Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Την Δευτέρα 2 Απριλίου σε όλο το κόσμο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά με τον πολιτισμό

Την Δευτέρα 2 Απριλίου σε όλο το κόσμο τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, στην οποία το πνεύμα και η κουλτούρα έχουν τον πρώτο λόγο. 

Είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο, το οποίο ανοίγει τους ορίζοντες και καλλιεργεί το πνεύμα. Σε μια εποχή, ειδικά στα μικρά παιδιά, που το ίντερνετ και η τηλεόραση έχουν καταστρέψει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, η ανάγνωση είναι ένα παράθυρο, ένας τρόπος έκφρασης και ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα (International Board on Books for Young People - IBBY) το 1966. 

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και την ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το μήνυμα του Μεξικανού Francisco Hinojosa

Το 2012 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Μεξικού. Το μήνυμα το έγραψε ο πολυβραβευμένος Μεξικανός συγγραφέας, Francisco Hinojosa, που γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1954 και είναι ένας από τους πολυγραφότερους και πιο επιτυχημένους συγγραφείς  βιβλίων για παιδιά. Συγκεκριμένα έχει γράψει 40 βιβλία.

"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος. Στην πραγματικότητα δεν ήταν μία μόνο ιστορία αλλά πολλές, που άρχισαν να γεμίζουν τον κόσμο με παραμύθια για ανυπάκουα κορίτσια και πονηρούς λύκους, κρυστάλλινα γοβάκια κι ερωτοχτυπημένους πρίγκιπες, έξυπνους γάτους και μολυβένια στρατιωτάκια, φιλικούς γίγαντες και εργοστάσια σοκολάτας. Γέμιζαν τον κόσμο με λέξεις, με ευστροφία, με εικόνες και παράξενους χαρακτήρες. Καλούσαν τον κόσμο να γελάσει, να θαυμάσει, να τις ζήσει. Του έδιναν νόημα. Κι από τότε, οι ιστορίες αυτές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να μας λένε χίλιες και μία φορές «Μια φορά κι έναν 
καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος…» 

Francisco Hinojosa " (διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα εδώ)

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. H αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους. 

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του. Τα παιδιά έχουν μια ωραία αφορμή ώστε να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια.

Οι εκδόσεις Κέδρος με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις. Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου οργανώνει πρωτότυπες αφηγήσεις βιβλίων για όλα τα παιδιά και τα παιδιά της Αφγανικής Κοινότητας του Μεταξουργείου στο πλάτωμα της Μελίτης, στο λόφο του Φιλοπάππου το Σάββατο 31 Μαρτίου.

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και ο αγαπημένος του γάτος Σίσυφος έρχονται στην Κερατέα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της μεγάλη ημέρας, στις 1 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων "της Χρυσής Τομής".

Δήμος Αιγάλεω: Θεατρικό παιχνίδι για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και την βοήθεια έμπειρης θεατρολόγου – εμψυχώτριας , τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν παίζοντας μέσα από μια ιστορία. Την φαντασία τους θα οδηγεί το παραμύθι:«Ο Ψαρίνος και η Ψαρίνα πάνε Ποσειδωνία » της Ματούλα Τόλκα, μια ιστορία για την ρύπανση του περιβάλλοντος. Θα καταφέρουν τα ψαράκια να σώσουν το σπίτι τους από την δεσποινίδα Κήλι και την κυρία μόλυνση; Την απάντηση θα δώσουν οι μικροί μας φίλοι (παιδιά 4-12 χρονών) δημιουργώντας έτσι μια μικρή θεατρική παράσταση το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ.Ρίτσος» ( Δημαρχείου & Κουντουριώτου ). Συμμετοχή Ελεύθερη 

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, διοργανώνει εκδήλωση για όλα τα παιδιά της πόλης ώτε να γιορτάσουν όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και μέσα από μουσικά παραμύθια να ταξιδέψουν μικροί και μεγάλοι στον κόσμο των βιβλίων.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαθαίνω να μαθαίνω». Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους μαθητές στην αναζήτηση της γνώσης και της πληροφόρησης με τη χρήση μιας εγκυκλοπαίδειας ως βιβλίου γνώσεων. 

Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «International Bookstore – Πέτρος Ζαχαριάδης» διοργανώνουν μια ξεχωριστή γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου από τις 11:00 έως τις 14:00 στην αυλή του 43ου δημοτικού σχολείου  Θεσ/νίκης (Πρ. Κορομηλά με Αγίας Σοφίας )  και  στο Βιβλιοπωλείο «International Bookstore- Πέτρος Ζαχαριάδης» (Πρ. Κορομηλά 20). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικές δράσεις και παραστάσεις.

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου οργανώνει πρωτότυπες αφηγήσεις βιβλίων για όλα τα παιδιά και τα παιδιά της Αφγανικής Κοινότητας του Μεταξουργείου στο πλάτωμα της Μελίτης, στο λόφο του Φιλοπάππου, το Σάββατο 31 Μαρτίου, από τις 12μ. έως τις 4μ.μ..

Ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους Επαρχίας Λάρνακας και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού - Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ), γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τη Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας (Αγίου Λαζάρου 81-83), στη Λάρνακα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης