LIVE

Κορωνοϊός

Αυθαίρετα: Σιωπηρή παράταση για τους εκπρόθεσμους και παράθυρο για νέα νομοθετική ρύθμιση

spitia-dasos

Τι συζήτησαν και που συμφώνησαν υπουργείο Περιβάλλοντος και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Σε σιωπηρή παράταση μέχρι να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις που έμειναν μετέωρες λόγω τεχνικών δυσχερειών, οδηγείται η υπόθεση της τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5. Χθες, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης και υπό την πίεση του όγκου των αιτήσεων και των δυσκολιών να ολοκληρωθούν και να φτάσουν οι μηχανικοί στο ηλεκτρονικό «κλικ» της καταβολής του παραβόλου, συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ να δοθεί μικρή πίστωση χρόνου για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον καταβληθεί το παράβολο, ο δικαιούχος έχει περιθώριο 18 μηνών για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη με την διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην οποία υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την εκπρόθεσμη ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση, συζητήθηκε και η προοπτική νομοθετικής ρύθμισης σε επόμενο στάδιο, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να «θεραπευτούν» αυθαιρεσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ήδη επισημάνει ως μία αντίστοιχη περίπτωση την ένταξη στην κατηγορία 5 κτιρίων που βρίσκονται έως και 10 εκατοστά μέσα σε κοινόχρηστο χώρο ή πρασιά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, παρά τις πιέσεις του τεχνικού κόσμου να υπάρξει μια νέα οριζόντια παράταση έχει αρνηθεί, κάτι που επανέλαβε και χθες στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των μηχανικών. Η πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει δημόσια ότι οι πολίτες είχαν όλο το χρόνο μετά τις απανωτές παρατάσεις να υπαχθούν στο νόμο, κάτι που δεν έπραξαν και ότι ο φαύλος κύκλος των αυθαιρέτων πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι σήμερα πολύς κόσμος υπό το βάρος των συνθηκών της κρίσης αλλά και άλλων οικονομικών αδυναμιών έχει αδιαφορήσει με αποτέλεσμα να υποβάλλει δηλώσεις την τελευταία στιγμή.

Το ΥΠΕΝ στην προσπάθειά του να αξιολογήσει τα δεδομένα ζήτησε να προσκομιστούν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την έκταση του προβλήματος ανοίγοντας παράθυρο για μια νέα ρύθμιση εφόσον κριθεί αναγκαία για συγκεκριμένες κατηγορίες που εντάσσονται στις σοβαρές παραβάσεις.

Υπολογίζεται ότι το τελευταίο μήνα διεκπεραιώθηκαν περί τις 200.000 δηλώσεις από τις οποίες το 40% αφορά αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας, αυξάνοντας σημαντικά και τα έσοδα του «κουμπαρά» των αυθαιρέτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες υποβάλλονταν 10.000 ημερησίως αιτήσεις γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο φόρτο το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το οποίο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το κύμα των δηλώσεων.

Από σήμερα, αλλαγές θα έχουμε και στις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4) καθώς θα τακτοποιούνται, με πρόστιμα προσαυξημένα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 5%.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι το sonic boom που τρομοκράτησε το Παρίσι όταν το Rafale έσπασε το φράγμα του ήχου

Μελάνια Τραμπ και Τζιλ Μπάιντεν: «Ντιμπέιτ» κομψότητας για τις δύο υποψήφιες πρώτες κυρίες των ΗΠΑ

Βίντεο: Επεισόδιο με τον Νουσρέτ και ζηλιάρη σύζυγο σε εστιατόριό του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Ο σιτιζόμενος από την ηλικία των 25 ετών από το Δημόσιο (δηλαδή από όλους μας) Υπουργός κάνει τον σκληρό στους χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες, που αγωνίζονται στην κυριολεξία να επιβιώσουν. Έδωσε παράταση μέχρι 30 Σεπτέμβρη λόγω του κορωνοιού, ο οποίος όμως, αντί να βρίσκεται σε ύφεση, καλπάζει και επικρέμεται γενικό λοκντάουν, αλλά δεν ακούει τον τεχνικό κόσμο που σύσσωμος του ζητά παράταση μέχρι τέλους του 2020. Ο άνθρωπος που με τις ερωτήσεις του ως ευρωβουλευτής "εκτέλεσε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΉ ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ των ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ και την χάρισε στην Aegean του Βασιλάκη, μετατρέποντάς την από μια μικρή αεροπορική εταιρεία σε γίγαντα και μονοπώλιο στην Ελλάδα, γίνεται ο τιμωρός των εκατομμυρίων Ελλήνων που αρμέγει το Δημόσιο χάριν των καρεκλοκένταυρων.

nik

To ΤΕΕ εξέδωσε μακρά ανακοίνωση με σοβαρά επιχειρήματα για τους λόγους βάσει των οποιων πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία υποβολών των αυθαιρέτων. Το υπουργείο (υπουργός-υφυπουργός-γ.γαμματέας που θεωρούνται και ειδικοί και λοιποί συμβουλάτορες) ενώ τους έγινε γνωστό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ που υποδέχεται αυθαίρετα είχε καταρεύσει την τελευταία εβδομάδα δεν θεώρησαν απαραίτητο ούτε μπήκαν στον κόπο να ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ και να ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ σχετικά.Η προσβολή και υποτίμηση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών και των μηχανικών σε όλο της το μεγαλείο.Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ και η ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΠΑΘΕΙΑ των ιθυνόντων του υπουργείου ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΖΗΜΙΑ στο κράτος.Μήπως ακούει ο πρωθυπουργός ?

Πράσινος περιπατητής

Ο Κούλης γνωρίζει βέβαια ότι ο Χατζηδάκης του σκάβει το λάκκο για ...... Αλλά έχει μέτωπο στην υγεία,στην παιδεία, στα Ελληνοτουρκικά, στην οικονομία... Οπότε μπάινουν προτεραιότητες εκ των πραγμάτων.

!!!!!!!!!!

Παράταση για την κατηγορία 5 μόνο, εδώ έμειναν στον αέρα και αιτήματα με μικρότερες παραβάσεις, δεν μπήκαν οι μηχανικοί να πληρώσουν το παράβολο κι έτσι θα χαθεί η έκπτωση και θα πληρώσουν μετά τις 30/9 20% επιπλέον στο πρόστιμο!!! Γιατί??? Ούτως ή άλλως μέχρι την κατηγορία 4 μπορείς να το τακτοποιήσεις μέχρι το 2026 αλλά πληρώνεις πρόστιμο, τον πρώτο χρόνο 20% και άλλα 5% επιπλέον κάθε χρόνο!! Γιατί όμως όταν η δουλειά δόθηκε σε μηχανικό και δεν πήγε να πληρώσει το παράβολο, ήθελε να μετρήσει πρώτα?? Ίσως έπεσαν όλες οι αιτήσεις μαζί???? Ετσι να γίνει σε όλους!! Λοιπόν παράταση να πληρώσουν το παράβολο και να μπορούν να τακτοποιήσουν!! Όσοι αδιαφορούν ή δέν μπορούν διότι δέν έχουν χρήματα, άς μπούν όποτε θέλουν.... κι ας βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο...

nik

Μεγάλο "κόλλημα" των υπουργών σχετικά με τα αυθαίρετα,τα οποία είναι συγκεκριμένα,δεν αυξάνονται στο χρόνο,όμως πρέπει να τακτοποιηθούν για να μην υπάρξουν ιδιοκτησιακά προβλήματα. Η συμπεριφορά τους αυτή δείχνει επικίνδυνη ασχετοσύνη. Φανταστείτε πως θα ενεργήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα (χωροταξικό,πολεοδομικά).Παράλληλα κορόιδεψαν και παίδεψαν άσχημα τον τεχνικό κόσμο,ο οποίος την κατάλληλη στιγμή θα ανταποδώσει.

!!!!

Παιδια, ειλικρινά!!! Για ποιο λόγο, λόγω του Έλληνα απαρχτικού να πρέπει να μπαίνει οποιαδήποτε κυβέρνηση (οποιουδήποτε κόμματος - τονίζω - Πάντα ψηφοθηρία ήταν, ψηφισέ με να σου νομιμοποιήσω και πήγαινεεε) σε δίλημμα και να σπάει το κεφάλι της τι θα κάνει με τα αυθαίρετα, χωροταξικά, πολεοδομικά κτλ... Μην καταλαμβάνεις κάτι που δεν σου ανήκει. Στο εξωτερικό δλδ γιατι δεν έχουν τέτοια προβλήματα? Γιατί δεν μπαστακώνονται σε μέρη που δεν τους ανήκουν. Έχεις λεφτά? το αγοράζεις. δεν έχεις λεφτά? κάθεσαι στα αυγά σου!

@!!!!

Σωστά τα λες, ανοίγεις μεγάλο κεφάλαιο. Η απάντηση είναι γιατί το κράτος ΘΕΛΕΙ να είσαι παράνομος ώστε να σε αρμέγει. Εξ ου και η πολυνομία (σε όλα τα θέματα), η απουσία για χρόοοονια χωροταξικού, δασικών χαρτών, κτηματολογίου, αρμοδιοτήτων ξεκάθαρων. Γι αυτό εμπλέκονται 23,61 υπηρεσίες στην έκδοση μιας απλής οικοδομικής άδειας. Να ξέρεις ότι ΠΟΛΛΑ ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο είναι αυθαίρετα, πάνω σε ρέματα, κτλ κτλ. Εναντίον του δημσίου επίσης δεν μπορείς να παραβάλεις πχ χρησικτησία που να έχουν περάσει 1000 χρόνια. Όλα τα χαρτιά είναι με το μέρος του και απλά ε κ β ι α ζ ε ι κατά καιρούς.

Θ

Μπράβο στον Χατζηδάκη! 9 χρόνια υπάρχουν νόμοι αυθαιρέτων!! Τώρα το θυμήθηκαν κάποιοι ότι έχουν αυθαίρετα? Μπράβο και πάλι στον Χατζηδάκη!

Nektar27

Πόσα χρόνια πληρώνεσαι από το δημόσιο;;;

NIKOS

Να σοβαρευτούν εκεί στο υπουργείο και ο Χαντζιδακης να μην ακούει τους ημιμαθείς συμβούλους του. Ο τεχνικός χώρος βράζει. Δεν είναι η κατηγορία 5 μόνο τα μεγάλα αυθαίρετα είναι για παράδειγμα και ένα μικρό καλύβι που έφτιαξε κάποιος σε ένα χωριό η ένα κτίριο που για κάποιο λογο άλλαξε λίγο η θέση του στο οικόπεδο μέσα στην οικοδομική γραμμή. Είναι ένα υπόγειο που άλλαξε χρήση σε μια μονοκατοικία και πολλά άλλα. Δεν με νοιάζει αν οι τράπεζες η τα κατασχεμένα κτίρια έχουν πρόβλημα (όλα είναι κατηγορία 5). Με νοιάζουν άνθρωποι φτωχοί που δεν μπορούσαν να νομιμοποιήσουν είτε γιατί δεν είχαν χρήματα είτε γιατί δεν το ήξεραν και τώρα τι θα γίνει; Δεν θα μπορούν να πουλήσουν το ακίνητο τους; Δεν θα μπορούν να κάνουν μεταβίβαση; Δεν καταλαβαίνω μυαλά που κουβαλάτε και έχουν κολλήσει τόσο όταν θα το καταλάβουν ότι έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα να δω τι θα γίνει και ποιος θα παραιτηθεί

@Nikos

Να μην έφτιαχναν αυθαίρετο...!!!! Και για ποιο λογο να νομιμοποιηθούν βίλες, εξοχικά και οι παράγκες που χτίστηκαν παράνομα? Επειδή ο γνωστός του γνωστού ήξερε οτι μπορεις να πας να μπαστακωθείς σε ενα χωράφι και μετά να το παίζεις και προύχοντας? η μισή Ελλάδα αυθαίρετη. Εγω έτσι χτίζω την άλλη μισή!!!! Βασικά γκρέμισμα και οσοι έχουν παράνομα, πισω στα χωριά τους και τις στρούγκες τους.

@@Νίκος

Ναι , όμως πέραν των καταπατητών που βρήκαν ευκαιρία,υπάρχουν χιλιάδες που έχουν αυθαίρετο σπίτι και δεν έχουν ιδέα και ούτε το έκαναν επίτηδες. Παράδειγμα δικό μου: Κάνουμε την εκσκαφή το 1992 και διαπιστώνουμε ότι στην ανατολική πλευρά βρίσκουμε βραχο τεραστίων διαστάσεων. Ο τότε μηχανικός αποφάσισε να μετακινήσει όλο το κτίριο τηρώντας τα όρια από τα δπλανα οικόπεδα (έπρεπε να έχεις αναγκαστικά κάποια συγκεκριμένη ελάχιστη απόσταση από τα γειτονικά), ώστε να προχωρήσει το έργο. Μεταβίβαση 2019: ο Τοπογράφος μας λέει μεταβολή θέσης κτιρίου=αυθαιρεσία, κατά τα άλλα είμασταν σωστοί.... Δεν κόστισε πολύ, είμαστε χωριό με μικρές αξίες γης, αλλά είμασταν αυθαίρετοι εν αγνοία μας.

ΑΝΟΗΣΙΕΣ

ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ. ΑΦΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΛΟΓΩ ΦΟΡΤΙΟΥ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ??? ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ. ΚΥΡΙΑΚΟ , ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΝ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ. ΞΑΝΑΛΕΩ. ΚΥΡΙΑΚΟ, ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΝ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης