€534 στους εργαζομένους που παραμένουν σε αναστολή και τον Μάιο

€534 στους εργαζομένους που παραμένουν σε αναστολή και τον Μάιο

Αφορά στους εργαζομένους που οι επιχειρήσεις που εργάζονται θα παραμείνουν κλειστές - Επίσης αφορά και τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και οι οποίες μπορούν να βγάλουν σε αναστολή μέχρι το 60% του προσωπικού τους

vroutsis-staikouras-georgiadis-0
Για ακόμα ένα μήνα, το Μάιο και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020, οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή η πλήττονται βάσει ΚΑΔ  θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων όχι μεγαλύτερου του 60%. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για την παράταση της αναστολής είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.  Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή συμβάσεων  περισσοτέρων από το 60%, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.  

Υπενθυμίζεται πως για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή – π.χ. επισιτισμός – το 45ήμερο της αναστολής λήγει σήμερα 30 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως η παράταση του μέτρου των αναστολών αναμένεται να καλύψει ολόκληρο τον Μάιο.  

Eπομένως, τον ερχόμενο μήνα κι ενώ σταδιακά θα ανοίγουν οι επιχειρήσεις θα λειτουργεί διπλό σύστημα. Τμήμα των εργαζομένων θα επιστρέφει στην δουλειά του και άλλο τμήμα των εργαζομένων θα μπορεί να διατηρείται σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης.

Κλείσιμο
Το δεύτερο πακέτο αναστολών θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το πρώτο. Δεν αποκλείεται δηλαδή να προβλεφθεί η δυνατότητα του εργοδότη να ανακαλεί την αναστολή πριν την ολοκλήρωση των 30 ημερών ή ακόμη και να την διακόπτει προκειμένου ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην δουλειά του, καθώς οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν σταδιακά, εβδομάδα την εβδομάδα. Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι δεν παραμείνουν σε αναστολή καθόλη την διάρκεια της παράτασης – δηλαδή για ένα ολόκληρο μήνα – αλλά μόνο για ένα τμήμα αυτής (π.χ. ένα 15ήμερο) τότε θα δικαιούνται στο επικρατέστερο σενάριο αναλογική αποζημίωση ειδικού σκοπού. Για την επανάληψη των μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης αναμένεται να ακολουθηθεί η πεπατημένη του πρώτου «πακέτου» στήριξης, δηλαδή αιτήσεις στην «Εργάνη» και στην πλατφόρμα support.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι η αναστολή και η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα παραταθεί για όσο διάστημα χρειαστεί (δηλαδή και τον Ιούνιο) για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να  παραμένουν  κλειστές για υγειονομικούς λόγους.(πχ καφέ και εστιατόρια που σερβίρουν σε εσωτερικό χώρο θα επαναλειτουργήσουν 1η Ιουλίου).

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι  επιχειρήσεις που ανοίγουν οφείλουν να απασχολήσουν τουλάχιστον  το 40% του προσωπικού τους προκειμένου οι εργαζόμενοι να «εξέρχονται» σταδιακά από την ασπίδα προστασίας των 800 ευρώ. Ο εργοδότης μπορεί να διακόπτει την αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου προκειμένου να επανεργοποιηθεί στο πόστο του εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.

Εναλλακτικά ο εργοδότης μπορεί να ανακαλεί προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους  με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και στανελαστικών αναγκών. Η  προσωρινή επάνοδος πρέπει να δηλώνεται  με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο γκάλοπ: Το 87% επιβραβεύει την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας

Εντυπωσιακό «timelapse»: Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, πριν και μετά την απαγόρευση, μέσα σε 2'49''


Κορωνοϊός: Όλα τα νέα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης