Κορωνοϊός - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Αυτά είναι τα μέτρα για την προστασία του προσωπικού του

Κορωνοϊός - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Αυτά είναι τα μέτρα για την προστασία του προσωπικού του

Σχολαστική καθαριότητα, απολυμάνσεις  προμήθεια εξοπλισμού υγιεινής και μείωση των ωρών επαφής με το κοινό  τίθενται σε εφαρμογή ενάντια στον κορωνοϊό

ΥΠΠΟΑ_κτιριο

 Τα μέτρα προστασίας που έχουν δρομολογηθεί για την προστασία του συνόλου των εργαζόμενων από τον κορωνοϊό στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στις υπηρεσίες του ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη μετά και το προχθεσινό SOS που εξέπεμψε προχθές ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή υπέγραψε την εγκύκλιο με τα απαραίτητα μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σχολαστικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, προμήθεια με τον κατάλληλο εξοπλισμό υγιεινής αλλά και δραστική μείωση των ωρών κατά τις οποίες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα έρχεται σε επαφή με το κοινό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, από́ την Παρασκευή́, 13 Μαρτίου δόθηκαν οδηγίες από́ την Γενική́ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προς όλες τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να προβούν άμεσα σε προμήθειες υλικών απολύμανσης και προστασίας (καθαριστικά́ χεριών, μάσκες, γάντια, χλωρίνες κλπ) και να προβαίνουν σε συχνές απολυμάνσεις των χώρων υγιεινής. Οι αναγκαίες πιστώσεις είχαν ήδη διατεθεί́ από́ την αρχή́ του έτους και υποδείχθηκαν από́ την αρμόδια Διεύθυνση οι κατάλληλοι ΑΛΕ προς επιβάρυνση των σχετικών δαπανών.

Παράλληλα, από́ τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δρομολογήθηκε από́ την Γενική́ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών πρόγραμμα απολύμανσης των κτιρίων που στεγάζονται οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Την Κυριακή́ 15 Μαρτίου ξεκίνησε το πρόγραμμα απολύμανσης από́ τα κτίρια επί των οδών Μπουμπουλίνας, Ρεθύμνου, Θεμιστοκλέους, Καρύτση και 3ης Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έγινε απολύμανση στο κτήριο επί της οδού́ Πειραιώς 81. Για τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί́ η απολύμανση των υπολοίπων κτηρίων. Επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα των εταιρειών απολύμανσης είναι εξαιρετικά́ περιορισμένη. Παράλληλα, η ΓΔΟΥ διέθεσε υλικά́ απολύμανσης και προστασίας σε βαθμό́ που καθορίστηκε από́ την διαθεσιμότητά τους στην αγορά́. Η προμήθεια συνεχίζεται.

 Στο μεταξύ, από́ την Πέμπτη, 13 Μαρτίου η Γενική́ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προχώρησε στη διαδικασία παράτασης της σύμβασης με το υφιστάμενο συνεργείο καθαριότητας για τα κτήρια που στεγάζεται η ΚΥ του Υπουργείου, ώστε να υπάρχει η αναγκαία κάλυψη μέχρι την ανακήρυξη του αναδόχου του τρέχοντος διαγωνισμού́, ενώ́ παράλληλα ζητήθηκε να διενεργείται καθαρισμός στα κτήρια με μεγάλη επιμέλεια δύο φορές την ημέρα με χρήση οικιακής χλωρίνης.

 Τέλος, ζητήθηκε αρμοδίως από́ τις Γενικές Διευθύνσεις Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων να ορίσουν επόπτη ασφαλείας για κάθε κτήριο.

Εργασία, υπηρεσιακές συναντήσεις, μετακινήσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων από το έτσι ώστε ΥΠΠΟΑ να εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπονται για το ανθρώπινο δυναμικό́ με σκοπό́ την πρόληψη και την προστασία από́ τον COVID-19, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργό Πολιτισμού ζητά να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή́ στα έργα που εκτελούνται με την μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας. Και σε αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι των έργων οφείλουν να εφαρμόζουν όσα προβλέπονται στις εγκυκλίους των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Επιπροσθέτως έχουν δοθεί́ οι αναγκαίες οδηγίες για την επέκταση της δυνατότητας απομακρυσμένης πρόσβασης των υπαλλήλων τόσο στο ηλεκτρονικό́ ταχυδρομείο, όσο και στο πρωτόκολλο αλλά και για περιορισμό́ της εισόδου του κοινού́ προς εξυπηρέτηση από́ τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι ώρες κοινού́ για το κεντρικό́ κτήριο του Υπουργείου περιορίζονται στις 12:00 έως 14:00 και συνιστάται η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού́ να γίνεται αποκλειστικά́ και μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα, στο χώρο του Γραφείου Πρωτοκόλλου δεν δύναται να υφίστανται ταυτοχρόνως περισσότεροι των 4 συναλλασσόμενων.

Στα παραπάνω μέτρα προστίθεται η λειτουργία του νέου συστήματος εξυπηρέτησης τηλεδιασκέψεων στο Αμφιθέατρο κτιρίου της Μπουμπουλίνας

Οι υπάλληλοι παρακαλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους – οι εκτός έδρας μετακινήσεις επιτρέπονται παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από́ έγγραφη άδεια του Γενικού́ Γραμματέα στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η υπηρεσία του αιτουμένου την μετακίνηση υπαλλήλου – και να παραλαμβάνουν τις τυχόν παραγγελίες τους, από την είσοδο των κτιρίων.

 
Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Μένουμε σπίτι: Το υπουργείο Πολιτισμού προτείνει διαδικτυακές βόλτες σε μουσεία και παιχνίδια

Βρετανικό Μουσείο: Κλειστό από την Τετάρτη λόγω κορωνοϊού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης