Dogecoin: Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε για πλάκα και «εκτοξεύτηκε» χάρη στον Έλον Μασκ

Dogecoin: Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε για πλάκα και «εκτοξεύτηκε» χάρη στον Έλον Μασκ

Η αύξηση της τιμής του έχει ξεπεράσει το 1.000% από την αρχή της χρονιάς - Τα tweets του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της SpaceX που έχουν προκαλέσει φρενίτιδα – Η «αγανάκτηση» των επενδυτών του Bitcoin

dogecoin-584
Κάθε -δικό του- ρεκόρ φαίνεται πως σπάει  πλέον το κρυπτονόμισμα «Dogecoin», αφού εδώ και λίγα 24ωρα κυμαίνεται στην υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ στην ιστορία του, ξεπερνώντας τα 0,08 δολάρια. Όλα αυτά με την βοήθεια των memes, των social media και φυσικά του... δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχή tweets σχολιάζει την πορεία του Dogecoin, ενός κρυπτονομίσματος που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια κυριολεκτικά για πλάκα. Ο ιδιοκτήτης της SpaceX διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις, αλληλεπιδρά ανά διαστήματα στο Twitter με τους χρήστες, «προβλέποντας» μάλιστα πως το Dogecoin ή αλλιώς DOGE, θα είναι το επόμενο παγκόσμιο νόμισμα...

Τα tweets του Μασκ συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες likes και σχόλια με τους χρήστες να δηλώνουν αποφασισμένοι να στείλουν το Dogecoin (ή DOGE) όπως είναι η σύντμησή του... στο φεγγάρι. Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που ερμηνεύουν τις παρεμβάσεις του Μασκ ως καθαρά χιουμοριστικές και συμβουλεύουν τους μικροεπενδυτές να μην ασχολούνται με το Dogecoin, ωστόσο η πραγματικότητα το θέλει να ξεκίνησε το 2021 με την τιμή του στα 0,004 δολάρια και με συνεχείς «εκρήξεις» να βρίσκεται πλέον σταθερά άνω των 0,08 δολαρίων

Όλα έγιναν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ αρκετοί είναι οι χρήστες που σχολιάζουν πως το Dogecoin έχει μπει καλά στο παιχνίδι αφού η τιμή του, σε κάθε άνοδο, δείχνει να σταθεροποιείται αντί να κάνει τα λεγόμενα «σκαμπανεβάσματα» μόνο και μόνο λόγω των tweets του Έλον Μασκ. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η μέση τιμή του δεν ήταν ούτε η μισή από αυτή που είναι σήμερα. 

Η κυκλοφορία του DOGE είναι μάλιστα τέτοια που αισίως μετά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μπήκε στην 10άδα των κρυπτονομισμάτων με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αφού η κεφαλαιοποίησή του ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια!
Κλείσιμο

Τα συνεχή tweets του Έλον Μασκ



Το Doge, όμως, δεν το στηρίζει μόνο ο ιδιοκτήτης της SpaceX αλλά και ο γνωστός ράπερ Snoop Dogg και ο μπασίστας των Kiss, Gene Simmons οι οποίοι δημοσίευσαν αντίστοιχα tweets προκαλώντας επίσης φρενίτιδα στα social media.

Για να γίνει αντιληπτή η άνοδος του εν λόγω κρυπτονομίσματος αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε μία μέρα, χάρις στον Έλον Μασκ, περί τα τέλη Ιανουαρίου, το Dogecoin εκτοξεύθηκε στο +800% και διαμορφώθηκε έτσι στα 0,070755 δολάρια.

Η άνοδος της τιμής του DOGΕ πάντως δεν αρέσει σε όλους.
Πολλοί είναι οι επενδυτές των μικρονομισμάτων που όχι μόνο  συμβουλεύουν να μην γίνονται επενδύσεις στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα αλλά διαβλέπουν πως την ώρα που το Bitcoin έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 46.000 δολάρια (το πρωί της Τρίτης), ο κόσμος του ίντερνετ ασχολείται με ένα... meme που απεικονίζει έναν σκύλο!

Μάλιστα οι ίδιοι προκειμένου να αποτρέψουν, επισημαίνουν πως την ίδια ώρα που ο Μασκ προωθούσε το DOGE, η Tesla ήταν αυτή που αγόραζε Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων εξετάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να δέχεται το εν λόγω κρυπτονόμισμα  στις αγορές των προϊόντων της!

Πάντως, όσο κι αν κάποιοι «γκρινιάζουν» οι πιο ψύχραιμοι είναι αυτοί που επισημαίνουν πως κακώς γίνεται η οποιαδήποτε σύγκριση του Bitcoin με το Dogecoin (όσο κι αν τα τελευταία 224ωρα το δεύτερο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου) και πως ο Έλον Μασκ με την συμπεριφορά του δείχνει κάτι πολύ πιο μεγάλο. Την εμπιστοσύνη του αλλά και της ίδιας της εταιρείας προς την αγορά των κρυπτονομισμάτων, χαράσσοντας έτσι πορεία για ένα διαφορετικό μέλλον στα χρηματοοικονομικά σε σχέση με όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. 

«Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στρέφοντας 1,5 δισ. δολάρια από το ταμείο της εταιρείας του στο bitcoin, καταδεικνύει τον βαθμό υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει ο Antoni Trenchev, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της λονδρέζικης εταιρείας Nexo, προσθέτοντας: «Η Τέσλα χάραξε τον δρόμο».

Σημειώνεται ότι το Βitcoin έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 50% από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, ενώ πέρυσι η τιμή του σημείωσε άνοδο πάνω από 300%. Τα μικρότερα κρυπτονομίσματα, όπως το Εthereum και το XRP, που τείνουν να κινούνται παράλληλα με το Βitcoin επίσης κατέγραψαν άλμα, σημειώνοντας άνοδο 5% και 4% αντίστοιχα.

Τι είναι το Dogecoin

Το Dogecoin ξεκίνησε το 2013 για... πλάκα επιλέγοντας ως σύμβολο ένα meme με την φωτογραφία ενός σκύλου ο οποίος τότε είχε γίνει viral. Ο μηχανικός λογισμικού της IBM, Billy Markus και ο μηχανικός λογισμικού της Adobe, Τζάκσον Πάλμερ, δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, όταν συνδύασαν με επιτυχία δύο από τα μεγαλύτερα φαινόμενα του 2013: το Bitcoin και το «doge». Το αποτέλεσμα: Dogecoin.

Οι δημιουργοί του έκαναν λόγο για ένα «διαδικτυακό νόμισμα» που θα επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα εύκολα και online. Το νόμισμα προήλθε βασισμένο στον ανοιχτό κώδικα του Litecoin, ενός ακόμη κρυπτονομίσματος. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Dogecoin δεν έχει όριο στον αριθμό κερμάτων που μπορούν να παραχθούν στο σύστημα.

Το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο Σίμπα Ινου για μασκότ έγινε σύντομα δημοφιλές στις πλατφόρμες Twitter και Reddit με τους χρήστες να «μάχονται» να αυξήσουν την τιμή του, πολλοί από αυτούς αγοράζοντας κρυπτονομίσματα, ενώ οι περισσοτέροι απλώς δημοσίευαν συνεχώς σχετικές αναρτήσεις.

Το doge meme που κέρδισε δημοτικότητα από το 2013, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει οτιδήποτε, από αστεία για ανθρώπους που νυστάζουν, την μάχη με τις δίαιτες, ακόμα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ως αποτέλεσμα, το Doge συγκέντρωσε μεγάλη μερίδα μικροεπενδυτών οι οποίοι το στήριζαν με την τιμή του ωστόσο να μην αυξάνεται ποτέ θεαματικά για το... κοινό μάτι. Στις Δεκεμβρίου του 2013 η τιμή του ανά κρυπτονόμισμα ανερχόταν στα 0,000187 δολάρια, ενώ χαρακτηριστικό της άμεσης σύνδεσης της δημοφιλίας του με την αξία του ήταν τα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής του η οποία τον Ιούνιο του 2014 σκαρφάλωσε στα 0,013 δολάρια για να προσγειωθεί σε... μόνιμη βάση μεταξύ των 0,001 και 0,002 δολάρια μέχρι το 2018.

Τότε, πάλι χάρις στα fora και τα social media ανελίχθηκε μέχρι τα 0,0122 δολάρια για να «βαδίσει» ξανά μέχρι τα τέλη του 2020 κάπου περίπου στα 0,002 δολάρια.
timi-doge-1

Σήμερα το Dogecoin βρίσκεται πάνω από τα 0,08 δολάρια με τους χρήστες στο διαδίκτυο να έχουν βάλει στόχο να ξεπεράσει τα 10 cents έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το 1 δολάριο. 

Η αναβίωσή του τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στον ενθουσιασμό μιας ομάδας του δικτύου Reddit που ονομάζεται #SatoshiStreetBets. Όπως και το δίκτυο #WallStreetBets, το οποίο ήταν πίσω από το ράλι του GameStop, το #SatoshiStreetBets προσπαθεί να πιέσει για να εκτοξεύσει την τιμή των κρυπτονομίσματων και από ότι φαίνεται τα πηγαίνει αρκετά καλά με την βοήθεια και του Έλον Μασκ.

Εάν η τιμή του Dogecoin συνεχίσει να αυξάνεται, μπορούμε να περιμένουμε με αρκετή σιγουριά από τους υποστηρικτές του την προώθηση ιστοριών που να προσφέρουν μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία προκειμένου να πνίξουν τους αιώνια πιστούς HODL (Hold On For Dear Life) του Bitcoin.

Έλον Μασκ: Μην επενδύετε τις αποταμιεύσεις σας

Πάντως, ο ίδιος ο Έλον Μασκ παρά τις παρακινήσεις του για... εκτόξευση του Dogecoin, έχει σε δημόσια εμφάνισή του τονίζει πως χρειάζεται προσοχή η επένδυση στα κρυπτονομίσματα σημειώνοντας πως δεν είναι μία έξυπνη κίνηση να επενδύει από τις απταμιεύσεις του.



Φόβος για... φούσκα

Οι «λύκοι» των παραδοσιακών επενδύσεων στη Wall Street πάντως, παρά την ανησυχία τους χαμογελούν με νόημα στο ενδεχόμενο η αγορά των κρυπτονομισμάτων να ζήσει άλλη μία φούσκα. Όταν κάτι τέτοιο συνέβη στα τέλη του 2017, το Bitcoin δεν γλίτωσε: η τιμή του κατέρρευσε σχεδόν 90% και για ένα ολόκληρο έτος δεν ανέκαμψε πλήρως παρά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μια συντριβή των κρυπτονομισμάτων αυτή τη φορά, όμως, μπορεί να δει τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης να επιστρέφουν στην παλιά τους θέση, δηλαδή να βάζουν το Bitcoin στον ίδιο κάδο απορριμάτων με το Dogecoin και άλλα tokens, μαζί με οτιδήποτε δεν είναι χρυσός ή ή δολάριο ΗΠΑ - σε μια πλήρη αντιστροφή κλίματος.

Να λοιπόν γιατί κάποιοι γελούν μέσα από τα δόντια τους με τα tweets του Έλον Μάσκ καθώς η «πλάκα» του τελευταίου μπορεί να εξελιχθεί σε Αρμαγεδδώνα για όλο τον «πλανήτη» των κρυπτονομισμάτων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέα μέτρα λόγω της διασποράς στην Αττική - Πάμε για πιο σκληρό lockdown

Κορωνοϊός: «Πιέζεται» το ΕΣΥ - 473 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής μέσα σε 4 μέρες

Σεξουαλική κακοποίηση στο θέατρο: Στα χέρια του εισαγγελέα η πρώτη μήνυση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης