Στο κυνήγι 950 επιχειρήσεων που χρωστούν 3,5 δισ. στο δημόσιο

Στο κυνήγι 950 επιχειρήσεων που χρωστούν 3,5 δισ. στο δημόσιο

Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο στόχαστρό του εταιρείες που οφείλουν άνω των 200.000 ευρώ στην προσπάθειά του να κλείσει τις μαύρες τρύπες των ταμείων

Στο κυνήγι 950 επιχειρήσεων που χρωστούν 3,5 δισ. στο δημόσιο
 ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ 950 μεγάλων επιχειρήσεων, που χρωστούν στο Δημόσιο συνολικά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, επικε- ντρώνει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο, στην προσπάθειά του να καλύψει τις μαύρες τρύπες στα κρατικά ταμεία και να μη χρειαστεί να καταφύγεισε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστούν καθεμιά άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (πολλές ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ), οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών που θέσπισε προ εξαμήνου η κυβέρνηση.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι οδηγούν πολλές από τις εταιρείες αυτές στο να μην ανταποκρίνονται ούτε καν στη ρύθμιση, καθυστερώντας ακόμη και τις δόσεις που προβλέπονται μετά τη συμφωνία με τις εφορίες.

>Σε κάθε περίπτωση, είναι εντυπωσιακό πόσες και ποιες επιχειρήσεις και εταιρείες

Κλείσιμο

οδηγήθηκαν από την κρίση ή αφέθηκαν από το κράτος να δημιουργήσουν τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο. Για κάποιες από αυτές θεωρείται απίθανο να υπάρξει οριστική εξόφληση των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών τους παρά την ένταξή τους στη ρύθμιση. Το μείζον ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρξε μέριμνα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πολύ νωρίτερα και σίγουρα προτού οι οφειλές φτάσουν σε δυσθεώρητα (σε ορισμένες περιπτώσεις) ποσά. Για κάποιους οφειλέτες μάλιστα -όπως είναι ποδοσφαιρικές ή μπασκετικές ομάδες- είναι ακατανόητη η απουσία και η αδιαφορία της Πολιτείας.

>Σημειωτέον ότι όταν γίνεται ρύθμιση χρεών, οι εταιρείες βγαίνουν έτσι κι αλλιώς κερδισμένες. Πρώτον γιατί διαγράφονται σχεδόν όλες οι προσαυξήσεις και δεύτερον γιατί οι οφειλέτες καταβάλλουν, χωρίς άλλες επιπτώσεις, πολύ αργότερα από τους συνεπείς φορολογούμενους τα ποσά που υποχρεούνται.

Το ζητούμενο, πάντως, εδώ είναι να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εταιρειών που καταβάλλουν μία η δύο δόσεις για να μπορέσουν να λάβουν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια «ξεχνούν» να είναι συνεπείς στην υποχρέωση καταβολής και του υπόλοιπου ποσού. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι εάν υπάρξει σε ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση χρεών στην οποία εντάχθηκαν, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί μέσα στην επόμενη διετία να λάβει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη προσδιοριστεί. Πέραν των 950 μεγάλων οφειλετών της συγκεκριμένης λίστας, υπάρχουν και χιλιάδες άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά μικρότερα των 200.000 ευρώ και τα οποία επίσης έχουν κληθεί να εξυπηρετήσουν.

Στις χειμαζόμενες από την κρίση εταιρείες, που έχουν τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, υπάρχουν πρωτίστως τεχνικές, εμπορικές, ξενοδοχειακές και διαφημιστικές, επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης, της υπόδησης και των ασφαλειών, καθώς και αθλητικές ομάδες.


Τρανταχτά ονόματα - μεγάλα χρέη

Στους μεγάλους οφειλέτες βρίσκονται και τρανταχτά ονόματα των επιχειρήσεων. Ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν μεταξύ άλλων ξενοδοχειακές εταιρείες (Ηλιος και Αττικος Ηλιος και άλλα), το Τουριστικό συγκρότημα Καψή με 361.000 ευρώ, η Ιντερκοντινένταλ ΑΕΑΕ, η Citibank International PLC, το «Ακροπόλ Παλλάς» (434.784 ευρώ), η τηλεπικοινωνιακή Telepassport, αλλά και η Vivodi

(με 298.133 ευρώ), η Χρυσή Χτένα του Αμάραντου (937.002 ευρώ), η Alpha δορυφορική (3.373.568 ευρώ), η Ωμέγα Σιότροπος, τα υποδήματα Αγαπίου, η Κατράντζος Security, η Ιντερσπόρτ Ελλάς, η Παπαγάλος ABE Α.Ε., η Μπαλάφας Κατασκευαστική, με ληξιπρόθεσμα χρέη 344.026 ευρώ, οι Αφοί Ζαφειρόπουλοι, η Drac Oil, οι υποδηματοποιίες Elite, Αλμα και Μπουρνάζος (με 250.000 ευρώ), η Ι. και Σ. Σκλαβενίτης με 400.000 ευρώ, η τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός, η  Interamerican, η Hyundai και ο Παζαρόπουλος από τον χώ- ρο των αυτοκινήτων, η ΑΤΚΟ, το Σινέ Κεραμεικός και πολλές άλλες, ακόμη και τα Ολυμπιακά Ακίνητα (με 464.599 ευρώ) και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (36 εκατ. ευρώ χρέη!).

 

Στις εταιρείες με τα μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι ομάδες που έχουν μπει στη ρύθμιση χρεών, όπως η ΚΑΕ Παναθηναϊκός (χρωστούσε 4.889.914 ευρώ μέχρι πριν από δύο μήνες), η ΠΑΕ ΑΕΚ (564.648 ευρώ), η ΠΑΕ Προοδευτική (2.866.542 ευρώ), η ΠΑΕ Ηλυσιακός (305.850 ευρώ), η ΚΑΕ Νήαρ Ηστ (1.484.713 ευρώ), η

ΚΑΕ Μαρούσι (3.000.197 ευρώ), η ΠΑΕ Ακράτητος (1.323.881 ευρώ), η ΠΑΕ Αιγάλεω (733.341 ευρώ), ενώ αντίθετα δεν έχουν μπει στη ρύθμιση ο Ιωνικός

Νέας Φιλαδέλφειας (με χρέος 2.156.634 ευρώ) και η ΠΑΕ Αθηναϊκός (9.076.290 ευρώ). Ειδικά για την ΠΑΕ ΑΕΚ υπάρχει επιπλέον και ο διακανονισμός των τεράστιων παλαιότερων οφειλών, από τις οποίες υπάρχει υπόλοιπο 101 εκατ. Ευρώ ληξιπρόθεσμο χρέος (!), ενώ εσχάτως η εταιρεία ελέγχεται και για υπόθεση έκδοσης πλαστών εισιτηρίων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης