Ισχυρά κέρδη σε Αθήνα και ευρωαγορές μετά το χρηματοδοτικό πακέτο της Κομισιόν

Ισχυρά κέρδη σε Αθήνα και ευρωαγορές μετά το χρηματοδοτικό πακέτο της Κομισιόν

Η ελληνική αγορά, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές, έσπευσαν να προεξοφλήσουν τις επικείμενες εισροές κεφαλαίων - Με άλμα 3,91% εκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

frankfurtstockmarket-0
Με «αέρα» από την ανακοίνωση του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μάχη κατά του κορωνοϊού που παρουσίασε η Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε το τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή, ύψους 750 δισ. ευρώ το οποίο θα συνοδεύεται από επιπλέον 1,1 τρισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Από τα κονδύλια των 750 δισ, ευρώ, τα 500 θα διατεθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Για να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ελληνική αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει τις επικείμενες εισροές κεφαλαίων και επιδόθηκε σε ένα τραπεζικό ράλι έως 17,55% και την αγορά να καταγράφει υπεραπόδοση 3,91%. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι, σήμερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ύψους 124,7 εκατ. ευρώ, δίχως πολλά πακέτα συναλλαγών. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 660,30 μονάδες.

Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα και στις μεγάλες ευρωαγορές. O FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 6.144,25 μονάδες (+1,26%). Ο γερμανικός DAX βρίσκονταν στις 11.657,69 μονάδες (+1,33%) και στο Παρίσι ο CAC 40 ήταν στις 4.688,74 μονάδες (+1,79%).

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,28%, ενώ ο ισπανικός IBEX35 σημείωσε άνοδο 2,44%.

Ισχυρή άνοδος στα ομόλογα

Κλείσιμο
Στην Ελλάδα όπου μπορεί να επωφεληθεί από το Ταμείο με πόρους 33,4 δισ. ευρω, οι τιμές των ομολόγων σημείωσαν σημαντική άνοδο με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι των γερμανικών τίτλων να υποχωρήσει κάτω από το 2%. Επίσης κάτω από το 1% υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,56% από 1,64% που κυμαίνονταν χθες του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,907% από 1,02%, ενώ του 15ετούς μειώθηκε στο 1,63% από 1,71%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 44 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,57% από 1,66% έναντι-0,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,98% από 2,09% χθες.

Ειδήσεις σήμερα:

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έβρο: Καλούμε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος σήμερα - Δεκαοχτώ νέα κρούσματα

«Ύμνοι» για την Ελλάδα από το Brookings: «Ηρωική» η ηγεσία Μητσοτάκη - Πήραμε αποφάσεις πολύ γρήγορα, είπε ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης