«Ζεστά» 440 εκατ. ευρώ βάζει στο ταμείο ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού απ' την πώληση της Play

«Ζεστά» 440 εκατ. ευρώ βάζει στο ταμείο ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού απ' την πώληση της Play

Το σύνολο των Κεφαλαίων θα επανεπενδυθούν για την ανάπτυξη του Ομίλου, δηλώνουν κύκλοι του Olympia Group - Την πολωνική εταιρεία εξαγοράζει η Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ σε μία συμφωνία που αποτιμά την Play 2,2 δισ. ευρώ! - Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

germanos
«Ζεστά» 440 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στο Ταμείο του ομίλου Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού έπειτα απ' το mega deal να πουλήσει στην Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ το 20% που κατείχε στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play.

Κεφάλαια, που σύμφωνα με κύκλους του ομίλου που μίλησαν στο protothema.gr, αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολο τους. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ήδη συγκροτείται και το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την εξαγορά εταιρείας εντός των δραστηριοτήτων που κινείται σήμερα ο όμιλος. Σημειωτέον πως το Olympia Group βρίσκεται ήδη σε φάση επέκτασης των δραστηριοτήτων τόσο με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ όσο και με το μετασχηματισμό των Public – Media Markt όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.

Με την πώληση των μετοχών, σε ένα ντιλ που αποτιμά την Play 2,2 δισ. ευρώ, ο όμιλος Olympia πλέον εξέρχεται της πολωνικής αγοράς και πλέον οι μεγάλες του συμμετοχές αφορούν την ελληνική και την κυπριακή αγορά.

Νωρίτερα με ανακοίνωση της η γαλλική Iliad ενημέρωνε για την κατάθεση της επίσημης πρότασης εξαγοράς μέσω δημόσιας προσφοράς στην τιμή των 39 ζλότι ανά μετοχή. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους της Play, το ύψος της συμφωνίας φθάνει τα 3,5 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν οι δύο βασικοί μέτοχοι της πολωνικής εταιρείας, ο όμιλος Olympia και η ισλανδική Novator Partners, που από κοινού ελέγχουν το 40%, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας εταιρείας, έχουν δώσει την έγκριση τους για τη συναλλαγή ενώ θετικό είναι και το ΔΣ της Play.

Νωρίτερα με ανακοίνωση της η γαλλική Iliad ενημέρωνε για την κατάθεση της επίσημης πρότασης εξαγοράς στην τιμή των 39 ζλότι ανά μετοχή. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι δύο βασικοί μέτοχοι της πολωνικής εταιρείας, ο όμιλος Olympia και η ισλανδική Novator Partners, που από κοινού ελέγχουν το 40%, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας εταιρείας, είχαν δώσει την έγκριση τους.

«Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play με την ίδια τιμή (δηλαδή 39 ζλότι ανά μετοχή), η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play», ανέφερε η Iliad σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες. εντός ολίγου αναμένεται και επίσημο ανακοινωθέν από τον όμιλο Olympia.

Κλείσιμο
Η προσφορά της Iliad είναι κατά 39% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της πολωνικής εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ράλι σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την τιμή πλέον να προσεγγίζει τα 39 ζλότι (+39%).

Η χρονική στιγμή που έγινε το ντιλ φαίνεται ότι είναι η καλύτερη δυνατή για τον όμιλο Olympia και τον Πάνο Γερμανό. Και τούτο καθώς η μετοχή της Play το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πιέσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το κόστος που θα είχε η αλλαγή του εξοπλισμού της Huawei Technologies Co που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πολωνική εταιρεία, στην περίπτωση που και η πολωνική κυβέρνηση ακολουθούσε τις ΗΠΑ μπλοκάροντας την κινεζική εταιρεία απ' το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα η Play είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στην εκτίμηση πως θα χρειαζόταν 900 εκατ. ζλότι (239 εκατ. δολ) τα επόμενα επτά χρόνια για την αντικατάσταση του εξοπλισμού.

Ήδη πάντως η εταιρεία απ' τον περασμένο Ιούνιο συγκροτούσε σχέδιο για την απόσπαση των περίπου 8.000 πύργων εκπομπής σήματος που διαθέτει με μια αποτίμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ένα σχέδιο, το οποίο η Iliad δηλώνει ότι θα διατηρήσει.

«Η εξαγορά θα ενισχύσει το αναπτυξιακό μας δυναμικό και θα μας επιτρέψει να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ευρώπη με 41 εκατομμύρια συνδρομητές», δήλωσε ο Τομά Ρεινό, διευθύνων σύμβουλος της Iliad, σε τηλεφωνική συνομιλία με αναλυτές σήμερα. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά της Iliad και θα επεκτείνει την γαλλική εταιρεία σε μια τέταρτη αγορά μετά την επέκτασή της στην Ιρλανδία και την Ιταλία την προηγούμενη τριετία.

Σημειωτέον ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης της Play θα πρέπει να δοθεί και η απαραίτητη έγκριση απ' τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Η Iliad επισήμανε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα πληρώσει την εξαγορά με μετρητά και δανεισμό, με τη χρηματοδότηση να είναι ήδη εξασφαλισμένη από τράπεζες που όμως δεν κατονομάζει. Ο καθαρός λόγος χρέους προς ebitda θα αυξηθεί από 2,2 φορές στα τέλη Ιουνίου σε 3,2 φορές σε pro forma βάση μετά τη συμφωνία, αλλά η εταιρεία τόνισε ότι σκοπεύει να το «μειώσει σταδιακά μετά την εξαγορά».

Η Play εμφάνισε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και 32% περιθώρια λειτουργικού κέρδους, καθώς και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την πληρωμή του μερίσματος.


Ειδήσεις σήμερα:

Αμαύρωσαν το μνημείο των θυμάτων της Μαρφίν μετά την πορεία για τον θανατο του Ζακ Κωστόπουλου

Δεκατρία κρούσματα κορωνοϊού από μια... αγκαλιά στη Μακάμπι του Δώνη

Τα «βρώμικα» των τραπεζών στη φόρα: Ξέπλυμα τρισεκατομμυρίων από τα μεγαλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης