Συντάξεις - Επικουρικές και Δώρα: Δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για τα αναδρομικά

Συντάξεις - Επικουρικές και Δώρα: Δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για τα αναδρομικά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο (με τις αναμενόμενες αποφάσεις τους), θα κρίνουν αν οι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιούνται την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις του 11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012)

sidaksoiouxoi_eurokinissi_maskes
Μέχρι και το Πάσχα θα εκδοθεί κατά πληροφορίες η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή των αναδρομικών σε συνταξιούχους που έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αγωγές έως τον Απρίλιο, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές.


Ήδη με τρεις νέες αποφάσεις του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι «η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει 800 ευρώ για τα δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους».

Πρόκειται για τις (υπ’ αριθ. 632/2020, 811/2020 και 843/2020) αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που αποτελούν μεγάλη δικαίωση για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν αποκλειστεί παράνομα από τα αναδρομικά του 11μήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα», έως τώρα έχουν υποβάλει αγωγές περίπου 270.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 1,3 εκατομμυρίων δικαιούχων. Επισημαίνεται ότι τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο (με τις αναμενόμενες αποφάσεις τους), θα κρίνουν αν οι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιούνται την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις του 11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

Κλείσιμο
Και αυτό, καθώς καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορούν στο σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων και τις επικουρικές συντάξεις.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι διεκδικήσεις του τρέχοντος έτους

Όσον αφορά στις δικαστικές διεκδικήσεις του τρέχοντος έτους οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Α. Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα κατόπιν της έκδοσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και τη μερική συμμόρφωση της Πολιτείας σε αυτήν , έλαβαν αναδρομικά ποσά συντάξεων για την περίοδο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016 στην κύρια σύνταξη. Αντίστοιχα, οι  κάτω των 1.000 ευρώ δεν έλαβαν τίποτα. Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για να λάβουν αναδρομικά στην επικουρική καθώς και τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας στην κύρια και επικουρική σύνταξη .Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές , μπορούν να καταθέσουν αγωγές μέχρι τέλη Μαρτίου 2021 χωρίς να τίθεται θέμα παραγραφής των αξιώσεων τους.

Β. Συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα

Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές και έλαβαν αναδρομικά μόνο στην κύρια σύνταξη συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για τα επιδόματα δώρων και αδείας καθώς και για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη. Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές και έλαβαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξη μπορούν να ασκήσουν αγωγές διεκδικώντας τις περικοπές στην κύρια σύνταξη ( πλέον του 11μηνου )καθώς και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και τα επιδόματα των δώρων και αδείας στην κύρια σύνταξη .Η ανωτέρω κατηγορία συνταξιούχων μπορεί να ασκήσει αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021 χωρίς να τίθεται ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων τους.

Πηγή: «Τα Νέα»

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτρος Φιλιππίδης: Τον «έκοψε» η ΕΡΤ από τη σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο»

Νεαρή υποπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού «γύριζε ερωτικά βίντεο» σε top secret βάση της Σκωτίας

Σακελλαροπούλου - Παυλόπουλος: Eνα email «άναψε φωτιές» ανάμεσα στη νυν και τον τέως Πρόεδρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης