Ο Ηφαιστίωνας είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, λέει ο καθηγητής Θ. Μαυρογιάννης

Ο Ηφαιστίωνας είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, λέει ο καθηγητής Θ. Μαυρογιάννης

Ηταν ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους τιμές, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά, σημείωσε - Ποιες ενδείξεις τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα 

Ο Ηφαιστίωνας είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, λέει ο καθηγητής Θ. Μαυρογιάννης
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία ως προς το ποιος είναι ο «ένοικος» του μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά. Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ολοένα και πληθαίνουν τα σενάρια. Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο επικέντρο του οποίου βρίσκεται η Περσεφόνη δείχνει ότι στον τύμβο Καστά έχει ταφεί κάποιος από τη δυναστεία των Τιμενιδών, δηλαδή με τον Φίλιππο Β' και τον Μέγα Αλέξανδρο. Οπως δηλώνεται έμμεσα από το ίδιο το ψηφιδωτό, αυτός που παράγγειλε την ανέγερση του Τύμβου επιθυμούσε να υπογραμμίσει εις τους αιώνες των αιώνων την συγγένειά του με τον Μέγα Αλέξανδρο -συγγένεια όχι απαραίτητα εξ αίματος. Η πολιτική ταύτιση ήταν αρκετή.

Ετσι, πληθαίνουν τα σενάρια που υποστηρίζουν όρτι ο «ένοικος» του τύμβου Καστά είναι ο Ηφαιστίωνας, παιδικός φίλος, αξιωματικός και συνοδοιπόρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του στην Ασία. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης,  δήλωσε βέβαιος ότι πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. Αιώνα. Μιλώντας στο Mega Chanel,  σχολίασε πως πρόκειται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα, αφού όπως είπε, ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους τιμές, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά. 

Ποιες, όμως, είναι οι ενδείξεις που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα; Ο ίδιος επικαλείται αφενός τις Καρυάτιδες, καθώς η καταγωγή του Ηφαιστίωνα ήταν αθηναϊκή -όπως και πολλών κατοίκων της Αμφίπολης- και αφετέρου -όπως σημείωσε- δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ηφαιστίωνας θάφτηκε στη Βαβυλώνα. 

«Πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματός του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν “Πυρά”. Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα», είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιάννης. 
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης