Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί και τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί και τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Τι προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση  για τον υπολογισμό του δώρου φέτος - Δείτε παραδείγματα

atm_lefta
Σε τρεις ταχύτητες θα καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή η εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ λόγω της πανδημίας. Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω των ΑΠΔ καθώς και ο τρόπος που θα καταβληθεί τόσο το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει τους εργοδότες όσο και το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά από το Μάιο έως το Δεκέμβριο με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή. Το τμήμα του δώρου θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το Νοέμβριο και με βάση τα 534 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες.

Το υπουργείο θα συλλέξει τα στοιχεία των εργαζόμενων σε αναστολή στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις από το σύστημα «Εργάνη».

Ωστόσο δεν είναι δυνατή λόγω χρονικής στενότητας η επεξεργασία των στοιχείων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Δεκέμβριο. Γι αυτό το λόγο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο Δεκέμβριο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο. Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι επιδίωξη του υπουργείο είναι να καταβληθεί στους εν λόγω εργαζόμενους το υπόλοιπο δώρο με εμβόλιμη πληρωμή από τις 12 Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο θα λάβει 515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 από το κράτος, σύνολο 722 ευρώ.

Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και μπαίνουν ξανά τον Νοέμβριο, θα λάβουν Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό, τα 534 και τα 800 ευρώ.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο θα λάβει 619 ευρώ από τον εργοδότη και 169 από το κράτος, σύνολο 788 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή θα έχουν απώλειες από τον τρόπο υπολογισμού του δώρου ανάλογα με τον αριθμό των μηνών της αναστολής και το ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Οσο περισσότεροι οι μήνες της αναστολής και όσο πιο ψηλός ο μισθός, τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με το βασικό μισθό η εργάζονται με μερική απασχόληση θα έχουν μικρές διαφορές.

Απώλειες έως 20% θα έχουν οι εργαζόμενοι με ονομαστικό μισθό άνω των 1000 ευρώ ανάλογα βέβαια με τους μήνες τις αναστολής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι εισφορές του Δώρου προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων. Για την αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για τους εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι εισφορές του Δώρου υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Οι εισφορές του Δώρου για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία» υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Μείωση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα - Οριακή η κατάσταση στην Αττική

Harrods: Η επέλαση των τρελαμένων καλά κρατεί

Γαλλία: Πέντε νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στις Άλπεις
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης