O οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία - Σταθερό το outlook

O οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία - Σταθερό το outlook

Στο «BBB-» από «BBB» η αξιολόγηση - Σταθερό το outlook, σύμφωνα με τον οίκο Fitch

fitch
Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, στο «BBB-» από «BBB», με σταθερό outlook, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει  τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία της Ιταλίας και τη δημοσιονομική της θέση.

Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ το 2020 -με κίνδυνο να αποδειχτεί ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό- και μια σχετικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, υπό την προϋποθεση ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα οδηγούσε σε εκτεταμένη επανέναρξη των περιοριστικών μέτρων.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 20% το τρέχον έτος, με βασική πρόβλεψη να είναι το 156% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020. Σύμφωνα πάντα με το βασικό σενάριο δυναμικής του χρέους, ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους διατηρησιμότητας του χρέους.

Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα διευκολύνουν την δημοσιονομική ανταπόκριση της Ιταλίας στην πανδημία, καθώς και την  αναχρηματοδότηση του χρέους, διατηρώντας το κόστος δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, η πτωτική πίεση στην αξιολόγηση θα μπορούσε να ξαναρχίσει εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει αξιόπιστη οικονομική στρατηγική που ενισχύει την εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ θα βρίσκεται σε πτωτική πορεία με την πάροδο του χρόνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόνο με ραντεβού στα κομμωτήρια - Ανοιχτά έως τις 22:00 τις καθημερινές και έως τις 21:00 το Σάββατο  

Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί που απαιτείται

Ο «οδικός χάρτης» για το ΕΣΥ - Από 4 Μαΐου τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης