Προστασία πρώτης κατοικίας - «Κόκκινα» δάνεια: Διαβάστε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δόσης

Προστασία πρώτης κατοικίας - «Κόκκινα» δάνεια: Διαβάστε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δόσης

Πρώτα ρύθμιση και μετά επιδότηση για τα «κόκκινα» δάνεια - Το πρόγραμμα για την επιδότηση δόσης στα δάνεια πρώτης κατοικίας,  που στοχεύει στην ανάσχεση του «κύματος» νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων

akinita
Την 1η Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια και άλλα δάνεια και έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να δικαιούνται την επιδότηση της δόσης του δανείου τους εφόσον έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Όπως αναφέρεται στην έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, το πρόγραμμα αφορά σε δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Τα κριτήρια, με βάση την έκθεση, θα είναι μεταξύ άλλων, το οικογενειακό εισόδημα, η αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και το υπόλοιπο του δανείου.

Το πρόγραμμα, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, θα είναι 9μηνης διάρκειας και θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου (σ.σ. για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία ενδέχεται να προβλέπεται επιδότηση της τριμηνιαίας δόσης), ξεκινώντας από ένα υψηλό ποσοστό.

Όσον αφορά στη διαδικασία, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια: θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα το διάστημα 1-31 Ιουλίου θα πραγματοποιείται έλεγχος για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια η τράπεζα θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανείου κρίνοντας κατά πόσο το συγκεκριμένο δάνειο είναι βιώσιμο και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στον οφειλέτη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «γέφυρα» που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι περιορισμένης διάρκειας.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι η διάρκεια του προγράμματος επιδότησης της δόσης του δανείου θα είναι 6 με 9 μήνες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαδικασία θα προσομοιάζει με την διαδικασία που ισχύει και σήμερα για το υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας το οποίο ισχύει έως το τέλος Ιουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιδότηση του δανείου να είναι πολύ υψηλή,  ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες. Μικρότερο θα είναι το ποσοστό επιδότησης για τους «κόκκινους» δανειολήπτες (όπως έχει δηλώσει ο Χρ. Σταϊκούρας θα αφορά «κόκκινα» δάνεια και μετά το τέλος του 2018) ενώ ακόμα μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Το ύψος της επιδότησης θα μειώνεται σταδιακά ανά τρίμηνο.

Όσοι έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ή καταγγελμένα δάνεια θα πρέπει να ρυθμίσουν και εν συνεχεία να αιτηθούν της επιδότησης. Για αυτές τις περιπτώσεις θα τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Η μαυροφορεμένη γυναίκα έκανε πρόβα την επίθεση στην 34χρονη; - Τα 75 δευτερόλεπτα της φρίκης σε βίντεο

Η άγνωστη ζωή του Γιάννη Στουρνάρα: Η αφετηρία, το Λονδίνο και η μέρα που «έκοψε» με τον Τσίπρα

Πλανήτης Γη: Εξασθενεί το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης