Πρώτη κατοικία: Αίτημα στους «θεσμούς» για «άτυπη» παράταση στην προστασία της

prwti_katoikia

Πτωχευτικός κώδικας, στεγαστικά δάνεια αποκρατικοποιήσεις, προϋπολογισμός και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στην ατζέντα των διήμερων τηλεδιασκέψεων

Παράταση ενός μήνα (ατύπως) στην λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση (με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών) με στόχο να δώσει μια ακόμα ευκαιρία ρύθμισης τους δανειολήπτες όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το σχέδιο γέφυρα της επιδότησης των στεγαστικών δάνειων αλλά και για τον νέο πτωχευτικό κωδικά.

Στις διήμερες συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 7η μετα-μνημονιακής αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικουρας προσέρχεται με δυο «δυνατά χαρτιά»:

Το γεγονός ότι τόσο η υστέρηση στα κρατικά έσοδα όσο και η πορεία των ταμειακών διαθεσίμων είναι ελεγχόμενες. Η αρχική εκτίμηση για μείωση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 40% σε μηνιαία βάση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αποδείχθηκε απαισιόδοξη.

Η πτώση ήταν μικρότερη τον Μάιο (33%), όπως και τους δύο προηγούμενους μήνες (16% και 9%), επειδή δόθηκαν κίνητρα στους φορολογούμενους για να πληρώσουν εγκαίρως τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 7 δισ ευρώ.

Την απεμπλοκή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις αποκρατικοποιησεις ( σ.σ. την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις στην Βουλή) όπως ο διαγωνισμός για την πώληση του 79% της ΕΛΒΟ που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα έργα στο ελληνικό (έγινε η ανακατανομή -υπέρ του δημοσίου- των δικαιωμάτων στα ακίνητα) το διαγωνισμό για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.α.

Με αυτά τα επιχειρήματα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα επιδιώξει να εξομαλύνει κάπως το κλίμα στις συζητήσεις για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας ωστε να επιτύχει μια παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής αναμένεται να βρεθούν τα εξής θέματα:

Πτωχευτικός κώδικας: Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή το 2021 και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό. Εμπόδιο στην οριστικοποίηση του όλου σχεδίου είναι δύο κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν α) με τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, και β) με τον αν θα υπάρξει πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος μετά την πτώχευση.

Στεγαστικά δάνεια: Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το πρόγραμμα επιδότησης δανείου με υποθήκη την α΄ κατοικία. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο στήριξης «κόκκινων» και «πράσινων» που θα πρέπει να ισχύσει άμεσα καθώς, στο τέλος του μήνα, λήγει το υπάρχον καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας. Το πρόβλημα εδώ είναι ο καθορισμός των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων καθώς οι θεσμοί προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων στους «πραγματικά πληττόμενους»

Ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς του ιδιώτες: Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μια από τις βασικές –και μόνιμες– εκκρεμότητες κατά τις αξιολογήσεις των θεσμών, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τον μηδενισμό τους έως το τέλος του μνημονίου, τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Η ρύθμιση των παραπάνω εκκρεμοτήτων θα διευκολύνει την έκδοση μιας θετικής έκθεσης των θεσμών που θα εξεταστεί στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

«Εισβολή» τουρκικών αλιευτικών, ψαρεύουν από τη Μύκονο έως το Αγαθονήσι - Βίντεο

Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα: Αυτοκτόνησε ο 27χρονος εγγονός του Έλβις Πρίσλεϊ!

Ο Καρανίκας ειρωνεύεται την Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΜΙΧΑΛΗΣ Δ.

Το νέο πτωχευτικό θα πρέπει να πάρει παράταση για 1,5 χρόνο ακόμα αφού με τον Κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει. Το νέο πτωχευτικό θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο λαμβάνοντας υπ' όψιν του και διδάγματα από τις Η.Π.Α. και το Ην.βασίλειο. Πιστεύω πως θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023. Στον 1 χρόνο και 5 μήνες που θα μεσολαβούν θα πρότεινα στις τράπεζες να επικεντρωθούν σε ρεαλιστικές εξωδικαστικές ρυθμίσεις των καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων (ακόμα και με επιμηκύνσης 99 ετών!) με ελάχιστο περιθώριο κέρδους επί του επιτοκίου της ΕΚΤ (σήμερα στο 0%). Παράλληλα, θα πρότεινα οι πιστωτικοί οργανισμοί να σβήσουν εξωδικαστικά τα καταναλωτικά ανοίγματα χωρίς εξασφαλίσεις από παρελθούσες χρήσεις (αρκεί να μην προέρχονται από καταδολίευση) με εξωδικαστικά "κουρέματα" 90%! Άλλωστε, στη δευτερογενή τα περισσότερα πωλούνται στο 2%-3% της δηλωθείσας από τον εκάστοτε πιστωτή αξίας τους (που είναι και μαχητή από τον Χ πιστούχο). Τα βάρη από τα καταγγελμένα ενυπόθηκα δάνεια, σε περίπτωση μακροχρόνιας ρύθμισης (έως και 99% ετών - καλά διαβάζετε) θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν μέσω ενός φορέα με κρατική εγγύηση αλλά ιδιωτικό μάνατζμεντ εποπτευόμενο από την ΤτΕ και την ΕΚΤ. Πιστεύω πως μια τέτοια προσέγγιση θα βοηθούσε.

123

Διαβαζω το μέλλον: "2030...νέα ολιγόμηνη παράταση της προστασίας α' κατοικίας ζήτησε η κυβέρνηση από τους θεσμούς"

dim

όπως και με το κτηματολόγιο και τα αυθαίρετα ! Για την προστασία 1ης κατοικίας καλά κάνουν διότι θεωρώ ότι είναι ένα από τα σκληρότερα μέτρα ΠΛΗΝ των κακοπληρωτών, αυτών δηλαδή που έχουν είτε μέσα είτε έξω και δεν δίνουν ... εκεί έπρεπε να είναι ικανοί να τους βρουν (που δεν είναι) και να είναι αμείλικτοι.

ΣΥΡΙΖΑ ΨΕΥΤΗΣ...

είπαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη... Δεν είπαμε όμως κανένα σπίτι στα χέρια αριστερών ...

Παπαδημουπολης

Δεν μπορώ να περιμένω άλλοοοοο Είμαι καρφωμένος στο πληκτρολόγιο τόσους μήνες περιμένοντας τους πληστηριασμούς πρώτης κατοικίας των Ελλήνων ώστε να τις νοικιάσω σε ξένους... Η ΝΔ διώχνει τις επενδύσεις...

οι «θεσμοί» τι είναι ρε παιδιά?

για την ΤΡΟΙΚΑ λέμε?

@

Ακριβώς! Ξέρεις τι έπαθε η ΝΔ; Εάν πει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, τότε το πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πει ότι δεν βγήκαμε, τότε είμαστε ακόμη σε μνημόνια άρα τζάμπα το αφήγημα για ανάπτυξη, πρόοδο, restart και νέα εποχή. Ότι θέλεις παίρνεις μετά.

Η αριστερά σιωπά...

Μάλλον τα στελέχη της βλέπουν επενδυτική ευκαιρία στους πληστηριασμους πρώτης κατοικίας...

Παπαδημούλης

Η ΝΔ με την μη εφαρμογή των πληστηριασμών πρώτης κατοικίας πλήττει της επενδύσεις στο οικιστικό real estate. Εγώ και πολλοί άλλοι σύντροφοι μου αγαπάμε την Ελλάδα και θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε σε ακίνητα.

Προτείνω στους Αριστερούς ...

να διοργανώσουν μια συμβολική διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του κορακιού του Παπαδημούλη που άρπαξε με ελάχιστα χρήματα σε συνεννόηση με τις τράπεζες από πληστηριασμούς πρώτες κατοικίες Ελλήνων. Για να δούμε τι θα κάνουν ?

Να δούμε ο ΣΥΡΙΖΑ...

που οργανώνει πορείες για κάθε περίεργο λόγο .... σχετικά με τους ΛΑΘΡΟ και τους Αναρχικούς, θα οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ?

Εν μέσω πανδημίας και ...

οικονομικής καταστροφής κάποια άρρωστα μυαλά θέλουν να πάρουν τις πρώτες κατοικίες των ΕΛΛΗΝΩΝ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης