Δεκαετές ομόλογο: Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

Δεκαετές ομόλογο: Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

Πάνω από 300 «κυνηγοί» ελληνικών ομολόγων και πάνω από 16 δισ. «στην ουρά» για (επόμενο) ελληνικό ομόλογο - Η χώρα αντλεί φτηνό χρήμα και πετάει έξω τα «αρπακτικά» hedge funds

omologo
Πριν μια δεκαετία, το 2010-2011 η Ελλάδα γνώριζε ύφεση 10% ανά τρίμηνα και οι αγορές ζητούσαν για να τη δανείσουν τόκο 10% το χρόνο ή και ακόμα περισσότερα. Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει ότι η «ζημιά» στο β΄τρίμηνο της καραντίνας άγγιξε ή ξεπέρασε το 15% ή 16%, αλλά οι αγορές δάνεισαν εχθές την Ελληνική Δημοκρατία φθηνότερα από ποτέ, με το χαμηλότερο επιτόκιο στα χρονικά. Ως εκ τούτου, ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών έχουν 4 μήνες μπροστά τους για να εξετάσουν ενδεχόμενη νέα έξοδο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ενδεχομένως.

Με δεδομένη την ύφεση, την πανδημία, τη «βροχή» ομολόγων πανευρωπαϊκά από πιο μεγάλες και ισχυρές οικονομικά χώρες -αλλά και την αβεβαιότητα στην περιοχή μας για τα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση- η έκδοση του ομολόγου μοιάζει σχεδόν με επίδειξη δύναμης. Όχι μόνο στο τίμημα, αλλά και στην ποσότητα και στην ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύει πια η χώρα.

Τα τελικά στοιχεία της επανέκδοσης (re-opening) όπως υπογράφονται από τις τράπεζες - αναδόχους, δείχνουν:

Απόδοση ομολόγου μόλις 1,187%, όταν το ίδιο ομόλογο (10ετές λήξεως 6/2020) πριν 3 μήνες είχε απόδοση 1,568%. Δηλαδή έπεσε κάτω από 1,2% και κόστισε σχεδόν 25% φθηνότερα εν συγκρίσει με την αρχική έκδοση του Ιουνίου.

Υπέρβαση έκδοσης κατά 25%, αφού αντλήθηκαν 2,5 δισ. αντί 2 δισ. που ζητούσε η Αθήνα.

Υπερκάλυψη έκδοσης πάνω από 7 φορές! Προσφέρθηκαν πάνω από 18 δισ. Δηλαδή υπέρβαση προσφορών 16,5 δισ. που «στριμώχτηκαν» αλλά δεν μπόρεσαν την φορά αυτή να αγοράσουν ελληνικό ομόλογο.

Πληθώρα επενδυτών από το εξωτερικό. Μόνο το 7% ήταν από Ελλάδα. Αντιθέτως, από Ην.Βασίλειο το 31%, από Γαλλία το 13%, Γερμανία-Αυστρία 9% και τις «μακρινές» Ηνωμένες Πολιτείες 8%. Ενας στους 10 αγοραστές ήταν από Σκανδιναυικές χώρες. Αλλά ακόμα και από Ιταλία η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί η ίδια τεράστια, οι αγοραστές έφτασαν επίσης στο 10% των «κυνηγών» ελληνικών ομολόγων.

Ποιότητα επενδυτών («real money investors») καθώς 11 στους 12 (ή το 92%) δεν ήταν καιροσκοπικά hedge funds αλλά διαχειριστές διαθεσίμων, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου 

Ειδήσεις σήμερα

Τυφώνας Maysak: Αγνοείται πλοίο με 43 ναύτες πλήρωμα και χιλιάδες ζώα φορτίο στη θάλασσα της Ιαπωνίας

Κορωνοϊός - Μεξικό: 575 θάνατοι και σχεδόν 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στις πολιτείες της «ανομίας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης