Μετά την κατακραυγή το ΚΑΣ είπε «ναι» στο BBC για γυρίσματα στο Σούνιο

sounio_main01

«Πράσινο φως» για τα γυρίσματα της «Μικρής Τυμπανίστριας» του Τζον Λε Καρέ άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – Είχε προηγηθεί σάλος για την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης

«Ναι» στην πραγματοποίηση γυρίσματος στον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο είπε τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη απόφασή του που απέρριπτε το σχετικό αίτημα.

Όπως προβλέπει η απόφαση, τα γυρίσματα της «Μικρής Τυμπανίστριας», που στηρίζονται στο ομότιτλο έργο του Τζον Λε Καρέ θα γίνουν στις 12 Απριλίου του 2018, ενώ μια μέρα πριν θα γίνει η προετοιμασία.

Το «όχι» που έγινε «ναι»

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν θετικά στο δεύτερο αίτημα της εταιρείας «FALIRO HOUSE PRODUCTIONS - Παραγωγές Κινηματογράφου - Τηλεόρασης ΑΕ». Στο δεύτερο αίτημα, η εταιρεία ζητούσε το χώρο για γυρίσματα στο πλαίσιο σειράς του BBC και σε σκηνοθεσία του διάσημου Παρκ Τσαν Γουκ από τις 7 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Το πρώτο αίτημα αφορούσε σε άδεια γυρισμάτων από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν τη θετική γνωμοδότησή τους κατά πλειοψηφία. Ωστόσο, δύο μέλη μειοψήφησαν, λέγοντας «ναι» στην πρόταση, αλλά ζήτησαν να γίνουν τα γυρίσματα εκτός ωραρίου λειτουργίας.

Στην αντεπίθεση η πρόεδρος του ΚΑΣ

Πάντως, η πρόεδρος του ΚΑΣ και Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη υποστήριξε ότι «στο θέμα δόθηκαν υπέρμετρες διαστάσεις και για λόγους ανεξήγητους», ενώ «λοιδορήθηκε το Συμβούλιο και ζητήθηκαν έως και παραιτήσεις μελών».

Η κυρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη υποστήριξε ότι ουδέποτε το Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι η κινηματογράφηση δεν συνάδει με το χώρο, ούτε διακυβεύτηκε η παραγωγή, την ώρα που στην ίδια παραγωγή είχε δοθεί «πράσινο φως» για γυρίσματα στην Ακρόπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων έδωσε έγκριση για νυχτερινά γυρίσματα στην Πλάκα στην ίδια παραγωγή.

«Δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι το ΥΠΠΟ φέρνει εμπόδιο σε κινηματογραφικές παραγωγές. Κάθε έτος εγκρίνονται πλήθος κινηματογραφήσεις. Επίσης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι δεδομένη η σημασία που δίνει το ΥΠΠΟ στις κινηματογραφικές παραγωγές, εγχώριες και διεθνείς, αλλά και στη διεθνή προβολή της χώρας μέσα από τηλεοπτικές παραγωγές. Για τον λόγο αυτό το ΚΑΣ εξετάζει κατά προτεραιότητα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα σχετικά αιτήματα», τόνισε.

Η πρόεδρος του ΚΑΣ αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, που συζητήθηκαν δύο εναλλακτικές λύσεις για να γίνει η κινηματογράφηση. «Τα μέλη του ΚΑΣ εξαρχής τοποθετήθηκαν κατά της παραχώρησης του χώρου από τις 7 το πρωί ως 7 το βράδυ, σεβόμενοι το μνημείο και τους επισκέπτες μια ημέρα υψηλής επισκεψιμότητας. Η πρόεδρος πρότεινε, είτε να υπάρξει αρνητική απάντηση στη μεγάλη χρονική διάρκεια και να προτείνει η ίδια η εταιρεία διαφορετική ρύθμιση εφόσον υπήρχε περιθώριο να συζητηθεί και σήμερα το θέμα, είτε να δοθεί έγκριση για δυο πρωινά, από τις 7:00 ως τις 12:00. Τελικά επικράτησε η πρώτη άποψη, εφόσον διατυπώθηκε ότι δεν μπορούμε εμείς να τους προκαθορίσουμε τον τρόπο εργασίας, αλλά να προτείνουν οι ίδιοι. Και όντως η εταιρεία επανήλθε με δική της πρόταση από τις 7:00 το πρωί ως τη 1:00 το μεσημέρι» ανέφερε.

Σύμφωνα με όσα είπε, η εταιρεία είχε πληροφορήσει το ΚΑΣ ότι το πρόγραμμα ήταν κλεισμένο τις προηγούμενες ημέρες κι ότι δεν μπορούσε να διακόψει τα γυρίσματα.

Μέλη του ΚΑΣ ζητούν να μπουν προδιαγραφές σε κάθε χώρο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέλη του ΚΑΣ πρότειναν να τεθούν προδιαγραφές από το υπουργείο Πολιτισμού ανάλογα με το χώρο που ζητείται άδεια. Επίσης, υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να βάζουμε περισσότερα εμπόδια που κινούν την κοινή γνώμη κατά του ΚΑΣ και της αρχαιολογίας, ή ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται τόσος θόρυβος για το πέρασμα ενός πλάνου.

Ποιοι είναι οι όροι που τίθενται στην παραγωγή

Τα μέλη του ΚΑΣ στη θετική τους γνωμοδότηση έθεσαν τους συνήθεις όρους για το γύρισμα. Επίσης, ο αριθμός των μελών του κινηματογραφικού συνεργείου θα πρέπει να είναι ο απολύτως απαραίτητος, ενώ οι σκηνογραφικές επεμβάσεις δεν θα πρέπει να αφορούν μετακινήσεις σταθερών σημείων (π.χ. φυλάκιο), αλλά κάλυψή τους, όπως πρότεινε και η εταιρεία. Οι παραπάνω επεμβάσεις, καθώς και το ότι η παραγωγή δεν θέλει να μπαίνουν στο πλάνο οι επισκέπτες, οφείλεται στο γεγονός ότι η ιστορία εκτυλίσσεται σε άλλη δεκαετία.

Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, οι σκηνές των γυρισμάτων σε Σούνιο και Ακρόπολη δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τα δυο λεπτά η κάθε μία.


Νέο αίτημα για το Σούνιο εκ μέρους κινεζικής σειράς

Όπως έγινε γνωστό, το ΚΑΣ συζήτησε κι άλλο ένα αίτημα παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου στο Σούνιο για γυρίσματα τον Απρίλιο. Το αίτημα κατέθεσε η εταιρεία «AΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΕ», η οποία ζήτησε τον παραπάνω χώρο για τις 18 και 19 Απριλίου (περίπου 6 ως 7 ώρες ημερησίως) για την παραγωγή κινεζικής τηλεοπτικής σειράς για το κανάλι MANGO TV του ομίλου Hunan TV, που είναι το μεγαλύτερο κανάλι της Κίνας μετά το κρατικό CCTV. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στον μύθο του Ποσειδώνα και τη ρομαντική ιστορία αγάπης με την Αμφιτρίτη, νηριήδα και θεά της θάλασσας.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα μέλη του συνεργείου δεν θα είναι πάνω από 20, δεν θα εμποδίζεται η ροή των επισκεπτών, αφού το έργο θα είναι σύγχρονο και ο εξοπλισμός είναι ελαφρύς.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Κλασικοί αριστεροί...

Μετά την καρπαζια και την κατακραυγή, κολοτουμπα, κεφάλι κάτω να μην χάσουμε ψηφαλακια και μια μαλάκια δικαιολογία για τους ψεκασμενους ψηφοφόρους τους...

Κυριακος

Αυτη δεν ειναι χωρα, ειναι το ρεζιλι της ανθρωποτητος. Αριστερη τσικνα παντου μας πνιγει.

σοφιστης

Παροιμιωδης η ιδεοληπτικη ασχετοσυνη του ΚΑΣ. Πανευκολο να απαγορευεις, ετσι ξερει ο καθε ασχετος... Ο επιστημονας-επαγγελματιας προσπαθει να δει τη θετικη πλευρα του αιτηματος, ζηταει διευκρινισεις, επιτρεπει θετοντας ορους, ΠΡΙΝ φτασει στην απαγορευση. Τι να πει κανεις, θολωμενα για εξουσια μυαλα "επιστημονων" κινουν το μακρυ χερι του κρατους-πατρωνα...

μαρια

οι δύο που μειοψήφησαν λέγοντας τα γυρίσματα να γίνουν εκτός ωραρίου, μήπως να μας πουν τι εννοούσαν. Μήπως τη νύχτα; Μα τι αστέρια είναι αυτά!

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Μα γιατί ρε σύντροφοι;;; Αυτοί δείχνουν στα ντοκυμαντέρ τους ότι ο Αχιλλέας ήταν αράπης. Και εμείς δεν είμαστε καμιά μπανανία να μας κάνουν ότι θέλουν οι απόγονοι του κλέφτη, του Έλγιν!!! Γιατί τους δώσατε την άδεια;;; Τι θα λέω εγώ τώρα;;; Περιμένω οδηγίες....

ΔΗΛΩΝΩ

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ή Κατακραυγή ( ο ιδιος ειναι, αλλαξε το όνομα) δεν ειναι ρατσιστης....(Αραπης;). Ποσο χαζος μπορει καπποιος να ειναι;

Κατακραυγή;

Κατακραυγαζατε Ελλαδιστανια μην τυχόν και δεν έρθουν οι παραγωγοί του αραπη Αχιλλέα να σας δοξάσουν; Δεν έχετε καμία ελπίδα τελικά

Μπάμπης Μπαμπίδης

Εάν υπήρχε κυβέρνηση , η οποία εξυπηρετεί να συμφέροντα της Ελλάδας, τότε αυτοί που είχαν πεί ΟΧΙ θα έπρεπε να σταλούν στα σπίτια τους. Δυστυχώς όμως έχουμε πολιτικούς με ζαρτιέρες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2019_12_08_Faros_Parabases__2

Το αριστούργημα της εμβληματικής βρετανίδας συγγραφέως παρουσιάστηκε ως θεατρικό αναλόγιο, σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Καραντζά, από τις «Παραβάσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το απόγευμα της Κυριακής

Don_Karlo4

Μετά από 4,5 ώρες απόλυτης προσήλωσης και σιωπής, το κοινό ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα επιβραβεύοντας τους σπουδαίους πρωταγωνιστές, την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ