Ειδήσεις σήμερα

Διέρρηξαν τρεις επιχειρήσεις σε μια εβδομάδα στην Τρίπολη

Εκκρεμείς συντάξεις: Πριμ με το «κομμάτι» στους υπαλλήλους και «ψαλίδι» στις χρονοβόρες διαδικασίες

Εμβόλιο AstraZeneca: Η στάση των χωρών της Ευρώπης - Τι θα γίνει στην Ελλάδα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης