LIVE

Κορωνοϊός

Σταϊκούρας: Στα 37,8 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

4866347

Αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων είπε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση σε διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα

Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθηνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας διαδικτυακά στο «London road show» που διοργανώνει ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια από την Ε.Ε. που της κατανεμήθηκαν θα εισέλθει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων αναπτυξιακών ρυθμών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε προς τους ξένους υποψήφιους διεθνείς επενδυτές, ότι με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. Όπως επισήμανε, οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση, ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία - κάτι που αναγνωρίστηκε από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ότι υλοποιήθηκαν δημοσιονομικά και μη μέτρα, (που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ) για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία, καθώς και για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα, τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο - ιστορικά - κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Απευθυνόμενος στους διεθνούς επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών που προχώρησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ψήφιση και υλοποίηση με επιτυχία, προγράμματος στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαίσιου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, την προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (όπως το Ελληνικό κλπ.) και τη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν πανηγυρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας, δίνοντας μεγάλη σημασία στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου. Ενός σχεδίου, που, όπως τόνισε, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Αλέξης Πατέλης

Μιλώντας στο διαδικτυακό road show ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απευθυνόμενος στους διεθνείς επενδυτές, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την χώρα μας, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας οδήγησε για πρώτη φορά πολλούς Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό να γυρίσουν στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις και ανθρώπινα ταλέντα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι θα συμβάλουν στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.

Για το τραπεζικό σύστημα, είπε μεταξύ άλλων, ότι με σειρά δράσεων όπως το Σχέδιο «Ηρακλής», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περίπου στο μισό, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν και από το πρόγραμμα «Γέφυρα», τόσο οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, όσο και οι τράπεζες. Εκτίμησε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία.

Ερωτηθείς για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα με τη Τουρκία ο κ. Πατέλης εξέφρασε μεταξύ άλλων την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, που χτίζει και ενισχύει διεθνείς συμμαχίες - κάτι που αναγνωρίζεται και από διεθνή μέσα. Επισήμανε ότι προς συμφέρον και των δυο πλευρών δεν είναι η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τόνισε ότι αυτή την φορά δεν θα περιλαμβάνουν μόνον επενδύσεις, αλλά θα έχουν να κάνουν και με μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε τους επενδυτικούς τομείς που θα επικεντρωθεί η διάθεση των κεφαλαίων, αναφέροντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομική επιχείρηση στη Λέσβο για τη μεταφορά των μεταναστών στο Καρά Τεπέ - Δείτε βίντεο

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία της καταιγίδας

Γιώργος Μαυρίδης: Μας είχαν σε ένα κελί στο Μεξικό χωρίς νερό και φαγητό - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Μπακάλης

Αυτές η χώρες πού αναφερη γιά την συρρίκνωση τής οικονομίας, είχε ξεκινήσε η επιδημία πολύ πολύ πιο νωρίς από εμάς, είχαν σχεδόν χιλιάδες κρούσματα ημερησιος, και δεν έχουν αυτην την ανεργία της Ελλάδος, και θα την ξεπερασουν, λόγο τής βαρειά βιομηχανιας που διαθέτουν. Ενώ εδώ μετά την διάλυση του παραγωγικού ιστού, με την αποβιομηχάνιση τής χώρας, γιά να μας κανουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεπεράσουμε, και να ξεπεράσουμε τον ιο εμείς εχουμε και το χρεος από την χρεοκοπία. Αυτην την στιγμή η ύφεση κινείτε κοντά στο 15%. Βέβαια η ύφεση στην χώρα είχε έρθει πριν ξεσπάσει η επιδημία. Παρέλαβαν 2.8% Ανάπτυξη, τον Δεκέμβριο αντί γιά 4% που λέγαμε την πηγαν 1% και στο πρωτο τρίμηνο περάσαμε στην υφεση 0.8% Βέβαια η γαλάζια ύφεση άλλαζε στις πρόβλεψης σχεδόν κάθε μέρα. Στις 24/4 λέγανε για 4%. Την 1 Μαϊου γιά 4.7% στίς 3/05 την έκαναν 7.9%. Και στις 4/05. 10% οπότε οποία ύφεση και να έρθει εχουν πέσει μέσα. θα πουν να το είχαμε πεί. Όπως είχαν πεί και για το έλλειμα στον προϋπολογισμό ότι θα είναι κάπου 4.5δις. Αλλά ο Γιανης με ενα (ν) πρόβλεπε γιά 15δίς!!!!! και μάλλον θα πέσει μέσα. Αυτό βέβαια ειχε σάν αποτέλεσμα, το χρέος εκτοξεύτηκε στο 200% του ΑΕΠ!!!!! Γίναμε λοιπών η δεύτερη χώρα στον κόσμο (άλλοι μία πρωτιά) που έχει χρέος υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ. η διαφορά με την άλλη χώρα την Ιαπωνία είναι οτι το χρέος της ειναι δημόσιο και εσωτερικό. Τώρα γιά την συνέχεια, αισιοδοξία δεν φαίνετε να ύπαρχη οπότε το χρέος θα άγγιξη το 215% του ΑΕΠ. Η μόνοι μάς ελπίδα η υποσχεσης του κουλή ότι θα φέρει επιτέλους την ισχυρή ανάπτυξη γιά όλους τους Έλληνες, και πώς θα επιτευχθεί αυτό? όπως έχει πεί ο ίδιος μέσα από της επενδύσεις. Εάν όμως δεν συμβεί αυτό τότε ο νέος δανεισμός θα ειναι αναπόφευκτος. η θα χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά αποθέματα αυτά τα 37δίς από το <<Μαξιλάρι>> που άφησε ο Αλέξης. Τώρα γιά επενδύσεις μην ακούτε τη λένε, θα πρέπει να τής ξεχάσουμε. Αλωστε Είχαμε δεν είχαμε επενδύσεις στην χώρα? Γιατί δηλαδή τώρα να φέρουμε καινούργιες, και δεν Βάσταγαμε αυτές που είχαμε? Όσο λοιπόν υπάρχει αυτό το χρέος στην χώρα, τόσο ο ιδιωτικός τομέας θα συρρικνώνεται. Αλωστε το βλέπουμε. Αύξηση χρέους έχουμε τωρα, περισσότερα λουκέτα. Οι μόνες επενδύσεις λοιπών που θά γίνουν στην χώρα θα είναι στον τουρισμό, στον αέρα (αιολικά πάρκα) στον ήλιο (φωτοβολταϊκά ) στον ορυκτό πλούτο, και στά λημανια. Και εμείς τώρα τη δουλειές θα κάνουμε? Τις αναφέρω πιο πάνω.

Άψογα,

Γεμίστε λαθρομετανάστες την Ελλάδα,Μπαγκλαντοποιήστε τη Χώρα που έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε μία απέραντη χαβούζα (βλέπε κέντρο Αθήνας), ταίστε σανό τα γίδια και αφού τα ασυνόδευτα ανήλικα... με τους ειρηνιστές....γονείς τους μετατρέψουν τη Κοινωνία μας σε μεσαιωνικό χάος χειρότερο της ναζιστικής κατοχής και των καταστροφών που προξένησαν οι Γερμανοί εισβολείς στην Ελλάδα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κλαφτήτε στη Δημοκρατική πλέον Γερμανία να σας χαρτζηληκώσει με νέες λαθρομεταναστευτικές επιδοτήσεις ώστε να μοιράζεται καθρεφτάκια και χάντρες στα γίδια που σας ψηφίζουν εσάς και τα προηγούμενα αριστερά καλόπαιδα ώστε να κρατήσετε τους στρατούς των ακρίδων ΟΡΚ να «παραθερίζουν» στην Ελλάδα!!!!! Άντε και από τη Νέα χρόνια να γίνουν τα αποθέματα 100 δις γιατί ο σανός ακρίβυνε!!!! Σαλαμαλέκουμ!!!!

Vagelis

Ωραια και που τα εχετε ξερετε τι να τα κανετε εκει στην ΝΔ ? Μαλλον οχι γιατι ειστε ανικανοι.

ΦΩΦΩ

ΑΦΟΥ ΞΕΚΑΝΑΤΕ ΤΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΦΥΣΙΚΑ Κ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης