Επίδομα 800 ευρώ: Σκέψεις για δύο γύρους καταβολής - Πότε θα καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις

Επίδομα 800 ευρώ: Σκέψεις για δύο γύρους καταβολής - Πότε θα καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων στήριξης 

epid_800_aade
Σταδιακά μέσα στο προσεχές διάστημα θα αρχίζουν να “ξεδιπλώνονται” τα μέτρα στήριξης της οικονομίας με τις πληρωμές όμως να πραγματοποιούνται μετά το πρώτο 15πενθημερο του Δεκεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το λεγόμενο 800ρι (που δεν θα είναι και για όλους 800ρι καθώς καταβάλλεται αναλογικά τις ημέρες τις αναστολής) προγραμματίζεται να δοθεί προς τα τέλη του επόμενου μήνα, αν και στο οικονομικό επιτελείο καλλιεργούνται σκέψεις οι πληρωμές να “σπάσουν”ώστε να καταβληθεί σε κάποιους νωρίτερα. Λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών αναμένεται να καθυστερήσει και η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώνονται να δεχτούν μείωση κατά 40% στα ενοίκια που εισπράττουν.

Ειδικότερα:

Αποζημίωση 800 ευρώ: Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή (δηλαδή θα λάβουν ποσό ανάλογο με τις ημέρες της αναστολής). Το κονδύλι των 215 εκατ ευρω έχει δεσμευτεί από το υπουργείο Οικονομικών και η “σκυτάλη” για τις πληρωμές εχει περάσει στο υπουργείο Εργασίας που θα πρέπει να κάνει την σχετική εκκαθάριση μεσώ τις ΕΡΓΑΝΗΣ για τις αναστολές συμβάσεων. Η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας είναι οτι το 800ρι θα καταβληθεί μεταξύ 20 – 31 Δεκεμβρίου αν και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να υπάρξουν δυο γύροι πληρωμών ώστε οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή να πληρωθούν νωρίτερα. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.

ΦΠΑ: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το “πάγωμα” αφορά μόνο σε δόσεις ρυθμίσεων και όχι στις τρέχουσες υποχρεώσεις π.χ. δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Και σε αυτήν την περίπτωση, η αναστολή δεν καλύπτει τις τρέχουσες δόσεις φόρου εισοδήματος κι ΕΝΦΙΑ.

Επίδομα μα ανεργίας: Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Δηλαδή για παράδειγμα επίδομα ανεργίας που λήγει το Δεκέμβριο παρατείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Επίδομα μακροχρόνια άνεργων: Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Οι πληρωμές θα γίνονται άμεσα μετά την επιβεβαίωση ή την υποβολή της αίτησης από τον μακροχρόνια άνεργο.

Αποζημίωση ενοικίων: Ως "Δώρο Χριστουγέννων" φαίνεται ότι θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, τα ποσά των επιστροφών της μισής απώλειάς τους από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων των πληττομένων επιχειρήσεων και εργαζομένων, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ. Και αυτο γιατι θα χρειαστεί να νομοθετηθεί η υπουργική εξαγγελία, είτε με τροπολογία σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) Εν συνεχεία θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση ή απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Θα ακολουθήσει η υποβολή από τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δηλώσεων COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με τη γνωστή διαδικασία, μέσα σε ειδική προθεσμία που θα ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα είναι αυτονόητο ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, που αυτή τη φορά αναμένεται ότι θα είναι κατά πολύ ταχύτερος από τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις, λόγω της αποκτηθείσας εμπειρίας από όλους, και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ο 4ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δις ευρω θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα, με τα κρατικά δάνεια να εκταμιεύονται από τις 24 Νοεμβρίου. Ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμερικανικές Εκλογές: Περισσότεροι οι Ελληνοαμερικανοί που εκλέγονται

Τζον Κατσιματίδης: Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος θέλει να αγοράσει το CNN

Γυμνάσια - Λύκεια: Πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση από Δευτέρα
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης