Ο «τυφώνας» Covid κρατά όρθια τα ελληνικά διυλιστήρια

Ο «τυφώνας» Covid κρατά όρθια τα ελληνικά διυλιστήρια

Το κύμα της πανδημίας που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζει τα ΕΛΠΕ που διατηρούν ισχυρές άμυνες - Οι προβλέψεις για τα αυριανά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου

elpe_refinery_1-thumb-large_1251567132_0
Παρά τους ισχυρούς κραδασμούς της διεθνούς οικονομίας, το ζοφερό περιβάλλον διύλισης, την καθίζηση της ζήτησης αλλά και την μεγάλη υποχώρηση της παραγωγής, τα δύο ελληνικά διυλιστήρια δείχνουν, ισχυρές άμυνες σε ένα περιβάλλον που δοκιμάζεται από την διάρκεια και την ένταση της κρίσης της πανδημίας.

Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, τα οποία αύριο αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για ισχυρό ισολογισμό και θετικά ΕΒΙTDA.

Παρά τη μειωμένη διαθεσιμότητα των μονάδων εξαιτίας του εκτενούς προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης στον Ασπρόπυργο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα και την αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του REUTERS στην οποία συμμετείχαν πέντε Έλληνες και ξένοι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή των ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 49 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από το δυσμενέστατο περιβάλλον διύλισης και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η εικόνα των ελληνικών διυλιστηρίων αποτυπώνει την σαφή επιδείνωση της θέσης του κλάδου και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι αντίστοιχες εταιρείες είδαν να μειώνεται η απόδοση τους, καθώς επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την ήπειρο για τον περιορισμό εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ ορισμένα διυλιστήρια παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον.

Οι εταιρείες διύλισης ανέφεραν χαμηλές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες να παραμένουν δυσοίωνες.

Η TOTAL ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες, απότομη μείωση των καθαρών της κερδών κατά 93% σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντική ήταν η πτώση στα καθαρά κέρδη και της Shell που διαμορφώθηκαν στα 489 εκατ. δολ., από 5,88 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχα, στη Saudi Aramco η «βουτιά» στα κέρδη γ’ τριμήνου έφτασε το 44,6%. Την ίδια ώρα, ζημιές για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανακοίνωνε η Exxon Mobil Corp., με τις απώλειες να ανέρχονται στα 680 εκατ. δολ., έναντι κερδών 3,17 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Στην Ιταλία, η Eni γνωστοποίησε ότι τα επίπεδα παραγωγής στα διυλιστήριά της μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 35%, ως συνέπεια ενός «απότομα καταθλιπτικού περιβάλλοντος διύλισης». Η συνολική παραγωγή στα γαλλικά διυλιστήρια της Total ήταν 267.000 bpd το τρίτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 47% σε ετήσια βάση, κυρίως «λόγω των υψηλών αποθεμάτων των διυλισμένων προϊόντων και της πτώσης της ζήτησης.» Στην Πορτογαλία, η Galp έκλεισε στις 10 Οκτωβρίου -για δεύτερη φορά εφέτος- τις μονάδες παραγωγής καυσίμων στα μικρότερα από τα δύο διυλιστήρια της στο Πόρτο, ενώ ανέφερε αρνητικό περιθώριο διύλισης, στα μείον 70 σεντς ανά βαρέλι.

Κλείσιμο
Το διυλιστήριο Sarroch της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργούσε σε ελάχιστα επίπεδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μείωση των περιθωρίων διύλισης τους τελευταίους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα θέσει σε διαθεσιμότητα μεγάλο αριθμό των 1.400 υπαλλήλων του.

Στην Ισπανία, η La Rabida αποφάσισε να διατηρήσει κλειστές δύο μονάδες στο διυλιστήριο της, ακόμη και μετά τις εργασίες συντήρησης που τώρα πραγματοποιούνται.

Όταν το «επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς» θα επαναλειτουργήσει το διυλιστήριο της Repsol στην πόλη Μπιλμπάο, που έχει τεθεί εκτός παραγωγής από τις 9 Μαΐου.

Σε ένα ακόμα τρίμηνο προκλήσεων που αντιμετώπισε η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, με σημαντική υποχώρηση κερδών αναφέροντα με διαδοχικές εκθέσεις οι αναλυτές. Προεξοφλούν, ωστόσο, δυναμική ανάκαμψη μέσα στο 2021, δίνοντας μάλιστα σύσταση για αγορά της μετοχής, με την Optima να θέτει ως στόχο τα 7 ευρώ και την ΑΧΙΑ τα 7,3 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή άνοδος πάνω από 70% από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Σημειώνεται, ότι ο όμιλος επισπεύδει τον ενεργειακό και ψηφιακό του μετασχηματισμό και προχωρά σε ταχεία υλοποίηση του πλάνου για την ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Άλλωστε, πρόσφατα τα ΕΛΠΕ ανακοόινωσαν την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς του γιγαντιαίου πάρκου Φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», όπου ο όμιλος κατόρθωσε να διασφαλίσει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές την αναγκαία χρηματοδότηση και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα παράνομη NAVTEX από Τουρκία: Στέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Σάρα ΜακΜπράιντ γίνεται η πρώτη τρανς Γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Μπόρατ ξεβρακώνει «ψεκασμένους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης