Κώστας Τσόκλης: Παρουσίαση του έργου και της σκέψης του στη Φλωρεντία

644081_Screenshot_1_1

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί μια τριπλή παρουσίαση του έργου και της σκέψης του Κώστα Τσόκλη.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί:
Μια έκθεση ζωγραφικής στην Γκαλερί “Il Ponte”, με έργα του από τη σειρά «Τίποτα». Εγκαίνια στις 6μ.μ.

Μια ομιλία του με τίτλο: «Εν τέλει» πάλι ο Λόγος είναι,
που αναφέρεται στην καινούργια του θέση υπέρ του «έργου – πρόθεση» και όχι του «έργου- αντικειμένου», στην εκκλησία της “Santa Verdiana”,
στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας, στις 9μ.μ., και θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, η Performance του με τίτλο: «Tsoclis, Εμείς»

fullsizerender-720x960


Ο Κώστας Τσόκλης , γράφει για την ΕΚΘΕΣΗ
“Αυτά τα έργα, θα ήθελα να είναι σαν όταν κάποιος σε χαιρετάει με εγκαρδιότητα σε μια κοσμική συνεύρεση, κι εσύ ενώ κάτι σου λέει το πρόσωπό του δεν μπορείς να θυμηθείς από που τον ξέρεις, πού και πότε τον συνάντησες, τον είδες. Κι αυτό σου δημιουργεί μια ανησυχία, μια ταραχή, μια ενοχή θα έλεγα. Θα ήθελα δηλαδή, να σου θυμίζουν κάτι που δεν μπορείς να πρoσδιορίσεις
Διάρκεια παρουσίασης των έργων: 30 Μαΐου – 28 Ιουνίου 2019

Απόσπασμα από την OMIΛΙΑ του:
«Μέσα στην τρικυμία των γεγονότων, καράβι σωτηρίας ανήμπορο τώρα  πια η Τέχνη και ο καλλιτέχνης αυτοδίδακτος καπετάνιος, πότε ναυαγός διακεκριμένης και πότε απόκληρος μιας αυτάρκους επικαιρότητας.
Ένας σκύλος που γαυγίζει ή ένα πουλί που κελαηδάει μέσα στην οχλοβοή, πιστεύοντας, ότι θα μπορούσε η φωνή του να καλύψει τη βαβούρα του κόσμου και να της δώσει ρυθμό και νόημα. Και όσο πιο πολύ συνειδητοποιεί την αδυναμία του ή απελπίζεται και σωπαίνει για πάντα (προς ικανοποίηση των άσπονδων φίλων του) ή εξακολουθεί να γαυγίζει ακόμα πιο δυνατά, να τραγουδάει γλυκύτερα, μέχρι να σκάσει.  Μόνη του πιθανή αμοιβή, οι φευγαλέοι σχολιασμοί των άλλων για την περίπτωση του. 
Σπάνια μια μαρτυρία ιστορική, όπως διακαώς ελπίζει. 
Κατά τα κέφια του ανοικτίρμονος Θεού».

Ο Κώστας Τσόκλης γράφει για την PERFORMANCE:
"Σίγουρα, μέσα στο πέλαγος της ζωής και του έργου μας κολυμπάνε και συχνά πνίγονται πολλά πρόσωπα. Και παραμένουμε Εμείς στην επιφάνεια, σαν δείγματα ζωντανά αυτής της ομαδικής προσπάθειας σωτηρίας, χάνοντας όμως, σιγά σιγά την αρχική μας μορφή και παίρνοντας τη γενική μορφή του ανθρώπου.
Χωρίς φύλο, χωρίς ηλικία, χωρίς πατρίδα.
Μέσα στo πλαίσιo της “Ζωντανής μου Ζωγραφικής” που άρχισε το 1985 με το “Καμακωμένο Ψάρι” και συνεχίστηκε με μια σειρά ανάλογων έργων μέχρι τις πολυσύνθετες τεράστιες τραγωδίες, για να καταλήξει τελικώς στα
“Δέκα σημεία όρασης” το καλοκαίρι του 2017 στην Πάφο, τώρα προτείνω τον εαυτό μου σαν ecran πάνω στο οποίο θα προβάλλονται συμβολικά κάποια πρόσωπα που (μεταξύ άλλων πολλών), συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτός ο άνθρωπος, αυτό το έργο, που λέγεται Κώστας Τσόκλης. Και αυτό, όχι τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη (που και αυτό θα το επιθυμούσα), αλλά για να δημιουργηθεί ένα ακόμα έργο τέχνης και να σπρώξω τη “Ζωντανή Ζωγραφική” ως τα έσχατα όρια της.
Με αυτό το έργο, δεν διατείνομαι ότι προτείνω ένα καινούργιο λεξιλόγιο, αλλά ότι με λέξεις γνωστές, γράφω ένα ακόμη ποίημα, την ομορφιά και τη διαχρονικότητα του οποίου, δεν μπορώ να προβλέψω."

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsok00

Ο Κώστας Τσόκλης μιλάει στο «Gala» για την Τέχνη και τη σχέση του με αυτή, για την κόρη του και τη θέση που είχαν οι γυναίκες στη ζωή του, αλλά και το περιστατικό που αποτέλεσε την αιτία για το «διαζύγιό» του με τον Ιόλα

191014115801_Mina-Papatheodorou-Valyraki

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00 στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής, η έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη και της Yumi Hogan με τίτλο Women in the Arts, a dialogue about Nature and Environment.

paint05

Ο Γιάννης Ζαχαράκης και η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Άκρες του Νότου" στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου/Βασιλική Αγίου Μάρκου.