Τέρι Τζόουνς: Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Μόντι Πάιθον

Τέρι Τζόουνς: Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Μόντι Πάιθον

Το 2016 είχε ανακοινώσει πως έπασχε από μια μορφή άνοιας που του στέρησε την ικανότητα της ομιλίας

terry_jones
Μια σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης κωμωδίας, που έδωσε στην έννοια του γέλιου άλλη διάσταση, απενοχοποιώντας το και αποδίδοντάς του την πραγματικά μεγάλη αξία του για την ανθρώπινη ζωή, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, κωμικός αλλά «ψυχή» των θρυλικών Μόντι Πάιθον, Τέρι Τζόουνς, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών νικημένος από μια σκληρή ασθένεια η οποία του στέρησε ό,τι περισσότερο αγαπούσε, το λόγο.

Το 2016 είχε ανακοινώσει πως πάσχει από μια μορφή άνοιας που περιορίζει τη δυνατότητά του να μιλάει. Όπως είχε δηλώσει, εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπος, είχε «χτυπηθεί» από πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας που του στερούσε τη δυνατότητα του λόγου.

Ο Τζόουνς ήταν μέλος της ομάδας του «Ιπτάμενου Τσίρκου του Μόντι Πάιθον» που ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Τζον Κλιζ, ο Έρικ Άιντλ, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Μάικλ Πάλιν και ο Τέρι Γκίλιαμ.

Ο Τέρι Τζόουνς έγινε πακοσμίως γνωστός μέσα από την ιδιοφυή δουλειά του στους Μόντι Πάιθον και ήταν ο σκηνοθέτης των τριών πιο επιτυχημένων ταινιών τους. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, υπέγραψε πολλά ακόμη σημαντικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ μερταξύ των οποίων επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ αλλά και παιδικά βιβλία.

Monty Python Talks About... Monty Python - Terry Jones

Ο Τέρι Τζόουνς έγινε πακοσμίως γνωστός μέσα από την ιδιοφυή δουλειά του στους Μόντι Πάιθον. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, υπέγραψε πολλά ακόμη σημαντικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ μερταξύη των οποίων επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ αλλά και παιδικά βιβλία

Γεννημένος το 1942 στην Ουαλία, μετακόμισε στο Λονδίνο όταν ήταν ακόμη παιδί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του -σπούδαζε αγγλική φιλολογία- συνάντησε έναν παλιό του φίλο, τον ηθοποιό, τότε, Μάικλ Πάλιν, o οποίος εμφανιζόταν εκείνη την περίοδο σε έναν κλαμπ της Οξφόρδης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του συνέχισε τη συνεργασία μαζί του δημιουργώντας μια σειρά από τηλεοπτικά σόου στα οποία πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα της βρετανικής κωμωδίας.

Top 10 Monty Python's Flying Circus Moments


Το 1969 οι δυο τους ένωσαν τις καλλιτεχνικές δυνάμεις τους με τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κλις και Γράχαμ Τσάπμαν, σε ένα κωμικό σόου του BBC. Τελικά αυτό το σόου, με τον τίτλο «Monty Python’s Flying Circus», έμελλε να γίνει τεράστια επιτυχία γεγονός που αποδεικνύεται από την πενταετή διάρκειά του. Έμιενε στην ιστορία ως ένα από τα πλέον τολμηρά, σύγχρονα και επιδραστικά σόου της βρετανικής τηλεόρασης. Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που πάτησαν στο επαναστατικό αυτό είδος ψυχαγωγίας και δημιούργησαν στο μέλλον νέες δικές τους δημιουργίες.

Ωστόσο, ο Τέρι Τζόουνς είχε αρχίσει ήδη να γοητεύεται από την τέχνη της σκηνοθεσίας γεγονός που άνοιξε το δρόμο των Μόντι Πάιθον προς την μεγάλη οθόνη όπου παρουσιάστηκαν οι ταινίες «Monty Python and the Holy Grail»,«The Life of Brian», «The Meaning of Life» οι οποίοι σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και «γέννησαν» δημοφιλείς και διαχρονικούς κωμικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες. 

Life of Brian (1979) - Terry Jones - Trailer - [HD]
Κλείσιμο
Ο Τζόουνς υπήρξε ένας από τους πιο φανατικούς επικρτιτές του πολέμου στο Ιράκ γι' αυτό και έγραψε μια σειρά σχετικών άρθρων τα οποία δημοσιεύθηκαν σε διάφορες εφημερίδες και κυκλοφόρησαν, το 2014, σε μια ενιαία έκδοση, με τίτλο «Πόλεμος στον Πόλεμο της Τρομοκρατίας».

Όσον αφορά δε στην προσωπική του ζωή, είχε κάνει δύο γάμους από τους οποίους απέκτησε τρία παιδιά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης