Athens Photo World: Η έκθεση που θα μας μυήσει στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ

Athens Photo World: Η έκθεση που θα μας μυήσει στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ

Μία σημαντική δράση στην Αθήνα - Μιλάει στο protothema.gr ο διακεκριμένος φωτογράφος-φωτορεπόρτερ  Γιάννης Κολεσίδης

slide_1
Το Athens Photo World (APW) είναι μια νέα πρωτοβουλία στα πολιτιστικά και φωτογραφικά πράγματα της Αθήνας, βασισμένο σε μια ιδέα του Θανάση Σταυράκη, Διευθυντή Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία σημαντικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το Athens Photo World θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 και στοχεύει να φέρει το φωτορεπορτάζ κοντά στο Αθηναϊκό κοινό μέσα από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων με πρωταγωνιστές μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους φωτοειδησεογράφους, Έλληνες και ξένους.

Alkis-KonstantinidisReuters

©Alkis Konstantinidis/Reuters

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ήδη προκαλέσει θετικές εντυπώσεις, καθώς φέρνει σε άμεση επαφή το κοινό με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο επίκεντρο  των ειδήσεων και απαθανάτισαν ιστορικές στιγμές.


Το protothema.gr ήρθε σε επαφή με έναν από τους διοργανωτές του Athens Photo World, Γιάννη Κολεσίδη,  επιθυμώντας να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το  άκρως ενδιαφέρον φωτογραφικό Φεστιβάλ.

Τι είναι το Athens Photo World;

Το Athens Photo World είναι μια νέα πολιτιστική διοργάνωση που θα λάβει μέρος στην Αθήνα από 7 έως και 16 Ιουνίου και αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο φεστιβάλ ειδησεογραφίας στην Ελλάδα. Σκοπός και βασική ιδέα του φεστιβάλ είναι να έρθει το κοινό σε άμεση επαφή με τις φωτογραφίες και το έργο των φωτοειδησεογράφων. Γι΄ αυτό και θα υπάρχουν υπαίθριες εκθέσεις και ψηφιακές προβολές σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου το κοινό θα μπορεί να βλέπει καθ’ όλη τη διάρκεια τις ημέρας.

Ποια είναι τα highlight του Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ αποτελείται από υπαίθριες εκθέσεις, ψηφιακές προβολές και παρουσιάσεις φωτογράφων και του έργο τους, όπως επίσης και από τον πολύ σημαντικό θεσμό των βραβείων. Στην πρώτη του διοργάνωση το Athens Photo World τιμά το έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη με μια έκθεση φωτογραφίας στο ΚΠΙΣΝ, με τίτλο “Eyewitness”, από τα 30 χρόνια καριέρας του και συνεργασίας του με το Διεθνές πρακτορείο Reuters. Επίσης, πρώτη φορά παγκοσμίως θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή αποσπάσματος 40 λεπτών από το ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Buddy Squires με θέμα το Γιάννη Μπεχράκη και το έργο του.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν υπαίθριες εκθέσεις σε τρία διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας καθώς και άλλη μία στο ΚΠΙΣΝ . Επί της πλατείας Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί η έκθεση του καταξιωμένου συναδέλφου φωτογράφου Δημήτρη Μιχαλάκη από την δουλειά του “Notes” με 15 έργα. Θα υπάρχει επίσης, έκθεση φωτογραφιών με θέμα την καθημερινότητα ανά τον πλανήτη από φωτογράφους του διεθνούς πρακτορείου Associated Press όπου θα εκτεθούν στα κάγκελα του Εθνικού Κήπου. Τέλος, η τρίτη έκθεση που θα περιλαμβάνει εικόνες από διάφορα ελληνικά ορόσημα-Landmarks, φωτογραφισμένα με ιδιαίτερες τεχνικές και κάτω από εκπληκτικές συνθήκες φωτισμού. Ο Παρθενώνας, ο ναός του Σουνίου, οι Δελφοί, η αρχαία Κόρινθος, η παραλία της Θεσσαλονίκης, ο φάρος της Άνδρου, τα Μετέωρα και η λίμνη των Ιωαννίνων, μας συστήνουν την έκθεση φωτογραφίας «Ελλάδα», στον πεζόδρομο της Ερμού (Θησείο-Πειραιώς), μέσα από μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν του cart postal.Τέλος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα World Press Photo θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση των διεθνών βραβείων φωτορεπορτάζ World Press Photo 2019. Η πιο σημαντική διεθνής διοργάνωση φωτογραφίας, με τις πιο συναρπαστικές φωτογραφίες του 2018, θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο ισόγειο της ΕΒΕ, από 7 Ιουνίου έως και 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό μέρος του Φεστιβάλ είναι οι ψηφιακές προβολές που θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ επάνω σε επιλεγμένα κτίρια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι ψηφιακές προβολές θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδος που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού, που συνδέει το Θησείο με το Γκάζι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημίου και το τρίτο κτίριο βρίσκεται μέσα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτά τα τρία σημεία επιλεγμένοι Έλληνες φωτογράφοι θα προβάλουν ολοκληρωμένες δουλειές, slideshows φωτογραφιών, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει και να κατανοήσει το έργο τους.

Επίσης, θα υπάρχουν ανοικτές συζητήσεις και παρουσιάσεις καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, όπου οι ίδιοι παρουσιάσουν τις δουλειές και το έργο τους μέσα από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όπως είναι ο Σπύρος Στάβερης και ο Κωνσταντίνος Πίττας, με φωτογραφίες από την δεκαετία του ’80, όπως είναι ο Νίκος Πηλός, η Λουίζα Γουλιαλμάκη, ο Santiago Lyon, πρώην παγκόσμιος διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του Associated Press και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι φωτογράφοι.

Και τέλος, υπάρχει φυσικά ο θεσμός των βραβείων. Με την εναρκτήρια διοργάνωση του APW καθιερώνονται δύο ξεχωριστά βραβεία. Το πρώτο είναι για επαγγελματίες φωτοειδησεογράφους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο και το χρηματικό έπαθλο είναι 5.000 ευρώ. Το δεύτερο, είναι το Διεθνές Βραβείο «Yannis Behrakis», ένα βραβείο στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ και θα απονέμεται σε μια ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου που έχει δημιουργηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των τριών τελευταίων ετών και θα μπορούν να λάβουν μέρος φωτογράφοι από όλο τον κόσμο.


Τι σημαίνει μία τέτοια πρωτοβουλία για την Αθήνα;

Νομίζω, ότι είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα φέρει σε άμεση επαφή το κοινό με τις φωτογραφίες και το έργο των φωτοειδησεογράφων. Όπως ακριβώς οι φωτορεπόρτερ ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και καταγράφουν την καθημερινότητα των πολιτών, έτσι κι εμείς επιστρέφουμε μέρος της δουλειάς τους και την ενσωματώνουμε στην καθημερινότητα των πολιτών της Αθήνας. Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική εκδήλωση η οποία προάγει τον πολιτισμό, προάγει το έργο των φωτοειδησεογράφων, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και μετάδοσης ειδήσεων και συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας. Πιστεύω πως θα αγκαλιαστεί από το κοινό και από τους πολίτες.

g_cult_b01

©Khalil Hamra



Ποιοι είναι οι στόχοι του Athens Photo World;

Οι στόχοι είναι να παραμείνει και να γίνει θεσμός το συγκεκριμένο φεστιβάλ για την πόλη της Αθήνας, να αγκαλιαστεί και να αγαπηθεί από το κοινό. Να μυήσει τους πολίτες στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν γνώση και άποψη για τη δουλειά και το έργο που προσφέρουν οι φωτοειδησεογράφοι. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να γίνει η Αθήνα ένας τόπος συνάντησης αναγνωρισμένων φωτογράφων απ’ όλο τον κόσμο όπου και αυτοί με τη σειρά τους θα προσφέρουν τη δουλειά τους απλόχερα στους πολίτες της Αθήνας.

Υπάρχει από κάπου βοήθεια για τέτοιες σημαντικές δράσεις;

Για φέτος, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αγκάλιασε αυτήν την ιδέα και είναι και ο αποκλειστικός δωρητής του APW. Βεβαίως πολύτιμη είναι και η βοήθεια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα φιλοξενήσει πολλές από τις εκδηλώσεις μας. Επίσης, πολύτιμη είναι και η βοήθεια του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, του Athens Culture Net, καθώς και της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πολλών άλλων φορέων που συνδράμανε στο έργο και την προσπάθειά μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης