Υπουργείο Εργασίας: Μειώθηκαν οι απολύσεις τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ

Υπουργείο Εργασίας: Μειώθηκαν οι απολύσεις τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ

Διπλασιάστηκαν οι προσλήψεις τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν αρκετά λιγότερες από τις αντίστοιχες του περσινού Μαΐου

ergani_arxeio
Ακινητοποιημένη εμφανίζεται και πάλι η αγορά εργασίας το μήνα Μάιο 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με μικρές τάσεις βελτίωσης σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Οι προσλήψεις διπλασιάστηκαν (99.257) σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά και πάλι είναι τρεις φορές λιγότερες σε σχέση με το Μάιο του 2019 που είχαν καταγραφεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 323.524 προσλήψεις (-224.267).

Οι απολύσεις ανήλθαν σε 29.122 τον Μάιο του 2020 , λιγότερες κατά 151.958 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019 που είχαν ανέλθει στις 218.240. Ο μικρός αριθμός απολύσεων οφείλεται στα μέτρα στήριξης που απαγορεύουν τις καταγγελίες συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σ' αυτά.

Επομένως το ισοζύγιο τον μήνα Μάιο 2020 κατέγραψε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις εργασίας.

Αυξήθηκαν οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση

Το υπουργείο εργασίας κάνει λόγο για εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και προσθέτει «Το θετικό ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Μάιο, μέσα στην ένταση της κρίσης, δείχνει ότι αποφύγαμε, μέχρι τώρα, το μεγάλο κύμα των απολύσεων. Παράλληλα, λαμβάνεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα η αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 55,46% για το μήνα Μάιο του 2020 έναντι του 49,84% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2019».


Συγχρόνως, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζεται σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Μαρτίου 2020 όπου το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,4% έναντι 18,1% του περσινού αντίστοιχου μήνα, μείωση ―3,7% (Σχ. ΙΙ). Το ποσοστό ανεργίας Μαρτίου 2020 είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Ιανουάριο του 2011.

Κλείσιμο

«Όλα τα παραπάνω – επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας - επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, συνολικά σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς εργασίας, ήταν αποτελεσματικές και προς την σωστή κατεύθυνση. Παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία της αγοράς εργασίας, βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με σύγχρονες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως κάνουμε τώρα με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Υπενθυμίζω ότι κοινός παρανομαστής όλων των πολιτικών μας, από την αρχή της κρίσης, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέχρι τώρα».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για το εμβόλιο - Η Moderna ξεκινά τους ελέγχους για το τελικό στάδιο

Επίθεση με βιτριόλι: Συνελήφθη η 35χρονη - Συντριπτικά τα στοιχεία σε βάρος της

Διπλωματικές πηγές: Χαιρόμαστε που ο Τσαβούσογλου αναγνωρίζει τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης