ΕΝΦΙΑ: Παράθυρο για μείωση κατά 8% υπό προϋποθέσεις

Το σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ υπό όρους 

akinita-ereyna
Aνοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με την προϋπόθεση η πανδημία να υποχωρήσει.

Όπως είπε η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα πρέπει να υπάρξει αύξηση.

«Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρχει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να κάνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, κατά 8%. Αυτό έχει στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστοσο, ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε χρονικά. 

Στην περίπτωση  που υλοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εκπληρωθεί ταυτόχρονα και η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%, αφού έχει προηγηθεί η μείωση κατά 22% το 2019.

Στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής είπε ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις σε περιοχές «που πρέπει» και να δημιουργηθεί έτσι δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν και οι μειώσεις του 8%, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, εκτιμάται  ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει από την ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών


Μειωμένα ενοίκια

Σε ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις αποζημιώσεις τους για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε στην ίδια συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ότι η συνέχεια του μέτρου, μετά τον Φεβρουάριο, θα αποφασιστεί τον τρέχοντα μήνα, με βάση το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία, όπως έγινε με τις αποφάσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο.

Κλείσιμο
Ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες που έχουν «βάλει πλάτη στην κρίση», όπως είπε, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό βάρος. Σε ό,τι αφορά την πολιτεία, που ανέλαβε το υπόλοιπο βάρος, είπε ότι ήδη έχουν υποβληθεί 338.000 αιτήσεις για αποζημίωση και «το 71% αυτών που δικαιούνταν έχουν συμψηφίσει χρηματικά ποσά 42,8 εκατ.

Για το 6% εξ αυτών, 19.680 ιδιοκτήτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία με διόρθωση της δήλωσής τους από την ΑΑΔΕ. Σε 79.306 περιπτώσεις θα αποσταλεί δικαιολόγηση γιατί δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια από την ΑΑΔΕ και θα τους δοθεί το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης».

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, είπε ο υπουργός, θα καλυφθεί και ο Δεκέμβριος και κάλεσε τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει το IBAN τους να το κάνουν άμεσα. Σημείωσε ότι για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αφού θα πληρώσει για πρώτη φορά το κράτος το ενοίκιο, πρέπει να διασταυρώσει ότι ο ενοικιαστής δεν πλήρωσε έστω ένα μέρος του.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θρήνος στη Θήβα για τη 15χρονη που πέθανε από κορωνοϊό - Διασωληνωμένη και η μητέρα της στον «Ευαγγελισμό»

TikTok Silhouette Challenge: Σάλος με το σέξι trend - Κάποιοι το εκμεταλλεύονται για να «παίρνουν μάτι»!

Ζάκυνθος: 3χρονο αγοράκι θετικό στον κορωνοϊό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης