Έμμεσο μήνυμα ΟΗΕ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Τα πολιτιστικά αγαθά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης

parthenon_marbles_arthro

Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Έμμεσο μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έστειλε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία στις 13 Δεκεμβρίου υιοθέτησε ομόφωνα, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Κρατών, 105 εκ των οποίων την συγκηδεμόνευσαν».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «η Απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των Κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα Κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει, πάντως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

F.

Δεν ειναι μάρμαρα, ειναι γλυπτά, τα ωραιότερα που έγιναν ποτε, αδιαμφισβήτητα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η θέση τους ειναι εδω. Πιστεύω οτι θα γυρίσουν και το Brexit ισως δώσει δυναμική σε μια καλη συγκυρία για την επιστροφή τους.

@

για πεντα δεκα κ..μαρμαρα μας τα χετε πρηξει εκατο χρονια

Στο σεισμό του 2000

ανησυχούσαμε για την Ακρόπολη (μένω κοντά). Πετάγεται λοιπόν μια Αλβανή και λέει 'οι άνθρωποι έχουν σημασία και όχι οι πέτρες'. Ο δε άντρας της συμπληρώνει 'να τα ρίξουν αυτά και να κάνουν πάρκα για τους ανθρώπους'. Να συμπεράνω ότι είσαι Αλβανός? Γιατί Έλληνας δεν θα έλεγε την πολιτιστική μας κληρονομιά κ@λομάρμαρα.

13

ποια μαρμαρα ρε στοκοι τι ειναι σκαλες?? γλυπτα ειναι συγκεντρωθειτε λιγο, τπτ δε θα γυρισει πισω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Συν__Τυπου_19-20_Γ__Κουμεντακης__Β__Καραμητσανης__Λ__Μενδωνη__Κ__Ρηγος_89_φωτο_Α__Σιμοπουλος

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2019/20 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηματοδοτεί μια νέα εποχή διαλόγου και αλληλεπίδρασης με το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην τέχνη της όπερας, με τη στήριξη της νέας δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

lion01

Ξεχάστε ζόμπι και Τζιμ  Τζάρμους και σπεύσατε στο  τεχνικό μεγαλοεπίτευγμα «Ο βασιλιάς  των λιονταριών» με  αληθινά πλάσματα της  ζούγκλας!