Εκτάκτως αυτό το Σάββατο με το ΘΕΜΑ, το μυθιστόρημα της Μπέσσης Λιβανού «Μια ζωή δε φτάνει»

Εκτάκτως αυτό το Σάββατο με το ΘΕΜΑ, το μυθιστόρημα της Μπέσσης Λιβανού «Μια ζωή δε φτάνει»

Οι ηγέτες, ιδιαίτερα όσοι θεωρούνται εκ φύσεως προορισμένοι να τίθενται επικεφαλής, πιθανώς ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπων. Και, ανεξάρτητα από το πεδίο της δράσης τους, όλοι οι ηγέτες είναι μυστηριώδεις, περίπλοκοι, αντιφατικοί -αλλά και απίθανα ενδιαφέροντες

vivlio_1_XRWMA
Η Μπέσση Λιβανού, μια συγγραφέας που διακρίνεται για την πρωτοτυπία των θεμάτων, το διεισδυτικό πνεύμα στην ανθρώπινη ψυχολογία αλλά και την ευαισθησία στην αφήγηση των ιστοριών που επινοεί, στο «Μια ζωή δε φτάνει» καταπιάνεται με ένα πολύ ιδιαίτερο ζήτημα: Την προσωπικότητα του ηγέτη.
Εκτάκτως αυτό το Σάββατο με το ΘΕΜΑ, το μυθιστόρημα της Μπέσσης Λιβανού «Μια ζωή δε φτάνει»

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Λιβανού «ο ηγέτης είμαι εγώ κι εσύ κι ο διπλανός. Eίναι ο ξένος που γνωρίσαμε και ο φίλος που ποτέ δε συναντήσαμε. H επιστροφή του στον τόπο που τον γέννησε είναι τελικά και δική μας επιστροφή». Η επάνοδος αυτή σε προηγούμενες φάσεις του βίου, θυμίζει λίγο την Αιώνια Επιστροφή του Φρίντριχ Νίτσε -μόνο που στο μυθιστόρημα «Μια ζωή δε φτάνει» τα γεγονότα είναι απλά, ξεκάθαρα -και γι' αυτό ακριβώς συναρπαστικά.

Κλείσιμο
vivlio_1_IN-ARTICLE


Διότι η Μπέσση Λιβανού παίζει με την ιδέα ότι ο ηγέτης κατ' ουσίαν δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Απλώς ο κόσμος, όλοι οι υπόλοιποι γύρω του, τον θεωρούν χαρισματικό, εξού και τον αποκαλούν «ηγέτη». Ο ίδιος όμως, απλώς πορεύεται και ζει, μαζεύοντας εμπειρίες, ακολουθώντας το μονοπάτι που χαράσσουν μπροστά του τυχαίες επιλογές.

Σύμφωνα με την Μπέσση Λιβανού «οι έρωτες και τα πάθη του ηγέτη, οι αγώνες και οι κατακτήσεις του, η λάμψη και οι διακρίσεις, το γέλιο και τα δάκρυα, τα λάθη κι ο πόνος του, είναι όλα δικά του -αλλά ταυτόχρονα και δικά μας». Η φράση αυτή είναι σιβυλλική, καθώς το παιχνίδι στο βιβλίο «Μια ζωή δε φτάνει» αρχίζει μόλις ο ηγέτης -και μαζί ο αναγνώστης- ψηλαφήσει τα μεγάλα μυστικά: Το πάθος του ηγέτη για δύο γυναίκες, αλλά και ένα περίστροφο που καραδοκεί να αποδώσει τη δική του, αμετάκλητη, δικαιοσύνη.

Εκτάκτως αυτό το Σάββατο το εκπληκτικο βιβλίο της Μπέσσης Λιβανού «Μια ζωή δε φτάνει» είναι στο ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης